Horvat: Vanđelić odlazi iz procesa u trenutku kada se težište obnove seli na Fond. Tražit ću da ostane tijekom prosinca

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat za RTL-a Danas govorio je o aktualnostima vezanim uz obnovu potresom stradalih područja istaknuvši da napokon ulaze u tempo izdavanja odluka kakav su željeli od početka.
 
"Generirati 150 odluka tijekom 5 radnih dana je bila želja koja se obistinjuje. Za provedbena tijela, Fond i Središnji državni ured, pravi posao tek slijedi", kazao je Horvat.
 
Komentirao je i je li Vanđelić ispunio njihova očekivanja.
 
"Vanđelić je ustrojio Fond, u jednoj arhitekturi kakvu je zamislio uz nekoliko sugestija i vraćanja na doradu predmetnog Pravilnika i Uredbe o unutarnjem ustroju, uspostavio je ključne odrednice funkcioniranja Fonda. U ovom trenutku u situaciji smo gdje raspisujemo natječaj za dvadesetak novih ljudi. Kako dolazi do sve većeg obujma posla za izvršna tijela, tako administrativno kapacitiramo te institucije", kazao je.
 
Na pitanje je li Vanđelić "dezerter", Horvat je kazao da ne voli takve termine.
 
"Fond je u fazi nastajanja. Onog trenutka kada stekne punu operabilnost i počne ugovarati i izvršavati ključne zadatke, sudjelovati u vođenju procesa obnove bit ćemo puno zadovoljniji", kazao je Horvat.
 
Kazao je i da Vanđelić odlazi iz procesa u trenutku kada se težište seli na sam Fond. 
 
"Nekoliko puta sam rekao, kritika prema meni bila je da nema zahtjeva, zahtjevi su tu, kritika je prema meni bila da nema odluka, odluke su tu. Sada treba operativno tijelo i Fond i Središnji državni ured poslove koje je pripremilo ministarstvo provesti u djelo", kazao je.
 
Od Nove godine i ravnatelj Fonda za obnovu pada pod ingerenciju Zakona o sukobu interesa. Na pitanje misli li da je to utjecalo na iznenadnu ostavku Vanđelića, Horvat je kazao da o tome nije razgovarao s njim.
 
"Ne vidim razloga niti prijetnju poslu činjenici da šef Fonda postaje dužnosnik, mora priložiti svoju imovinsku karticu i vežu ga sve obveze kao i mene", kazao je Horvat.
 
Na pitanje hoće li Vanđelićev odlazak usporiti obnovu: "Vanđelić je sjedio za istim stolom za kojim smo sve probleme koje smo zatekli ili su se događali transformirali u neka novija pravila ponašanja unutar Zakona koji smo promijenili dva puta, programa mjera koji smo promijenili tri puta, generiranja pravilnika o postupcima jednostavne nabave da bi segment nabave ubrzali. Stvorene su pretpostavke da obnova krene. "
 
Komentirao je i kada možemo očekivati da će se sve što se pripremilo vidjeti na terenu.
 
"Onoga trenutka kada Fond provede natječaje, provede radove, kada dobijemo završna izvješća izvoditelja, onih koji će to nadzirati, da je proces obnove ušao u punu funkcionalnost odnosno generiranjem završnog izvješća nadležnog inženjera predmetna zgrada ili obiteljska kuća bude useljiva i spremna za povrat onih koji su je morali napustiti", kazao je.
 
Horvat je odgovorio i zašto još nema zamjenskih kuća u Petrinji koje su bile najavljene za studeni.
 
"Mi smo analizu napravili. Kreću pravi natječaji s konkretnim dobavljačima, prve količine bit će raspisane tijekom prosinca. Nema zapreke da zamjenska obiteljska kuća, konstrukcijska obnova, nekonstrukcijska obnova, bržom dinamikom ne vrati stanovništvo koje je moralo odseliti natrag u dom", kazao je Horvat.
 
Komentirao je i kada će se znati tko je novi šef Fonda.
 
"U petak ćemo sazvati Upravno vijeće i donijeti tri ključne odluke. Prvo je da ćemo razriješiti Vanđelića na njegov zahtjev iako on to želi sa 17.12. probat ću iskomunicirati s njim da u Fondu ostane tijekom cijelog 12 mjeseca, nakon toga imenovat ćemo vršitelja dužnosti i donijeti odluku o raspisivanju novog natječaja", kazao je. 
 
Izvor: RTL / Vlada
 

Pisane vijesti | Darko Horvat