Hrvatska i Slovenija nastavljaju jačati suradnju u modernizaciji javne uprave

Slika /Vijesti/2023/Travanj/15 travnja/malenica.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i slovenska ministrica za javnu upravu Sanja Ajanović Hovnik, koja je doputovala u prvi službeni posjet Hrvatskoj nakon preuzimanja dužnosti, razgovarali su danas u Zagrebu o modernizaciji javne uprave kroz digitalizaciju postupanja i unaprjeđenje sustava kvalitete.

Dvoje ministara izrazilo je zadovoljstvo zajedničkim naporima Hrvatske i Slovenije u nastojanjima da se osiguraju kvalitetnije javne usluge, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave. 
 
Malenica je istaknuo kako je bilateralni sastanak odraz prijateljskih odnosa te partnerstva resornih ministarstava na brojnim reformskim procesima u području javne uprave. 
 
Zahvalio je slovenskoj kolegici na razmjeni iskustva oko pripreme novog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama kojim se uvodi novi sustav vrednovanja u javnom sektoru. Razgovarali su i o uvođenju centraliziranog sustava zapošljavanja u Hrvatskoj koji će se implementirati kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti.
 
Ministrica Ajanović Hovnik pokazala je interes za provedbu projekta uvođenja kvalitete u javnu upravu, optimizaciju i standardizaciju procesa kao i provedbu mjera za jačanje kapaciteta javnog sektora kroz strateško planiranje. 
 
Izaslanstva su razmijenila iskustva u uvođenju hibridnog načina rada u državnoj i javnoj službi, izazovima novih modela rada i važnosti kvalitetnog upravljanja ljudskim potencijalima te unaprjeđenju uvjeta rada. 
 
Ministri su razgovarali i o promjenama u sustavu lokalne i regionalne (područne) samouprave kroz smanjenje broja lokalnih dužnosnika, koje je Hrvatska smanjila za 1438, te funkcionalnom povezivanju kao instrumentu promjena u politici ravnomjernog razvoja. 
 
Ministar je predstavio ključne ishode projekta „Optimizacije sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave“ kojim je prikupljeno više od 400 setova podataka o svim općinama, gradovima i županijama te izrađeno 190 indikatora koje će jedinice moći koristiti za kreiranje lokalnih politika i funkcionalno povezivanje. 
 
Uz to, ministri su razgovarali o važnosti civilnog društva u oblikovanju razvojnih politika. 
 
Zaključili su da se javne uprave diljem svijeta suočavaju s brojnim izazovima, međutim njihova misija ostaje nepromijenjena – građanima i gospodarstvu pružiti kvalitetne, učinkovite lako dostupne i u velikoj mjeri digitalizirane javne usluge, stoji u priopćenju. 
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Ivan Malenica