Hrvatska u kolovozu zabilježila 8 posto više dolazaka turista, noćenja u plusu 5,3 posto

Slika /Vijesti/2014/Listopad/13 listopad/rovinj-web.jpg

Državni zavod za statistiku objavio je kako je u komercijalne smještajne objekte u kolovozu došlo 3,6 milijuna turista ili 8 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, a porast od 5,3 posto u tim je objektima ostvaren s 22,5 milijuna noćenja.

Stranih turista u tim je objektima bilo 3,3 milijuna ili 8,2 posto više nego u lanjskom kolovozu, a ostvarili su 94,1 posto noćenja ili 21,1 milijun, što je porast od 5,4 posto.

Porasti u tim objektima zabilježeni su i s domaćim turistima, od 5,2 posto s njihovih 235 tisuća dolazaka i od 2,6 posto s 1,3 milijuna noćenja.

Među stranim noćenjima najviše su ili gotovo 27 posto ostvarili turisti iz Njemačke, koje s udjelom od 11,4 posto slijede Talijani te Slovenci s udjelom u noćenjima od 9,2 posto.

Austrijanci i Česi su u stranim noćenjima imali sličan udjel od po 7,5 posto, tek nešto manje 7,2 posto Poljaci, dok su Slovaci ostvarili 4,7 posto od ukupnih stranih noćenja, Nizozemci 4 posto, a Mađari 3,8 posto.

Iz Državnog zavoda ističu i da su strani turisti najviše noćenja u kolovozu ostvarili u Rovinju, Medulinu, Poreču, Dubrovniku, Malom Lošinju, Novalji, Tar Vabrigi te Umagu, odnosno u tim je mjestima ostvareno 23,6 posto od ukupnih noćenja stranih turista.

Domaći turisti su pak najviše noćenja ili gotovo 30 posto od njihovog ukupnog broja ostvarili u mjestima Crikvenica, Vodice, Šibenik, Mali Lošinj, Biograd na Moru, Zadar, Sveti Filip i Jakov, Rab te Zagreb.

(Hina) xtam yds


Pisane vijesti | Statistike | Turizam