Horvat za RTL: Izmijenili smo šest ključnih parametara, danas smo daleko iskusniji nego pred godinu dana

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, razgovarao je s Ilijom Radićem u RTL-u Danas o saborskoj raspravi o Izmjenama i dopunama zakona o obnovi te o očekivanjima od primjene novih pravila.

"Kad se napada i vrijeđa ministra replike nema. Ali kad možda malo povrijedite taštinu nekog saborskog zastupnika, onda se dižu pločice žute i bijele boje", odgovorio je na pitanje smetaju li ga kritike u Saboru.
 
Izmjene Zakona o obnovi čini se da neće dobiti onakvu podršku kao sam Zakon kad su ga donosili. Rekao je da ne očekuje neki široki konsenzus samo kako bi se dopali hrvatskog javnosti, kazao je na to. 
 
"Očekujemo da one omoguće da se što veći broj zahtjeva primi i realizira", dodao je.
 
Ispod 39 milijuna kuna više neće trebati javne nabave, primijetio je novinar, pa ga je zanimalo kako vladajući, tako i ministar, namjeravaju sprečavati muljaže.
 
"Dozvolite jednu malu ispravku", kazao je ministar, "i pragovi europski bit će obvezujući za primjenu određenih postupaka javne nabave. Bit će to jednostavna javna nabava. Ali svi oni iznosi koji će se ugovarati u pragovima od 200 do milijun i 300 tisuća kuna, bit će kao i javna nabava između 500 i 39 milijuna u procesu javnog poziva, javno vidljiva u elektroničkom oglasniku javne nabave."
 
Pojednostavljujemo administrativne procese
 
Radić je primijetio da se u originalnom zakonu puno mjesta posvetilo sprečavanju zloporabe javne nabave, a sad se to "olako miče". Horvat je rekao da originalni, odnosno postojeći zakon navodi europski prag, odnosno direktiva EK ispod određenih pragova daje nacionalnom zakonodavstvu slobodu određivanja pragova ponašanja:
 
"Mi sad pojednostavljujemo, skraćujemo administrativni proces i rokove žalbe."
 
"Povjerenstvo koje je bilo sastavljeno međuresorno, napravilo je koncept zakona", kazao je dalje o izvornom obliku zakona na pitanje tko je pisao osnovni oblik zakona.
 
Ministar je navodio proceduru donošenja zakona da bi Radić precizirao da ga zanima tko je taj odgovoran za konačan oblik zakona.
 
"Ključnu odgovornost u stvaranju tog konkretnog zakona ima Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine...", kazao je ministar.
 
"U tom trenutku nismo imali vjerodostojne parametre u kakvom stanju su imovinsko pravni..."
 
"Imate li vi osobnu odgovornost u ovome? Očigledno je da je u zakonu sve izmijenjeno", pitao je novinar.
 
"Nije izmijenjeno sve. Izmijenjeno je šest ključnih parametara i danas smo daleko, daleko iskusniji nego pred godinu dana", odgovorio je Horvat:
 
"Ja i dalje tvrdim da je za podnijeti zahtjev dovoljna osobna iskaznica. Nakon toga stručne službe ministarstva... kompletiraju zahtjev i na temelju kompletiranog zahtjeva izdaju odluku."
 
 
"Prvotni koncept zakona je imao pretpostavku uređenih imovinsko pravnih odnosa, uređene legalizacije,  uređenog i definiranog mjesta prebivališta. Nakon osam mjeseci analize zahtjeva, nakon 13.000 zahtjeva, mi možemo reći da imovinsko pravni odnosi nisu uređeni, da je veliki broj zahtjeva na nelegalne zgrade i da imamo neuređeno mjesto prebivališta onih koji su podnosili zahtjev", odgovorio je ministar na primjedbu da će ljudi i dalje čekati na hladnom, na kiši ili snijegu.
 
Za konkretne termine kad će svi biti smješteni, svima biti obnovljeno rekao je: 
 
"Mislim da je bespredmetno od mene tražiti rok."
 
Rekao je da im je želja da sve obnove što više. Rekao je i da je 800 kuća na Banovini obnovljeno, a da na još 800 obnova traje.
 
Izvor: RTL / Vlada

Pisane vijesti | Darko Horvat