Hrvatska je već devet i pol godina odgovorna članica i pouzdan partner u Sjevernoatlantskom savezu

  • Slika /Vijesti/2018/10 listopad/8 listopada/objava.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Nakon sastanka, premijer je zahvalio gospodinu Stoltenbergu na dolasku u Hrvatsku, napomenuvši da su se uvodno prisjetili svih ključnih i prijelomnih trenutaka 1991. godine. "Hrvatska je već devet i pol godina članica Sjevernoatlantskoga saveza. odgovorna članica, pouzdan partner, saveznica koja kontribuira u NATO-vim misijama. Prisutni smo i na Kosovu i u Afganistanu. Bili smo i u Poljskoj i u Litvi", kazao je predsjednik Vlade

Napomenuo je da je naše izdvajanje za obranu u dvije godine poraslo s oko 1,15 na više od 1,30 posto. "Kontinuirano ulažemo u sposobnosti Hrvatske vojske. Od zadnjeg našeg  susreta donijeli smo stratešku odluku o kupnji višenamjenskih borbenih  zrakoplova. Na taj način jačamo naše obrambene sposobnosti, ali i doprinos sigurnosti cijeloga Saveza", istaknuo je Plenković.

Zajednička analiza procesa u nama susjednim zemljama

Razgovarali su i o nizu političkih pitanja koja su relevantna za Hrvatsku i NATO, prije svega na prostoru jugoistoka Europe. 

"Budući da je NATO sa svojim saveznicima već dugi niz godina oko svih država našega susjedstva, važno je da zajednički analiziramo procese koji se zbivaju u nama susjednim zemljama.  Posebni akcent posvetili smo pitanju Makedonije i situaciji između Kosova i Srbije. Osvrnuli smo se i na situaciju u BiH, osobito nakon jučer održanih općih izbora za većinu institucija vlasti u BiH", rekao je predsjednik Vlade. 

BiH kao jedna država, dva entiteta i tri jednakopravna konstitutivna naroda

Dodao je da je ponovljen naš vrlo jasan stav da je cilj i bit daytonskog i pariškog mirovnoga sporazuma u konceptu jedna država, dva entiteta i tri jednakopravna konstitutivna naroda.

"Smatramo da nije dobro kada unutar Federacije jedan narod izabere predstavnika drugom narodu u Predsjedništvu BiH. Analiza izbornih rezultata nedvojbeno pokazuje kako je novi član Predsjedništva, gospodin Komšić izabran vrlo uvjerljivom većinom bošnjačkih glasova u odnosu na glasove koje je dobio dosadašnji član Predsjedništva Dragan Čović kao kandidat s najvećom potporom hrvatskih glasova unutar BiH", rekao je hrvatski premijer, dodavši da je načelo ravnopravnosti izuzetno važno kako bi se sva tri naroda dobro osjećala unutar BiH. 

"Smatramo da su Hrvati, kao lojalan narod svojoj domovini BiH izuzetno puno učinili, ne samo za njenu slobodu, već i njen europski put. Mi ćemo nastaviti dobre odnose s BiH, ali smatramo da ovakvi scenariji koji se pojavljuju već treći put nisu primjereni za koheziju, pravednost i pravično funkcioniranje instituciju te se nadamo da će u budućnosti biti postignut konsenzus o novom izbornom zakonu i o ispravnoj provedbi presude Ustavnog suda BiH o legitimnoj zastupljenosti predstavnika u institucijama", zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Stoltenberg zahvalio Hrvatskoj na angažiranosti u NATO-u

Glavni tajnik Stoltenberg čestitao je Hrvatskoj Dan neovisnosti. Zahvalio je na angažiranosti hrvatskih snaga u NATO-u, u Afganistanu i na Kosovu, te izrazio zadovoljstvo radi sudjelovanja naših vojnika u zajedničkim vojnim vježbama tijekom ovog mjeseca.



Pisane vijesti | Andrej Plenković