Horvat za RTL Danas: Potrošnja je rasla. Iza nas je tek prvi tjedan popuštanja mjera, spremni smo za drugu fazu

Ministar gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Darko Horvat u RTL-u Danas govorio je o učincima popuštanja mjera vezanih uz pandemiju COVIDA-19 i rasterećenju gospodarstva.

Prošao je prvi tjedan u kojem su se skinule zabrane i u kojem su mnoge trgovine ponovno otvorile vrata kupcima. No, brojke koje smo dobili o potrošnji građana, ali i o prihodima poduzetnika govore o tome da je hrvatska ekonomija daleko od pravog oporavka. Potrošnja je porasla za pet posto.

"Prema našim podacima porasla je nešto više, ali iza nas je tek prvi tjedan popuštanja mjera, a mi smo spremni za drugu fazu popuštanja mjera. Ono što je činjenica, korak po korak vraćamo se u normalu. Eto, počinju s radom i frizeri koje se toliko spominje", naglasio je Horvat.

Iako su mjere popustile, gospodarska aktivnost nije znatnije povećana. Mnogi gospodarstvenici i obrtnici važu je li im isplativo otvarati u ovim uvjetima. Pitanje je kako im olakšati, posebno jer su se nadali svibanjskom paketu mjera.

"Mi smo na prvoj sjednici Vlade u svibnju već imali jedan paket rasterećenja gospodarstva i idemo prema finalizaciji prvog akcijskog plana. U konačnici, odluke o radu morat će donijeti vlasnici. Razgovaram s njima kako bismo potaknuli aktivnost, ali ne i trošak koji bi spriječio zaradu", rekao je Horvat.

Neradne nedjelje i dalje su ono što muči poslodavce, ponajprije jer se stvaraju gužve subotom i jer bi voljeli da neradni dan bude neki unutar tjedna, kao ponedjeljak.

"Gospodarska aktivnost i potrošnja vraćaju se po stopi od pet posto pa po toj činjenici ne bi trebali stvarati nikakve redove. Neradna nedjelja epidemiološka je mjera, a ne gospodarska ili politička. Kad dobijemo zeleno svjetlo, bit će radna."

Reforme javne uprave očigledno neće biti ni u ovom mandatu, ali pitanje je hoće li biti smanjenja plaća u javnom i državnom sektoru.

"Nikad ova Vlada, prvenstveno premijer, nije izlazila s ishitrenim izjavama. Neću ni ja sada. Istog trenutka kad dođemo do konsenzusa, siguran sam da će sve biti predstavljeno javnosti. Smatramo da smo blizu dogovora i bit će postignut do kraja mandata", naglasio je Horvat pa spomenuo kad bi izbori mogli uopće biti, ali i ima li smisla pričati o "duhovima prošlosti".

Neka birači sami procjene čija je retorika kakva

"To iz godine u godinu spominje lijeva opcija, bez odgovora i argumenata. Oni nemaju drugog izlaza nego se okretati prema tome. Na koji način će retorika biti izoštrena kako se budu izbori bližili, ne ovisi samo o HDZ-u. Neka birači sami procjene čija retorika je kakva."

Izvor: RTL / Vlada
 

Pisane vijesti | Darko Horvat