Horvat: Želimo da proces obnove bude brži, ali i da bude kvalitetan

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je u ponedjeljak u Varaždinu kako žele da "proces obnove objekata stradalih u potresu bude brži, ali i da bude kvalitetan".

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon potpisivanja razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske, ministar Horvat je rekao da će se za obnovu sigurno iskoristiti novac iz Fonda solidarnosti Europske unije. Dodao je da se izrađuje aplikacija kojom će se tražiti produženje s obzirom na karakter i vrstu šteta koje su se dogodile u Hrvatskoj.
 
„Ovakvog problema nije bilo ni u Italiji, ni drugim zemljama koje su pogodile nedaće, pa onda prilagođenost pravila trošenja novca Fonda solidarnosti nisu adekvatna da bismo pravovremeno, odnosno u 18 mjeseci, sanirali tim novcem takvu vrstu štete“, izjavio je Horvat.
 
Potpisano više od 290 ugovora, vrijednih gotovo 9 milijardi kuna
 
Ministar je rekao da trenutačno imaju 486 aplikacija vrijednih gotovo 12 milijarda kuna te da je dosad potpisano nešto više od 290 ugovora, vrijednih gotovo devet milijarda kuna.
 
„Odluke su tu, odluke stižu. Građani podnose zahtjeve, ministarstvo generira odluke. Pitanje je samo provedbe javne nabave za one projekte koji su cjenovno toliko veliki da možda čak i nisu u onim europskim zakonima za koje smo javnu nabavu pojednostavnili“, rekao je Horvat.
 
Ocijenio je da pojedine izjave da obnova ide presporo nisu kritike.
 
„I premijer i ja i čelnici institucija želimo da proces obnove bude i brži, ali i kvalitetniji. Ja ne čujem samo kritiku - budite brži, ja cijelo vrijeme odgovaram - želimo biti i kvalitetni“, istaknuo je ministar Horvat.
 
U nekonstrukcijskoj obnovi završeno gotovo 1100 kuća
 
Rekao je kako nisu točne izjave da se kuće na Banovini ne obnavljaju.
 
„U ovom trenutku imamo izvođače uvedene na preko 400 gradilišta, gdje se radi sanacija potresom oštećenih zgrada koje imaju žutu i crvenu markicu. Od onih koje su prve dobile crvenu markicu, preko 500 ih je srušeno i trenutno je u tijeku proces izgradnje zamjenskih, što obiteljskih kuća, što višestambenih zgrada“, rekao je ministar Horvat i dodao da je u nekonstrukcijskoj obnovi završeno gotovo 1100 kuća.
 
Izvor: Vlada / Hina
 

Pisane vijesti | Darko Horvat