Hrvatska ustraje u borbi protiv antisemitizma i očuvanju kulture sjećanja

  • Slika /Vijesti/2024/Siječanj/27 siječanj/Holokaust_1.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je danas, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, kako hrvatsko predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA) ustraje u borbi protiv antisemitizma i očuvanju kulture sjećanja.

Uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, na komemoraciji kod spomenika žrtvama Holokausta i ustaškog režima okupili su se ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i supredsjedateljica Međunarodnog saveza sjećanja na Holokaust Sara Lustig te veleposlanici država članica Međunarodnog saveza sjećanja na Holokaust, predsjednik Židovske općine Zagreb dr. Ognjen Kraus, te dužnosnici Vlade i Grada Zagreba, kako bi odali počast prošlosti i budućnosti sjećanja na Holokaust.
 
„Na današnji dan odajemo počast žrtvama Holokausta, najtamnijeg poglavlja povijesti. Hrvatsko predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust ustraje u borbi protiv antisemitizma i očuvanju kulture sjećanja, kako se takvi zločini ne bi više nikad ponovili“, poručio je premijer Plenković.
 
Postoji razlog zašto je Šoa najdokumentiraniji genocid u povijesti. Preživjeli su svjedočili o svojim traumama kako bi nas obrazovali i kako bi ispričali priču šest milijuna svojih supatnika koji nisu preživjeli. Među njima je 1,5 milijun djece i 2 milijuna žena. Međutim, možda je najvažnije da su svjedočili kako bi spriječili da se masovni zločini ponovno dogode. U mislima smo sa žrtvama i preživjelima koji više nisu s nama, a njihove priče održavamo živima kroz kulturu sjećanja i naporima koje činimo kako bismo suzbili sve oblike diskriminacije, mržnje i iskrivljavanja istine o Holokaustu.
 

Pisane vijesti