Hrvatska Vlada i sve institucije štite naš pravni poredak i ne dopuštaju provokacije

Slika /Vijesti/2019/09 rujan/07 rujna/ED3wIOOXoAEFiDK.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je danas vraćanje srpske vojne delegacije s graničnog prijelaza Bajakovo.

"Da obavijestimo hrvatsku javnost: jutros negdje oko 6 sati i 30 minuta hrvatska policija je na graničnom prijelazu Bajakovu spriječila ulazak 11 vojnika s područja Srbije na područje Republike Hrvatske. Nenajavljenog, neprijavljenog i nedogovorenog dolaska kako bi boravili na području Jasenovca", kazao je predsjednik Vlade Plenković. 
 
Kazao je da je riječ o pokušaju koji očito nije imao komemorativni karakter kao što bi to trebalo biti, već s očito namjeravanom provokacijom i s ciljem izazivanja incidenta. Ocijenio je da je takva praksa protivna međunarodnome pravu i za Hrvatsku kao državu neprihvatljiva te ju najoštrije osuđuje.
 
Hrvatske institucije djelovale su učinkovito
 
"Hrvatski građani trebaju znati da hrvatska Vlada i sve njene institucije štite naš pravni poredak i ne dopuštaju ovakve provokacije", rekao je predsjednik Vlade, dodavši da su hrvatske institucije djelovale učinkovito i razotkrile ovaj pokušaj provociranja i izazivanja incidenta.
 
"Ono što bi bilo normalno jest da su srbijanske vlasti najavile ovaj dolazak. Ovih Vulinovih 11 koji su htjeli doći u Hrvatsku očito je zaboravilo maksimu Dušana Kovačevića i rečenicu Pavla Vuisića: "Propisi su propisi". Bilo bi dobro da poštuju propise, da poštuju međunarodno pravo, da ne rade akte koji su očita djela provokacije i kršenja međunarodnog prava. Sve ostalo je klasična vježba politikantstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Mi smo tu priču od njih već puno puta čuli, nijednom nasjeli. Vodimo ozbiljnu politiku kao članica EU-a i NATO-a, poštujemo prava manjina u RH, uključujući i srpsku manjinu, i očekujemo isto tako da Srbija s respektom tretira Hrvatsku i Hrvate u Srbiji'', rekao je Plenković.
 
Bernardićeve izjave velika su praznina i laž
 
Na novinarski upit, predsjednik Vlade osvrnuo se i na izjavu Davora Bernardića koji je izrazio zabrinutost što je policija u slučaju Damira Škare reagirala 23. dan nakon zaprimanja prijave.
 
"Bernardić još jednom laže, dezinformira, zagađuje komunikacijski prostor neistinitim tvrdnjama i neistinitim informacijama, koristeći jedan mučan događaj koji je vezan za optužbe koje idu prema Damiru Škari u vezi pokušaju silovanja", rekao je Plenković.
 
Kazao je da ni on ni ministar unutarnjih poslova o tome nisu imali nikakve informacije.
 
"Niti je posao predsjednika Vlade da radi posao hrvatske policije. Hrvatske policija, kao što ste vidjeli, a kasnije sud, djelovala je učinkovito onako kao što institucije trebaju djelovati i raditi", kazao je Plenković, dodavši da su Bernardićeve izjave na tragu svega onoga što od njega cijelo vrijeme sluša, a to je jedna velika praznina i laž.

Pisane vijesti