Hrvatska i Portugal imaju izrazito dobre i prijateljske odnose, nastavljamo jačati trgovinsku razmjenu

  • Slika /Vijesti/2020/02 veljača/1 veljače/EPr6KZpX0AAaks4.jpg

Predsjednik Vlade Plenković koji u boravi u radnom posjetu Portugalu i na sastanku na vrhu Prijatelja kohezije, danas je nakon sastanaka s predsjednikom portugalske Vlade Antoniom Costom održao zajedničku konferenciju za medije.

Plenković je Antoniu Costi čestitao na izbornoj pobjedi i još jednom premijerskom mandatu te mu zahvalio na organizaciju sastanku na vrhu Prijatelja kohezije.
 
Dobri i prijateljski odnosi Hrvatske i Portugala
 
" Hrvatska i Portugal imaju izrazito dobre i prijateljske odnose. Već tri pol godine i osobno na Europskom vijeću razvijamo tu suradnju, a moj današnji posjet Portugalu prigoda je i za razgovor o bilateralnim odnosima i zajedničkoj želji da potičemo jačanje trgovinske razmjene koja je na razini od oko 115 milijuna eura", rekao je Plenković.
 
Naglasio kako će premijeri nastojati zainteresirati i hrvatske i portugalske kompanije za nova ulaganja i za suradnju izrazivši zadovoljstvo povećanjem broja portugalskih turista u Hrvatskoj, iako obje zemlje imaju jake kapacitete za privlačenje gostiju.
 
"Također mi je drago da je Hrvatska za vrijeme predsjedanja Vijećem Europske unije u Portugalu odlučila imati ne samo važnu političku ulogu koordinacije stajališta država članica, već smo ovdje prije desetak dan otvorili veliku izložbu Vaska Lipovca čime smo i hrvatsku kulturu predstavili našim portugalskim prijateljima."
 
Kohezijska politika je redistributivna snaga europskog proračuna koju trebaju građani EU-a
 
"Naša je zadaća da danas definiramo pozicije i stajališta koja su nam svima bliska kao državama koje još uvijek u odnosu na europski proračun vode posebno računa o tzv. tradicionalnim politikama, a to je prije svega kohezijska politika, odnosno poljoprivredna politika", rekao je Plenković.
 
Nastavio je da je Kohezijska politika upravo ona redistributivna snaga europskog proračuna koju trebaju građani EU-a, bez obzira gdje živjeli, a osobito u onim regijama članica koje još žele stići stupanj razvoja najrazvijenijih, odnosno prosječno razvijenih regija Europe.
 
"Portugal i Hrvatska zainteresirani za adekvatna financijska sredstva u sljedećih sedam godina, što praktično znači u cijelom desetljeću koje je pred nama", zaključio je.
 
2020. je godina kada treba postići VFO
 
"Ovo je godina kada se dogovor treba postići, Hrvatska je spremna i bili bismo zadovoljni kad bi se taj dogovor postigao u naših šest mjeseci predsjedanja", rekao je Plenković podvukavši da želi da taj dogovor bude kvalitetan.
 
Odgovarajući na novinarsko pitanje o konkretnoj ulozi Hrvatske kao predsjedavajuće u donošenju europskog proračuna premijer je objasnio da su na zadnjem sastanku Europskog vijeća u prosincu zadužili Charlesa Michela kao stalnog predsjednika Europskog vijeća da bude ključna osoba koja će voditi pregovore o tzv. pregovaračkoj ruti, koji na temelju rada finskog predsjedništva, prijedloga Komisije i stajališta svih članica mora pronaći kompromisnu zajedničku poziciju.
 
"Naša je zadaća da stalnim konzultacijama pomažemo u ostvarenju rješenja. Imamo pregovaračku kutiju s više od 40 zakonskih akata koji predstavljaju Višegodišnji financijski okvir i te zakonske akte treba konkretno ispregovarati u svim sektorima zajedno s Europskim parlamentom u dijalozima i trijalozima Europsko vijeće – Europska Komisija – Europski parlament.
 
Kazao je da će tu Hrvatska imati veliku ulogu te da će voditi računa i o pitanjima koja se odnose na vlastita sredstva, prihodovnu stranu proračuna kao i na povezanost poštivanja vladavine prava s korištenjem europskih sredstava.
 
"Što se tiče pristupa naravno da želimo na vrijeme donijeti proračun što znači tijekom 2020., bolje je za provedbu svih programa pa i u koheziji da se dogovor postigne ranije jer ćemo tako sredstva moći brže realizirati i spuštati ih na projektnu razinu", zaključio je Plenković.
 
Costa je rekao da Portugal i Hrvatska imaju različita iskustva u EU, ali ima i zajedničkih aspekata kao što je kohezija.
 
"Naša poruka je jasna što se stiče kohezije. Želimo dati konkretnu poruku da je Europa jedna i ujedinjena u interesima. Važno nam je što je Britanija izišla, ali je još važnije da Europa ostaje koherentna."
 
Izvor: Vlada / Hina


Pisane vijesti