Hrvatska vojska jamac je naše sigurnosti, a NATO pruža dodatni kišobran kolektivne sigurnosti

  • Slika /Vijesti/2019/12 prosinac/3 prosinac/49164642448_98dd454ab6_b.jpg

Hrvatska vojska je jamac sigurnosti zemlje, a članstvo u NATO-u i njegov članak 5 daju Hrvatskoj ključni kišobran kolektivne sigurnosti, izjavio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković uoči sastanka na vrhu Sjevernoatlantskog saveza koji se održava u Londonu.

"Za nas je važno da je Hrvatska vojska jamac naše sigurnosti, zahvaljujući prije svega slobodi koja je ostvarena požrtovnošću hrvatskih branitelja, a članstvo u NATO-u i njegov članak 5 daju nam onaj ključni kišobran kolektivne sigurnosti, koji i u budućnosti, a i danas, prevenira bilo kakve situacije agresije na Hrvatsku kakve smo imali početkom 90-tih", rekao je Plenković u Londonu gdje sudjeluje na sastanku na vrhu NATO-a, koji obilježava svoju 70. obljetnicu.
 
Unatoč otvorenim pitanjima, NATO savez je čvrst i snažan
 
Plenković je, osvrnuvši se na izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je NATO doživio moždanu smrt, kazao da to nije tako.
 
"Francuska je poznata po tome da pokreće neke procese i otvara teme, pa će tako i skupina stručnjaka sljedećih godina promišljati o budućnosti Saveza. NATO je čvrst, snažan, ponekad ima razmirica, ima otvorenih pitanja, ali Savez je tu", istaknuo je Plenković.
 
Hrvatska ima mogućnosti izdvojiti sredstva kako bi dosegla standard koji je postavio NATO
 
Hrvatska na ovaj sastanak na vrhu dolazi s planom da do 2024. poveća izdvajanja za obranu na dva posto BDP-a, a od ukupnih izdvajanja za obranu 20 posto za opremanje i modernizaciju.
Sadašnja izdvajanja za obranu dosegnula su 1,68 posto BDP-a, od toga 6,73 za opremanje i modernizaciju. Već s kupovinom helikoptera Black Hawks to se podiže skoro na 10 posto.
 
Premijer Plenković podsjetio je da je proračun za obranu u mandatu ove Vlade povećan, a u središte pozornosti stavljen hrvatski vojnik i modernizacija vojske te naglasio da Hrvatska ima mogućnosti izdvojiti sredstva kako bi dosegla standard koji je postavio NATO jer Vlada vodi odgovornu fiskalnu politiku, ne zadužuje se i troši u skladu s mogućnostima.
 
"Hrvatska ima mogućnosti. Mi smo vlada koja je osigurala zdrav rast, nismo se zaduživiali kao vlade prije nas, naprotiv", rekao je premijer.
 
Primjereno i dostojanstveno sudjelovanje u nizu NATO-ovih misija
 
Dodao je da se želi riješiti puno naslijeđenih problema ekonomske tranzicije, imati svojevrsnu čistu situaciju i fokusirati se na razvoj hrvatskoga gospodarstva i ulaganja, uz EU fondove kao dodatnu polugu javnih investicija u idućih 10 godina, te stvarati modernu vojsku koja je interoperabilna sa saveznicima Hrvatske.
 
"Hrvatska sudjeluje u nizu misija na primjeren i dostojanstven način, kao i u svim aspektima funkcioniranja NATO saveza koji je jamac transatlantske sigurnosti", poručio je predsjednik Vlade.
 
Prigoda za razgovore o odnosima sa Sjedninjenim Američkim Državama
 
Sastanak na vrhu Saveza bit će prigoda i za neformalne razgovore s čelnicima zemalja članica, među njima i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.
 
"Amerika je izrazito bitna zemlja svima, pa i Hrvatskoj. Za nas su važne teme razgovori o Savezu i unapređenje bilateralnih odnosa. Ako riješimo pitanje dvostrukog oporezivanja i ukidanja američkih viza za hrvatske građane to će automatski stvoriti pretpostavke za dinamiziranje naših odnosa", rekao je Plenković.
 
‪U utorak navečer premijer Plenković sudjelovao je na primanju šefova izaslanstava kod britanske kraljice Elizabete II u Buckinghamskoj palači, a nakon toga i na prijemu kod domaćina skupa, britanskog premijera Borisa Johnsona.‬
 
S premijerom Plenkovićem u hrvatskom izaslanstvu su i potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov.
 
Izvor: Hina / Vlada


Pisane vijesti | Andrej Plenković