Horvat za RTL: Zakon o obnovi će biti jasan i jednostavan za građane koji su pretrpjeli štetu, pravičan i provediv

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat gostovao je večeras u RTL-u Danas gdje je govorio o Zakonu o obnovi Zagreba.

Pet je mjeseci od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, zakon ide u drugo i treće čitanje, kad ćemo imati zakon?

Zakon je spreman za drugo čitanje, sutra bit će poslan u institucije koje moraju dati svoja mišljenja i onda ga možemo pustiti na Vladu. Vjerujem da će biti spreman za sjednicu Vlade 27. ovog mjeseca. Zakon ima određena poboljšanja koja kroz prvog čitanje akceptirali i set primjedbi koji dala struka unijeti smo u zakon. 

Koje su to promjene?

Članak 6 koji uvodi toliko tražene kriterije po kojima će se privatno vlasništvo obnavljati. No, neću otkrivati detalje dok ne dobijemo mišljenja relevantnih institucija.

Kada ćemo ga onda imati?

Ja sam siguran da kada krene saborska sjednica u rujnu da će predmetni zakon biti jedna od prvih točki Vlade te da ćemo kroz konstruktivnu raspravu ovaj drugi model zakona dovesti do tri ključna parametra - da bude jasan i jednostavan za građane koji su pretrpjeli štetu, pravičan i na kraju da bude provediv. 

Platforma Možemo predložila je osnivanje krovne institucije, Zavoda po uzoru na Dubrovnik. Zašto sada imamo čak šest institucija i hoće li se odgovornost time raspršiti?

Ja ne znam gdje su kolege iz Možemo pronašli šest institucija. Najveća odgovornost bit će na samoj Vladi, nakon toga na Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a ključno tijelo koje će se formirati nakon izglasavanja zakona bit će fond koji će biti operativno tijelo.

Ljudi se žale da su sami morali sanirati, smatraju da su prepušteni sami sebi, kako ih možete umiriti?

Mi smo već sa 100 milijuna kuna krenuli u subvenciju sanacije krovišta i onih ključnih elemenata zgrada koje je bilo što nužnije sanirati. Da, sami vlasnici trebali su ishoditi projektnu dokumentaciju i pribaviti izvođačka kojeg plaća država plaća. 89 milijuna eura iz fonda solidarnosti koji stižu bit će usmjereni na sanaciju, osim potrebna sredstva za tekuću sanaciju, retroaktivno ćemo priznavati račune građani koji krenuli sami u sanaciju, koji će imati pravomoćno rješenje.

I isto tako subvencioniran će biti najam zamjenskih stanova kako bi sanirali stanovi građana.

Možete li jamčiti da iz cijele projekta obnove Zagreba neće izroditi neka afera?

Mi odgovorni da do afere ne dođe. Radimo i na aplikaciji mjesečno transparentno obavještavati javnost na što i kako se troši novac.

Izvor: RTL/Vlada 

 



Pisane vijesti | Darko Horvat