Horvat za RTL: Namjera je da u partnerstvu s Rimcem napravimo iskorak Hrvatske u automobilskoj industriji

Premijer Andrej Plenković i petero ministara obišli su danas tvornicu Rimac Automobili u Svetoj Nedelji na poziv Mate Rimca, koji im je predstavio strategiju o tome kako u Hrvatsku privući investitore iz autoindustrije.

Uz Rimca su na sastanku bili i investitori iz Porschea i Hyundaija. Jedan od ministara koji su bili na sastanku u Svetoj Nedelji, kojem su nazočili i investitori iz Porschea i Hyundaija. bio je i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je gostovao u RTL-u Danas.

"Nismo danas odlazili kolegi Rimcu da bismo nešto posebno naučili, nego da bismo s njim podijelili iskustva, jer ovakvi razgovori traju već gotovo osam mjeseci. Neke stvari su, uz sugestiju kolege Rimca već  i napravljene", istaknuo je ministar Horvat,  napominjući da je zadnja rekonstrukcija Zakona o poticanju investicija, mjera koju koriste i Rimac Autmobili dio  sinergijskog efekta. 

"Rekao sam nekoliko puta i to ću ponavljati - za stolom, kada se radi rekonstrukcija zakonodavnog okvira, sjede poduzetnici koje  osluškujemo -  gdje, što i kako. Kod kolege Rimca bio sam već nekoliko puta i on je bio kod mene u kabinetu. Namjera je da se u ovoj branši napravi jedan puno jači, veći iskorak tako da se i Hrvatska konačno pojavi na karti automobilske industrije", odgovorio je Horvat na pitanje što su premijer i vladajući naučili od Rimca.

Na pitanje o danas objavljenoj procjeni ekonomskog rasta realnog BDP-a u drugom kvartalu od 4,7 posto, ministar Horvat je odgovorio: "Biste li se vi, zajedno s javnosti usudili poželjeti pet posto rasta? Ja sam se kao resorni ministar to odlučio poželjeti, stvari se događaju i idu pozitivnim trendovima. Ja se samo nadam da je ovo kontinuitet koji neće stati, jer sve pretpostavke u protekle dvije godine idu u prilog tome da Hrvatska grabi naprijed", kazao je Horvat.

Upitan o svojoj tvrdnji da su plaće u inozemstvu samo 50-60% veće od hrvatskih, ministar Horvat je ponovio: 

"Upravo je točno onako kako sam rekao i stojim iza svake rečenice i svakog izrečenog broja. Kada sam bio u Vajdi, trgovačkom društvu u mesarskoj branši i kada predsjednik
Uprave tvrdi da će osigurati plaću od 6000 kuna neto za osmosatno radno vrijeme, onda pitam hrvatsku javnost koliko danas mesar zarađuje u Austriji ili Njemačkoj? Između 1500 i 1600 eura uz daleko veći standard života i njegove troškove"

Napomenuo je da, kad elaborira neke stvari i argumentirano ih iznosi pred hrvatsku javnosti, čini to vrlo konzervativno.

"Pozitivni trendovi u Hrvatskoj se nastavljaju, otprilike je samo 42 posto onih koji su svoj rast ili zaposlenje odlučili naći u nama susjednim zemljama, a kad kažem susjednim zemljama, onda je to "mentalno susjedstvo" - Slovenija, sjever Italije, Švicarska, Njemačka… Kada tvrdimo da je u ovaj dio svijeta, otišlo 102.000 radnika u protekle dvije godine, zaboravljamo da se pedesetak tisuća tih ljudi vratilo. I kad me pitate koliko su zarađivali i zašto su se vratili, onda je to relevantni odgovor na ovo pitanje", poručio je Horvat.

Izvor: RTL

Pisane vijesti | Darko Horvat