Hrvatska će biti domaćin sljedećeg sastanka između 16 država srednje i istočne Europe i Kine

  • Slika /Vijesti/2018/07 srpanj/6 srpanj/4.jpg

Predsjednik Vlade izrazio je uvjerenje da će sljedeći sastanak Kina+16, koji će se dogodine održati u Hrvatskoj, kada će kineski premijer i bilateralno posjeti našu zemlju, pridonijeti jačanju suradnje dviju zemalja. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi danas i sutra u Sofiji, gdje sudjeluje na 7. sastanku šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Narodne Republike Kine.
 
Prvi dan boravka započeo je susretom s predsjednikom Vlade Narodne Republike Kine Li Keqiangom.
 
U izjavi za medije, po završetku sastanka, predsjednik Vlade kazao je da je s kineskim premijerom dogovoreno da Hrvatska 2019. godine bude domaćin sastanka između 16 država srednje i istočne Europe i Kine.
 
"Prvi put ćemo biti domaćin ovoga sastanka. Na tome je hrvatska politika i diplomacija radila od našeg zadnjeg susreta u Budimpešti prije sedam mjeseci. Upravo smo premijer Li i ja potvrdili tu činjenicu", rekao je premijer, dodavši da će to sutra biti usvojeno u zajedničkoj izjavi svih 17 zemalja.
 
Smatra da je to izrazito dobro za Hrvatsku i Kinu. Od zadnjeg susreta u Budimpešti dogovoreno je održavanje sastanka ministara turizma u Dubrovniku u rujnu ove godine, a kineska kompanija China Road and Bridge Corporation dobila je ugovor za izgradnju Pelješkoga mosta što je, ocijenio je predsjednik Vlade, otvorilo sastavim jednu novu stranicu odnosa između Kine i Hrvatske.
 
Jačanje suradnje Hrvatske i Kine
 
Predsjednik Vlade izrazio je uvjerenje da će sljedeći sastanak Kina+16, koji će održati u Hrvatskoj, kada će kineski premijer i bilateralno posjeti našu zemlju, pridonijeti jačanju suradnje dviju zemalja na području malih i srednjih poduzeća, turizma, ali i na području prometa. Kazao je da je Hrvatska zainteresirana za daljnju suradnju s Kinom u vezi s hrvatskim lukama, osobito Rijeke i Zadra, ali i suradnju na području željezničkoga prometa. "Jedna od tema je bila i pruga na Mediteranskom željezničkom koridoru, Rijeka-Zagreb-mađarska granica i dalje prema Ukrajini", dodao je.      
 
Napomeno je da je također dogovoreno da se tijekom 2019. između Kine i Hrvatske održe različita događanja na području kulturne suradnje. "Naše Ministarstvo kulture promovirat će Hrvatsku u Kini, a isto tako će se Kina promovirati u Hrvatskoj što smatramo da je jako dobro", rekao je.
 
Predsjednik Vlade podsjetio je da je Hrvatska gospodarska komora otvorila ured u Šangaju i najavio da će isto učiniti i Hrvatska turistička zajednica. "Imamo preko 180 tisuća kineskih gostiju u Hrvatskoj i taj će se broj zasigurno povećati jer je Hrvatska prepoznata kao najzanimljivija nova destinacija za kineske turiste. Nastojimo dogovoriti izravnu zračnu povezanost između Zagreba i Pekinga te Zagreba i Šangaja", kazao je, dodavši da su razgovori s premijerom Lijem dobar uvod u sutrašnji summit.  
 
Upitan ima li konkretnih planova vezano za Luku Zadar, premijer je kazao da je u Sofiji i zadarski župan Božidar Longin, koji je održao sastanke s kineskim partnerima. "Mislim da tu jako brzo radimo na konkretiziranju suradnje", dodao je. Također je naglasio da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dobilo zaduženje da do summita u Zagrebu pokuša napraviti važan iskorak na području željezničkog prometa. Dodao je da je s njim u Sofiji i državna tajnica zadužena za željeznički promet Nikolina Brnjac.
 
Predsjednik Vlade naglasio je da Hrvatske ima sjajnu cestovnu infrastrukturu, osobito autoceste. Dodao je da je jako puno uloženo u zračne i morske luke. "Mislim da je sada vrijeme za jedan značajan iskorak za modernizaciju željezničke infrastrukture i tu smo spremni za partnerstvo s Kinom", rekao je.    
 
