Hrvatska jedna od zemalja s najliberalnijim mjerama u EU, popuštanje ako se nastavi trend

Slika /Vijesti/2021/veljača/01 veljače/HN20210201897033.JPG

Premijer Plenković rekao je u ponedjeljak da će HDZ-ova zastupnika pokojnog Miroslava Tuđmana u Saboru zamijeniti Tomislav Okroša, naglasivši kako oporbeno rušenje kvoruma u Saboru u petak nije bilo na razini trenutka, nego je ispod svih moralnih kriterija, a oporba je bez ideja.

"Još jednom smo konstatirali kako je ponašanje oporbe prošloga petka bilo ispod svake razine. Napustiti sjednicu Sabora, na taj način srušiti kvorum, da se ne donese Zakon o obnovi, ne proglasi Isključivi gospodarski pojas da se ne izglasa Nacionalna razvojna strategija - jednostavno nije na razini trenutka, nego je vođeno  politikantstvom, a pritom ispod svih moralnih kriterija", izjavio je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.
 
Dodao je kako su u stranci još jednom izrazili žaljenje i sućut obitelji istaknutog političara i znanstvenika, HDZ-a saborskog zastupnika Miroslava Tuđman, koji je umro u nedjelju.
 
Premijer je najavio kako će komemoracija za Miroslava Tuđmana u Saboru biti u petak. "S obzirom da se njegov posljednji ispraćaj očekuje u četvrtak, mislim da će se ići s prijedlogom da se glasovanje koje je bilo predviđeno za četvrtak, pomakne na petak", dodao je.
 
Najavio je da će Miroslava Tuđmana u Saboru zamijeniti Tomislav Okroša.
 
O incidentu na granici - to nije bila službena delegacija EU parlamenta, već dogovor socijalista sa SDP-om
 
Plenković je izvijestio da su na sjednici razgovarali i o nedavnoj situaciji s privatnim posjetom nekoliko talijanskih zastupnika u EU parlamentu, koji su željeli kršiti zakone Republike Hrvatske te ilegalno prijeći državnu granicu s BiH.
 
"Informirao sam se o čemu se radi. To nije bila nikakva službena delegacija EU parlamenta, već jedan politički potez skupine talijanskih socijalista", rekao je.
 
Podsjetio je da službeni posjet ide preko EU parlamenta, što nije bio slučaj u ovoj situaciji.
 
"Glavno pravilo je da se poštuje i respektira pravno ozračje zemlje u koju se ide. Ovdje niti je bilo službene delegacije, niti se poštovao hrvatski zakon. Iz svega proizlazi da je to bio dogovor socijalista sa SDP-om ovdje u Hrvatskoj. Mogli ste pratiti jučer prvu vijesti da se to dogodilo, a nakon samo nekoliko minuta i reakciju SDP-a. Dobro je rekao potpredsjednik Božinović - čije to nacionalne interese štite zastupnici SDP-a u EU parlamentu? Jesu li to interesi nekog trećeg ili bi to trebali biti interesi Hrvatske?", kazao je premijer Plenković.
 
Naglasio je kako je to nedopustivo ponašanje i suprotno svim dosadašnjim normama, te najavio kako će ova tjedan stupiti u kontakt s vodstvom EO kako bi razjasnili ovu  situaciju.
 
Most prepisuje ideju jedne druge cehovske inicijative koja hoće srušiti HGK
 
Premijer je komentirao i inicijativu Mosta za ukidanjem članarina u Hrvatskoj gospodarskoj komori, rekavši kako je demagoška.
 
"To su demagozi, populisti, antieuropejci, antimanjinci; stranka koja nema pravu agendu, ovdje u biti prepisuje ideju jedne druge cehovske inicijative koja hoće srušiti HGK",  naglasio je Plenković.
 
Na pitanje jesu li zabrinuti imaju li većinu Plenković kaže da nisu.
 
