Hrvate u BiH Milanović zloupotrebljava za promoviranje proruskih stavova

Slika /Vijesti/2022/04 travanj/27 travnja/1.jpg

Predsjednik Vlade Plenković danas je razgovarajući s novinarima o aktualnim temama najavio bogat raspored ovotjednih političkih događanja, počev od održavanje Vijeća za euro u srijedu, sudjelovanja na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu u četvrtak Varšavi, sjednice Vlade u petak. Komentirajući najavljene izmjene Zakona o obrani kazao je da su one ionako previđene planom zakonodavnih aktivnosti, a da će se njima iz zakona eliminirati sve što je zbunjujuće, nedorečeno, što dovodi do volontarizma ili pak isključivanja ministra obrane iz određenih aktivnosti.

Uvodno je Plenković podsjetio na recentno obilježavanje ključnih događaja i obljetnica iz Domovinskoga rata koje su dovele do hrvatske slobode i samostalnosti; od 31. godišnjice osnutka IV. gardijske brigade u Klisu, obljetnice VRO Bljesak u Okučanima do današnjega obilježavanja masakra hrvatskih policajaca u Borovom Selu.
 
Osvrnuo se i na sutrašnje povećanje cijena goriva.
 
"Zbog svih ovih poremećaja ministar Filipović je upravo na sastanku ministara energetike Europske unije u Bruxellesu. Razgovarat će kako naći zajednički odgovor za rast cijene energenata. Od sutra će biti Eurosuper 95 - 12.63 kune, Eurodizel s 13,04 na 13,28 kuna, plavi dizel bit će 9,15 na 9,39 kuna.”
 
Potvrdio je Vladine planove za uvođenje eura s 1. siječnjem 2023. godine.
 
"Mi smo ispunili smo sve kriterije našeg Akcijskog plana. Očekujemo završne odluke na razini Europske unije na temu eura u lipnju i srpnju. Ovog tjedna u drugom će čitanju biti rasprava o našem Zakonu o uvođenju eura kako bismo pravni okvir imali postavljen na vrijeme, a onda kreću završne pripreme, dvostruko isticanje cijena i ostalo na što ćemo posjeti u srijedu na sastanku Vijeća za euro", najavio je Plenković.
 
Izmjene Zakona o obrani predviđene su zakonodavnim planom aktivnosti. Sve što  je u njemu zbunjujuće, nedorečeno i dovodi do voluntarizma, bit će eliminirano
 
Upitan o najavljenim izmjenama Zakona o obrani te hoće li njima biti mijenjane ovlasti predsjedniku Republike Milanoviću Plenković je rekao da su izmjene Zakona ionako predviđene zakonodavnim planom aktivnosti te da će se o njima raspraviti na sjednici Vlade i da vjeruje da će ministra obrane Banožić ponuditi najbolja rješenja.
 
"Ako postoje neke nedoumice, dvojbe, praznine, nedorečenosti, pa i zbunjujuće odredbe, a njih očito ima, jer da je sve čisto i normalno ne bismo onda imali ovakve situacije koje se sada događaju", dodao je.
 
Podsjetio je i da je aktualni Zakon o obrani mijenjan upravo u vremenu SDP-ove Vlade te prokomentirao kako pretpostavlja "da su imali neku logiku u tim promjenama". "Sad valjda imaju neku drugu optiku", dodao je.
 
Upitan hoće li izmjenama biti preneseno više vlasti na Ministarstvo obrane u odnosu na predsjednika Republike, premijer je odgovorio kako smatra dobrim "da nema nedorečenosti".
 
"Važno je da se zna tko što radi. Ministarstvo ima svoj zadaće, svoje ovlasti, svoje odluke, svoje odgovornosti, ono će to i dalje raditi. Sve što je zbunjujuće, nedorečeno, što nas dovodi do voluntarizma, ili pak isključivanja ministra obrane iz određenih aktivnosti će biti eliminirano", najavio je.
 
O Milanovićevim potezima odnosno izravnom zapovijedanju vojnicima, Plenković je rekao: "On zlorabi ovlasti koje ima sukladno Ustavu i način na koji se postavlja prema Hrvatskoj vojsci. To je privatiziranje vojske i rađenje problema tamo gdje ih ne bi trebalo biti".
 
"Jedini cilj mu je destabilizacija institucija, Vlade parlamentarne većine", ocijenio je.
 
"Da je partner s kojim se može normalno komunicirati ne bismo imali ovakav cirkus po svim temama", zaključio je.
 
S indignacijom odbijam Milanovićeve perfidne laži, a otklanjam ih - argumentima
 
Plenković je s indignacijom odbio da bi on, ili itko iz HDZ-a generale, a osobito  Antu Gotovinu proglasili "udbašem".
 
