Hrvatska po anketi Doing Business na 65. mjestu, najveći pomak zabilježen u zaštiti ulagača

Slika /Vijesti/2014/Listopad/28 listopad/Grcic.jpg

Pozitivan pomak Hrvatske na ovogodišnjoj listi lakoće poslovanja Svjetske banke „Doing Business 2015“ za potpredsjednika Vlade Branka Grčića rezultat je napora Vlade poduzetih prije svega u području uknjižbe vlasništva, izdavanju građevinskih dozvola, prekograničnom trgovanju i zaštiti ulagača.

„Svakako je to dobra vijest“, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvitka i EU fondova Branko Grčić u današnjoj emisiji Hrvatskoj radija „A sada Vlada“.

Istaknuo je i da je došlo do promjene metodologije, pa se sada pozicija Hrvatske mjeri s najboljima. „Sada smo u prvoj trećini od ukupnog broja zemalja od 189 po lakoći poslovanja u svijetu, što ne izgleda tako loše“, rekao je Grčić.

U srijedu je Svjetska banka objavila izvješće „Doing Business 2015", koje prati napore država na jačanju pravnih institucija te smanjenju složenosti i troškova regulatornih procesa. U tom izvješću, u kojem se analiziraju propisi koji se primjenjuju na tvrtke u 10 područja poslovne regulative, Hrvatska je ove godine zauzela 65. mjesto, što znači da je napredovala za dva mjesta u odnosu na izmijenjeni lanjski plasman po novoj metodologiji. Prije te izmjene i uvođenja nove metodologije Hrvatska je u izvješću "Doing Business 2014" bila na 89. mjestu.

Izvješće obuhvaća razdoblje od 1. lipnja 2013. do 1. lipnja 2014. godine i u Svjetskoj banci ističu da je sastavljeno uz primjenu nove metodologije, zbog čega je prošlogodišnji plasman Hrvatske izmijenjen s 89. na 67. mjesto.

„To su stvari koje su već poznate javnosti – dakle riječ je o napretku prije svega u uknjižbi vlasništva, izdavanju građevinskih dozvola, zatim tzv. prekograničnom trgovanju, i ono što je vrlo važno, zaštiti ulagača, što je dobra poruka investitorima, posebno malim dioničarima. I ono što je specifičnost Hrvatske u odnosu na druge zemlje jest da smo kroz proces predstečajnih nagodbi bitno unaprijedili i rješavanje nelikvidnosti u poduzećima u poteškoćama i na taj način im zapravo dali novu priliku“, istaknuo je Grčić.

Hrvatska na 65. mjestu među 189 zemalja

Hrvatska je u tome izvješću najbolje plasirana po plaćanju poreza, na 36. mjestu (lani na 33. mjestu), dok je u području izvršenja ugovora zauzela 54. (lani 56.), a po rješavanju nelikvidnosti 56. mjesto (lani 56.).

U području međunarodnog trgovanja Hrvatska je zauzela 86. mjesto (lani 88.), po pokretanju posla 88. (lani 85.), po uknjižbi imovine 92. (lani 91.), a po izdavanju građevinskih dozvola 178. mjesto (lani 185.).

U području međunarodnog trgovanja Hrvatska je zauzela 86. mjesto (lani 88.), po pokretanju posla 88. (lani 85.), po uknjižbi imovine 92. (lani 91.), a po izdavanju građevinskih dozvola 178. mjesto (lani 185.).

Po tzv. DTF (Distance To Frontier) bodovanju, koje pokazuje koliko je pojedina zemlja u 10 područja koja se prate udaljena od onih koje su plasirane najbolje u tim područjima, pri čemu je 100 bodova maksimalan, a 0 bodova najslabiji rezultat, Hrvatska je osvojila ukupno 66,53 boda, dok je, usporedbe radi, prvi na listi Singapur s osvojenih 88,27 bodova.

„Ti svi parametri su odredili da smo se ipak pomakli prema gore na ljestvici i da je lakoća poslovanja ipak bolje ocijenjena nego što je to bilo prošle godine“, rekao je Grčić.

Od zemalja u regiji ispred Hrvatske plasirane su Makedonija, na 30. mjestu, Crna Gora na 36. mjestu, Bugarska na 38., Rumunjska na 48., Slovenija na 51. i Mađarska na 54. mjestu.

S druge strane, iza Hrvatske, na 68. mjestu plasirana je Albanija, dok je Kosovo na 75., Srbija na 91., a Bosna i Hercegovina na 107. mjestu.

Osvrnuvši se na činjenicu da su Makedonija i Crna Gora i dalje ispred Hrvatske, Grčić je kazao da su te zemlje znatno pojednostavile procedure. Osim što su u startu imale jako niske poreze, skratile su razne procedure i pojeftinile ih, uvidjevši da im je to jedini izlaz.

„Stoga se tamo događaju promjene i novi projekti, te su zemlje neka vrsta oaza za investitora, što mi u odnosu na naše bilance javnog i privatnog sektora ne možemo provesti preko noći. Primjerice, ne možemo smanjiti stopu poreza na dohodak, jer kako ćemo financirati jedinice lokalne i regionalne samouprave. Vrlo je teško u pokušaju da se ostvari neki balans ići s radikalnim mjerama. No, očigledno je da smo, uz velik napor ove Vlade i moje radne skupine za poslovnu klimu, u protekle dvije godine napravili određeni napredak, u uskoj suradnji s predstavnicima Svjetske banke koji su nam jako pomogli u preslikavanje te metodologije na našu situaciju“, zaključio je Grčić.

(Hina) xsbo yneba


Vijesti iz medija | Izvješća | Ekonomija