"Svi će podržati prijedloge parlamentarne većine, to je bilo jasno i u petak. ... Mi smo se na parlamentarnoj većini dogovorili da možemo imati reformu, je li to HGK ili neka druga institucija, ali na način da mi to radimo iz svoje inicijative i kako mi to želimo", dodao je.
 
Naglasio je kako točku o prestanku plaćanja članarine u HGK predsjednik Sabora nije uvrstio na dnevni red jer se nisu stekli uvjeti.
 
"Jer je parlamentarna većina pristupila predsjedniku Sabora i rekla - mi ćemo nakon konzultacija izaći s alternativnim prijedlogom. Prerogativ je predsjednika Sabora da kaže - o toj točki ćemo glasati kada se steknu uvjeti. Nije da neće doći na dnevni red, nije da se o njoj neće glasati, nego će većina imati svoj prijedlog", istaknuo je Plenković.
 
Dodao je kako problem nije u njihovim partnerima, nego je stvar normalne uobičajene procedure.
 
Tema broj jedan obnova Siska, Petrinje, Gline, donošenje zakona, usvajanje strategije, proglašavanje IGP-a
 
"U okviru parlamentarne većine postoje teme gdje pojedine stranke imaju različite stavove. Nema nikoga tko je protiv reformi, ali je protiv inicijativa koje su parcijalne, nedostatne, demagoške, populističke, nemaju u biti nikakav cilj, ništa se konkretno od toga ne bi dogodilo", naglasio je Plenković.
 
Po pitanju parlamentarne većine kazao je kako imaju vrlo jasan i čvrst stav.
 
"Stvar je samo tehnike u proceduri Sabora ... Tema broj jedan je obnova Siska, Petrinje, Gline, donošenje zakona, usvajanje strategije, proglašavanje IGP-a, to je bit, a ne ovo", kazao je Plenković.
 
Upitan, komentirao je i današnje privođenje vlasnika teretane jer je teretanu otvorio za javnost usprkos epidemiološkim mjerama. Plenković podsjeća da se i dalje nalazimo u situaciji u kojoj moramo poštovati epidemiološke  mjere, te kako nikome nije u interesu ograničavati nečiji rad.
 
Naglasio je kako su mjere u Hrvatskoj, u usporedbi s drugim zemljama, takve da možemo imati "gotovo pa normalan način života".
 
"Činjenica je da je Hrvatska napravila maksimum, mnogo više nego druge zemlje, i imamo među najliberalnijim mjerama u EU", naglasio je premijer. Dodaje kako su trendovi u EU da mjere budu još restriktivnije.
 
Komentirajući one koji pozivaju na građanski neposluh i otvaranje svojih kafića i teretana, premijer je pozvao na strpljenje, razum i mali pogled unaprijed kako bi si stvorili situaciju koja će nam omogućiti normalizaciju života u proljeće te novu turističku sezonu.
 
Više nego dovoljan naručeni broj doza cjepiva
 
Glede nabavke cjepiva, Plenković je naglasio da kao članica EU-a moramo poštovati procedure te će EU Agencija za lijekove biti dodatni filter pouzdanosti i sigurnosti cjepiva. "Zato procedura, koja je zajednička, ide sporije", dodaje.
 
Naglasio je da Hrvatska ima i više nego dovoljan naručeni broj doza cjepiva, dovoljan za procjepljivanje cijele populacije i još dodatne količine.
 
"Problemi koji su nastali u distribuciji cjepiva su nastali upravo pod onom sintagmom 'kidnapiranje cjepiva' koje se sada događa. To rade pojedine zemlje koje nude kompanijama više novaca po dozi nego što je bilo dogovoreno negdje drugdje", upozorio je premijer.
 
Dodao je kako u EU postoje mehanizmi s kojima će inzistirati od farmaceutskih kompanija da ispune svoje dogovorene obaveze na vrijeme.

 
Izvor: Hina / Vlada


Pisane vijesti | Andrej Plenković