Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim skokom robnog izvoza

Slika /Kako funkcionira Vlada/Istaknute teme/Opće fotke rast/shutterstock_113477080_cr.jpg

Hrvatska se u prvom ovogodišnjem tromjesečju svrstala među tri zemlje EU s najvećim skokom robnog izvoza na godišnjoj razina. 

U prvom je ovogodišnjem tromjesečju ukupni hrvatski robni izvoz poskočio 14 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a zabilježen je i najveći skok robnog uvoza iz ostalih zemalja Unije, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.  Više stope rasta ukupnog robnog izvoza zabilježili su samo Cipar, od 54 posto, i Irska, od 18 posto.

Hrvatski robni izvoz u ostale članice Unije poskočio je u promatranom razdoblju 17 posto, a višu je stopu rasta zabilježio samo Cipar, od 65 posto, pokazuju podaci Eurostata, objavljeni u utorak.

Dvoznamenkastu godišnju stopu rasta robnog izvoza u prvom tromjesečju, od 10 posto, Hrvatska je zabilježila i na tržišta izvan Unije. Među zemljama članicama najvišu je godišnju stopu rasta robnog izvoza na ta tržišta u prva tri ovogodišnja mjeseca zabilježio Cipar, od 40 posto. Slijede Irska i Malta s 22 odnosno 19 posto.

Hrvatska se među članicama EU-a istaknula i snažnim povećanjem robnog uvoza u prvom tromjesečju, za devet posto u odnosu na isto razdoblje lani. Najveći je skok ukupnog robnog uvoza zabilježila Malta, za 35 posto. Slijedi Velika Britanija s 13 posto, Irska s 10 posto dok je Češka zabilježila istu stopu rasta robnog uvoza kao i Hrvatska.

Hrvatska je pak u prvom tromjesečju zabilježila najveći skok robnog uvoza iz ostalih zemalja Unije u odnosu na isto lanjsko razdoblje, za 14 posto. Nasuprot tome, uvoz iz ostalih zemalja svijeta smanjen je sedam posto.
Eurostat je objavio i prve procjene o robnoj razmjeni na razini Europske unije i eurozone u prvom ovogodišnjem tromjesečju, prema kojima je robni izvoz u prvom tromjesečju na godišnjoj razini u oba područja porastao pet posto, u EU28 na 427,4 milijarde eura, a u eurozoni na 491,2 milijarde eura.

Uvoz je u EU28 u prvom tromjesečju na godišnjoj razini uvećan dva posto, na 423,6 milijardi eura. U eurozoni je njegova vrijednost gotovo stagnirala, na 438,6 milijardi eura.
Time je bilanca robne razmjene EU28 u prvom tromjesečju iskazala višak od 3,8 milijardi eura. Bilanca eurozone bilježila je pak višak od 52,6 milijardi eura.

Tekst: HINA

Pisane vijesti | Ekonomija