Hrvatska će od 1. siječnja biti u Schengenu. To je veliko političko postignuće korisno za naše građane

Slika /Vijesti/2022/11 studeni/10 studeni/DSC_7855.jpg

"Više je nego izvjesno da će Hrvatska 1. siječnja biti u Schengenu", izjavio je predsjednik Vlade Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Istaknuo je da, što se tiče stranke, sve funkcionira uredno i normalno te izrazio zadovoljstvo trenutnim rejtingom HDZ-a. Najavio je skorašnje obilježavanje obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika i prvog predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana.
 
Na sastanku su raspravili niz važnih aktualnih tema koje su dominirale političkim prostorom u proteklim danima. Istaknuo je saborsku raspravu o Zakonu o trgovini te Zakon o obrazovanju u koji je uvrštena odredba o besplatnom obroku svih osnovnoškolaca u Hrvatskoj za što je u Državnom proračunu osigurano 544 milijuna kuna. "Želimo da ni jedno dijete u hrvatskim osnovnim školama više ne bude gladno", kazao je.
 
Osvrnuo se na nedavno obilježeni Dan osoba s invaliditetom te izrazio zadovoljstvo zbog prošlotjedno otvaranja dionice koridora 5 C od Osijeka do Belog Manastira čime je Baranja u potpunosti integrirana u mrežu autocesta u Republici Hrvatskoj.
 
Premijer je na sjednici izvijestio o nizu međunarodnih aktivnosti, a bilo riječi i o padu MiG-a kod Voćina te o saborskoj raspravi o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.
 
Premijer je kazao da nas nekoliko sati dijeli od konačne odluke na vijeću ministara unutarnjih poslova o članstvu Hrvatske u Schengenskom prostoru.
 
"Ogromno, veliko političko postignuće, korisno za naše građane potpuna sloboda kretanja. Sada je više nego izvjesno da će Hrvatska 1. siječnja biti u Schengenu kada je riječ o cestovnim prijelazima, željezničkim prijelazima, morskim lukama. Kada je riječ o zračnom prometu, dakle, zračnim lukama, od 26. ožujka", poručio je Plenković dodavši da je to uobičajena dinamika praćenja promjena ljetnog odnosno zimskog reda letenja.
 
Istraga će pokazati okolnosti pada MiG-a, zadovoljni smo što su piloti preživjeli
 
Što se tiče pada MiG-a, premijer je kazao da nema nikakve dodatne informacije u odnosu na ono što je MORH priopćio. Istaknuo je da će istraga pokazati koji su razlozi doveli do pada ovog zrakoplova te izrazio je zadovoljstvo što su oba pilota preživjela.
 
Plenković se osvrnuo i na obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj kazavši da razgovore s oporbenim zastupnicima vodi šef Kluba Branko Bačić koji je na sjednici obavijestio kako idu razgovori,.
 
Hrvatska ima ugrađeni refleks solidarnosti, otkud rezerva za misiju vojne pomoći Ukrajini
 
"Pozicija je jasna. Misija se zove E-misija Europske unije vojne pomoći Ukrajini. Podcrtao bih ono što je ključno. Prvo, ustavni temelj, zakonski temelj - nesporan, jasan i na tragu praksa višegodišnje prakse različitih vlada i predsjednika. Odlučivanje u Hrvatskom saboru dvotrećinskom većinom, potreban 101 glas. Participacija Hrvatske u misiji u kojoj sudjeluju brojne druge članice Europske unije u tri vida, zapovjedna struktura, slanje naših instruktora u Poljsku ili Njemačku i primanje stotinjak ukrajinskih vojnika i njihova obuka od strane naših instruktora je svojevrsni minimum koji nije nekakav katalog djelovanja koji je smislio netko unutar HDZ-a, nego su to osmislili hrvatski vojnici. To je prijedlog Glavnog stožera OSRH", poručio je. 
 
Zapitao se otkud rezerva za ovakvu misiju među političkim akterima u zemlji poput Hrvatske koja je prije samo 30 godina bila žrtva velikosrpske agresije, koja ima ugrađeni refleks solidarnosti za situacije u kojima je Ukrajina žrtva brutalne ruske agresije.
 
"Gdje je ta politička odgovornost? Ne može se jedan dan pljeskati i davati ovacije i smišljati proceduralne smicalice ili vojne misije pretvarati u nekakve civilne," kazao je premijer.
 
Predsjednika Republike nećemo dvaput tražiti suglasnost
 
Upitan hoće li u skorijoj budućnosti razgovarati s predsjednikom Milanovićem o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj i pokušati doći do dogovora, kratko je odgovorio da neće te pojasnio: "Promjena neće biti i točka. Mi radimo ono što smo uvjereni da je jedina ispravna i prava pozicija Hrvatske o ovoj temi. Donijeli smo odluke iza kojih stojimo", naglasio je, upitavši misli li itko da je Milanović njega pitao kada je Schmidta nazvao svinjarom, kada je rekao da će progoniti saborske zastupnike koji ne dignu ruku za članstvo Švedske i Finske u NATO-u.
 
"Ja tu nemam nikakvih dilema. Idemo putem za koji smatram da je ispravan i dobar i u skladu s hrvatskim nacionalnim interesima. Tko se hoće toj politici priključiti, on je dobrodošao", rekao je.
Upitan hoće li zatražiti suglasnost od predsjednika Republike, kazao je da je predsjedniku poslan dokument na suglasnost. "On se na to očitovao kako se očitovao. Mi ne pitamo nikoga ništa dva puta", zaključio je Plenković.
 
Zaželio je hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji uspjeh u petak na utakmici protiv Brazila na SP-u.

Pisane vijesti