Hrvatska nastavlja ulagati u obnovljive izvore energije i provodi zelenu tranziciju

  • Slika /Vijesti/2022/11 studeni/7 studeni/DSC_6438.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković objavio je na Twitteru da se na sastanku na vrhu šefova država i vlada COP 27, koji se održava danas i sutra u Sharm el-Sheikhu u Egiptu, raspravlja o klimatskim promjenama i nužnosti međunarodne suradnje u novim geopolitičkim okolnostima "Hrvatska nastavlja ulagati u obnovljive izvore energije i provodi zelenu tranziciju. Dužnost nam je štititi Zemlju i prirodne ljepote za buduće generacije", poručio je.

Premijer Plenković održao je i niz bilateralnih razgovora o klimatskim promjenama, zelenoj tranziciji i drugim globalnim temama. 
 
Uz predsjednika Vlade u Egiptu je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović
 
U izjavi za medije, ministar je izvijestio da su glavni tajnik Ujedinjenih naroda, egipatski predsjednik te predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata u uvodnim govorima naglasili da treba uložiti dodatne napore kako bi se povećanje temperature od 1,5 stupanj Celzija držalo u tim okvirima.
 
Podržavamo mehanizam "gubitka i štete"
 
"Ključna poruka ovoga COP-a je da se s ambicije treba prijeći na implementaciju, odnosno s riječi na djela i svi očekujemo da će to dogoditi", rekao je Filipović. 
 
Upitan o mehanizmu "gubitka i štete", ministar je naglasio da Hrvatska podupire stav Europske unije da se svim zemljama koje su imale štete uzrokovane klimatskim promjenama pomogne u okviru raspoloživih sredstava te da se dio tih sredstava uloži u prevenciju.   
 
Dodao je da se katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama događaju svugdje u svijetu, poručivši da svi zajedno trebamo pridonijeti da se one događaju što manje.

Na pitanje o hrvatskom doprinosu borbi protiv klimatskih promjena, ministar je kazao da će naša zemlja slijediti zakonodavni paket 'Spremni za 55%' te će ga implementirati u svoje zakonodavstvo.

Cilj paketa je smanjenje emisija EU-a za najmanje 55 posto do 2030. godine.

"Trenutno se ide u smjeru energetske obnove zgrada, modernizacije prometnica, posebno željeznice, spustili smo PDV na solare na nula posto kako bi se dodatno išlo u smjeru obnovljivih izvora", dodao je.

Vlada nastavila s kontinuiranim intervencijama u cijene goriva, posljedica jeftiniji dizel

Upitan o cijenama goriva, Filipović je podsjetio da je danas održana telefonska sjednica Vlade.

"Nastavali smo s našim kontinuiranim intervencijama na način da su trgovačke marže ograničene na 65 lipa, smanjili smo trošarinu na benzin za 80 lipa, 40 lipa za dizel", rekao je ministar, dodavši da je  posljedica toga puno jeftiniji dizel, koji je pojeftinio za 25 lipa, čega ne bilo bez intervencije Vlade.  

Kazao je da je benzin, nažalost, poskupio za 48 lipa, pojasnivši da su takva bila kretanja na tržištu Mediterana posljednja dva tjedna.

Rekao je i da je plavi dizel trebao poskupiti za kunu i šest lipa, ali ga je Vlada odlučila održati ograničenog na 8,49 lipa, kako bi i dalje pomagala hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima. 

Analiziraju se okolnosti prodaje udjela u Fortenovi  

Na pitanje treba li Vladi "lex Fortenova", ministar je kazao da su Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo financija dobili zadatak da ispitaju i analiziraju sve okolnosti kako bi se došlo do relevantnih informacija, koje će biti podloga za donošenje odluka. 

"Ova prodaja se odigrala izvan Europske unije, dogodila se u Rusiji, mi ne možemo utjecati na ono što se tamo događa, treba vidjeti je li sve bilo u skladu sa zakonom i jesu li se poštovale sankcije", zaključio je ministar Filipović.

Pisane vijesti