Hrvatska Europskoj komisiji predložila 77 projekata ukupne vrijednosti 21,54 milijarde eura

Slika /Vijesti/2014/Prosinac/9 prosinac/EUprojekti.jpg

Podržavajući Investicijski plan za Europu, koji je predstavio predsjednik Komisije Jean Claude Juncker, Hrvatska je predložila svoje projekte, većinom iz prometne infrastrukture, energetike i zaštite okoliša.

Među projektima su i projekti prihvatljivi za sufinanciranje iz EU fondova, uključujući popis velikih projekata iz OP «Konkurentnost i Kohezija» za 2014.-2020. U iduće tri godine vrijednost ulaganja hrvatskih projekata s Junckerove liste je 7,47 milijardi eura.
 
Popis projekata RH 

Najviše projekata, njih 31, je iz područja prometne infrastrukture s ukupnom procijenjenom vrijednošću ulaganja od 6,98 milijarda eura dok po vrijednosti investicija prednjači energetika s 8,73 milijarde eura kroz 21 projekt.

Na zaštitu okoliša i učinkovitost resursa odnosi se 15 projekata ukupno vrijednih 3,94 milijarde eura, sedam projekata vrijednih 1,50 milijardi eura su iz područja znanja, inovacija i digitalne ekonomije, a tri u vrijednosti 369,40 milijuna eura iz društvene infrastrukture i zdravstvenog turizma.

Plan ulaganja Europske komisije na tragu je koncepta za koji se zalaže Vlada Republike Hrvatske, a koji se temelji na fiskalnoj konsolidaciji, provedbi strukturnih reformi i jačanju investicijske aktivnosti istovremeno.

„Očekujem da će prioritet pri odabiru projekata imati oni koji doprinose jačanju konkurentnosti gospodarstva, a to znači ulaganje u inovacije, znanje, istraživanje i razvoj, zatim ulaganje u energetske projekte koji imaju regionalno značenje poput našeg LNG terminala pa do projekata u prometnoj infrastrukturi na važnim europskim koridorima“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić ističući da će prednost svakako imati projekti koji uz inicijalno ulaganje javnog novca mogu doprinijeti mobilizaciji i ulaganju privatnog kapitala kako bi financijska poluga imala što veći učinak u rastu investicijske aktivnosti.

Pisane vijesti | Fondovi EU