Prigoda za bolji dijalog
 
Upitan koliko je bitna suradnja svih članica 16+1, među kojima Hrvatske, Srbije i ostalih, predsjednik Vlade je odgovorio:
 
"Ovo je po meni jedan jako dobar i koristan format za održavanje kontinuiranog dijaloga na najvišoj razini. Nisam još ni pune dvije godine predsjednik Vlade, a kalendarski je ispalo da je za mene ovo treći sastanak na vrhu s Kinom, i još smo uspjeli dogovoriti da Hrvatska bude domaćin. Znači, u manje od tri godine, ovaj koncept suradnje "Jedan pojas, jedan put" koji je Kina razvila, je i za Hrvatsku i za druge države iz srednje i jugoistoka Europe, pa naravno i za Srbiju, prigoda za jačanje ekonomske suradnje za bolji dijalog, a ja bih rekao i za jednu konkretniju participaciju u globalnim zbivanjima."
 
Predsjednik Vlade dodao je da je Kina globalni akter, čija su snaga proizvodnje i utjecaj njezinog izvoza, relevantni  za globalne trgovinske odnose. Kazao je da je Kina nerijetko tema i sastanaka Europskoga vijeća na kojima se često razgovara o globalnoj trgovini te ovakve sastanke ocjenjuje izrazito dobrima.
 
Naglasio je da Hrvatska s Kinom ima četiri modula suradnje: "Jedan je naš bilateralni, drugi je 16+1, treći je suradnja između Europske unije i Kine, dok je četvrti naš dijalog na razini Ujedinjenih naroda. Kroz ta četiri komplementarna formata, nastojimo graditi i naše interese i naše odnose."
 
Format 16+1 nije protiv interesa Europske unije
 
Novinare je zanimalo postoje li pritisci iz Europske unije da se s Kinom ne surađuje.  Premijer Plenković ocijenio je da ne stoji teza da se ova vrsta dijaloga sa 16 zemalja tumači kao inicijativa Kine za fragmentacijom Europske unije. "Dijalog koji postoji na razini Unije je šireg karaktera; ovdje je to prigoda i za bilateralne odnose. Isto tako i za jedan širi okvir projekata od regionalnog značaja koji mogu pridonijeti dobrim odnosima Kine s više zemalja odjednom, ali nisu protiv interesa Europske unije. To je ono što je najvažnije", poručio je premijer.
 
O guverneru HNB-a
 
Na upit o budućem guverneru Hrvatske narodne banke, predsjednik Vlade je odgovorio da se radi o vrlo važnoj funkciji te da će idućega tjedna Hrvatski sabor u paketu odlučiti i o guverneru, zamjeniku guvernera i trojici vice-guvernera kojima mandat svima uskoro završava. "Procedura je na Hrvatskome saboru", pojasnio je.
 
Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije
 
Upitan je li upoznat s postupkom predsjednice Republike koja je, u vezi s hrvatskim predsjedanjem Europskom unijom, svoje planove na tu temu već predstavila predsjednicima Austrije i Slovenije, premijer Plenković je potvrdio da je sve što predsjednica govori na tragu hrvatske politike i širokih okvira prioriteta hrvatskog predsjedanja 2020. Vijećem Europske unije.
 
"Kao što znate, predsjedništva funkcioniraju na načelu trija. Početkom 2019. godine, Rumunjska će preuzeti predsjedanje, potom Finska i nakon toga Hrvatska. Mi usuglašavamo naše prioritete s ove dvije zemlje. Sve što je predsjednica rekla je u okviru onoga što će Vlada formalno staviti na stol i tu nema nikakvih diskrepancija", potvrdio je predsjednik Vlade.
 
Nada u sutrašnju pobjedu Hrvatske
 
Na kraju susreta s novinarima, predsjednik Vlade komentirao je i događanja u vezi sa Svjetskim nogometnim prvenstvom. U nemogućnosti da i sam to učini, s obzirom na sastanke koje sutra ima u Sofiji, drago mu je što će predsjednica ići na tu utakmicu. Vjeruje da će i za druge, pobijedi li Hrvatska na sutrašnjoj utakmici, biti još najmanje dvije prigode za to.
 
Susret s hrvatskim iseljenicima i gospodarstvenicima
 
Tijekom boravka u Sofiji predsjednik Vlade sastao se i s hrvatskim iseljenicima i gospodarstvenicima.
 
Uz predsjednika Vlade u Sofiji su državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac i potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković