Horvat za Novu TV: Perspektiva je da ćemo već u 2021. godini startati tamo gdje smo stali na kraju 2019.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, u razgovoru s reporterkom Sabinom Tandara Knezović u Dnevniku Nove TV, govorio je o Vladinu planu za izlazak iz gospodarske krize te ostalim aktualnim temama.

 

Na pitanje kada će se ukinuti parafiskalni nameti, na čemu inzistiraju poduzetnici, Horvat kaže da očekuje da će prvi akcijski plan pred Vladu u narednim tjednima.
 
''Prvi akcijski plan s analizom je započeo u sedmom mjesecu prošle godine i on je u ovom trenutku na usuglašavanju na tijelima Vlade i siguran sam da u nekoliko sljedećih tjedana dolazi u Vladu i bit će usvojen'', rekao je Horvat.
 
Realna procjena pada BDP-a
 
Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da hrvatska Vlada očekuje pad BDP-a u Hrvatskoj za 9,4 posto. Horvat kaže da je to realna procjena. ''Ali perspektiva i pretpostavka da ćemo već u 2021. godini s otprilike 6 posto gospodarskog rasta ponovo startati tamo gdje smo stali na kraju 2019.'', kaže Horvat.
 
Na pitanje izvire li taj optimizam iz činjenice da HDZ računa na izbore u srpnju, poručio je da je on po prirodi optimist.
 
''Ove sve brojke radimo da bismo vratili nadu i vjeru u žilavost hrvatskog gospodarstva, ali i spremnost da hrvatsko gospodarstvo već iduće godine krene punom parom'', poručio je Horvat.
 
Kada je riječ o parlamentarnim izborima, ministar gospodarstva kaže da se u ovom trenutku o njima ne razmišlja. ''Prioritet je zdravlje stanovnika, revitalizacija gospodarstvenih aktivnosti, a kad se stvore uvjeti ići će se na izbore'', rekao je Darko Horvat.
 
Na pitanje kako to da je BDP rađen kao da se virus na jesen neće vratiti, a izbori se rade kao da se moraju što prije održati jer bi se virus na jesen mogao vratiti, ministar je kazao da će se puna usklađenost postići prateći razvoj epidemiološke situacije.
 
"Kada će ona biti povoljna, u tom trenutku ćemo donijeti odluku i krenuti u izborni proces'', odgovorio je ministar gospodarstva.
 
Kriteriji za poduzetnike koji dobivaju pomoć od države
 
Horvat kaže da će se kriteriji za poduzetnike koji dobivaju pomoć od države pooštriti ukoliko se uoči da ima onih koji mjere pomoći zloupotrebljavaju. Dodaje da se u gospodarskom smislu ne boji jeseni, ali postoji zabrinutost.
 
Kaže da se u trećem mjesecu proračun punio ispod prosjeka, no prvi dani travnja su bili bolji.
 
''Ja sam siguran da će četvrti mjesec biti puno bolji od trećeg. Nadam se da ćemo u petom mjesecu vratiti velik dio hrvatskog gospodarstva, možda ne u punu, ali u djelomičnu funkciju. I kako će nam se ljeto približavati, tako će gospodarska aktivnost brže i bolje puniti državni proračun'', rekao je ministar gospodarstva.
 
Dodao je da se razgovara o rezanju plaća u javnom sektoru.
 
Izvor: Nova TV / Vlada
 

Pisane vijesti | Ekonomija | Darko Horvat