"Pouzdano znam da to nitko nije izgovorio, mislio, niti se to moglo iščitati i između redova. To je nešto što on, kao patološki lažov, a to jedino može netko tko je patološki lažov, ili izrazito perfidan i zlonamjeran, stalno ponavljati. Argumentima otkloniti laž, to je prva stvar.
 
Hrvati u BiH Milanoviću su smokvin list za promoviranje proruskih stavova
 
Predsjednik Vlade osvrnuo se i na Milanovićevu ideju da se blokiraju Švedska i Finska u njihovim ambicijama da postanu članice NATO-a.
 
"Hajdemo tu prvo rasvijetliti uloge svakog od nas glede zaštite prava Hrvata u Bosni i Hercegovini pa i politike prema NATO-u, Rusiji i Ukrajini. On već mjesecima zastupa proruske stavove u javnom prostoru, to je jasno i nekoliko je puta kazano, dok Švedska i Finska još nisu ni došle u situaciju da govore o tome da imaju ambiciju, i jedan strah za vlastitu sigurnost, da žele doći pod kišobran Sjevernoatlantskog saveza."
 
"Takav stav protiv proširenja NATO-a je proruski stav koji on jedini izgovara. O kritikama i ocjenama Ukrajine neću ni govoriti. To je za nas sve skupa štetno u vanjskopolitičkom smislu", naglasio je.
 
"Ne znam je li to identitetska kriza ili identitetska transformacija", upitao je Plenković podsjetivši da je Milanović dvaput držao emotivne govore potpore Komšiću u kampanji, što je provjerljivo.
 
"Inženjering je bio takav da je Komšić imao više, ne samo od Čovića, nego i od Džaferovića. Zamislite apsurda, Komšić je kao Hrvat dobio više glasova od bošnjačkog člana Predsjedništva, to je nemoguće, nema te statistike koja bi to pokazala kao moguće", poručio je Plenković.
"Izborni sustav je loš, govorimo to godinama, status quo je loš ne samo za Hrvate već i za cijelu BiH i Vlada smatra da se taj izborni zakon mora promijeniti", rekao je Plenković i dodao da Vlada na tome konzistentno radi, razgovara s Hrvatima, Bošnjacima, i partnerima u međunarodnoj zajednici na argumentirani način.
"Nakon dugo godina stavimo konstitutivne narode u tekst Strateškog kompasa, održimo raspravu o BiH na Europskom vijeću i dobijemo zaključke koji nisu nikad bili bolji za Hrvate, pozovemo najvišu razinu EU da se angažira, no vidimo jasnu opstrukciju bošnjačke strane koja, u biti, želi da vrijeme prođe i da se dogovor ne postigne. Ovaj zakon mora proći kroz parlament Bosne i Hercegovine. Ne možemo ga donijeti nitko drugi", kazao je.
 
"Milanović Hrvate u BiH zloupotrebljava", poručio je i naglasio kako se radi o licemjerstvu, kojemu je jedini cilj raditi štetu Vladi i Hrvatima u BiH.
 
"Od Komšićevog jarana došao je do toga da bi blokirao Švedsku i Finsku, ali ne on, nego da to naprave saborski zastupnici, a ako neće, onda su izdajnici. On zloupotrebljava Hrvate u BiH. Možda ima želju  da i Hrvatska ne ispuni svoje neke strateške ciljeve, zaključio je.
 
Želio bih da je obnova bila bolja, moraju se angažirati svi resori. Nastavit ćemo se truditi činiti sve što možemo da ljudima bude bolje
 
Kao najdugovječniji hrvatski premijer upitan što bi izdvojio kao nešto što bi želio da je bilo bolje, Plenković je istaknuo da je to obnova.
 
"Svi resori trebaju se angažirati i maksimalno ubrzati obnovu. To je nešto što moramo napraviti, sada u još kompliciranijim uvjetima", naglasio je.
 
Poručio je kako je u pet i pol godina mandata njegova Vlada imala niz izazova, no da je napravila puno toga. „Trudimo se činiti sve što možemo da ljudima bude bolje, je li to prema svačijem ukusu dovoljno - vjerojatno nije, ali ćemo se truditi. Mislim da je Hrvatska danas bolja zemlja nego što je bila”, kazao je.
 
Plenković je izvijestio da je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved dobio rota virus te je hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti i da je sada dobro.
 
"Čuo sam se s njim, sad se dobro osjeća, oporavlja se, imao je visoku temperaturu, vjerujem da će biti jako dobro već za dan, dva", zaključio je Plenković.
 
Izvor: Vlada / Hina


Pisane vijesti