Hrvatska vojska na jugu važna je u sigurnosnom smislu, ali i kao potpora u sprječavanju elementarnih nepogoda

  • Slika /Vijesti/2019/01 Siječanj/31 siječnja/P4.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković koji boravi u višednevnom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji, posjetio je danas u Pločama Vojarnu "116. brigade HV".

Nakon prezentacije Hrvatske ratne mornarice i obilaska vojarne, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je svoje zadovoljstvo viđenim te izrazio poštovanje prema 116. brigadi.
 
Vježba pokazala visoku pripravnost i sposobnost Hrvatske vojske
 
Kazao je da mu je drago  što je  na inicijativu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Krstičevića, Hrvatska vojska razmještena i na jug Hrvatske.
 
"To je dobro i u sigurnosnom smislu, za zemlju, ali je isto tako važan komplementarni doprinos koji Hrvatska vojska daje civilnim institucijama u sprječavanju elementarnih nepogoda. Vjerujem da će se ovakvom prisutnošću vojske i s novim radnim mjestima pridonijeti i razvoju grada Ploča", ocijenio je predsjednik Vlade.
 
Zahvalio je  Mornaričko desantnoj postrojbi na prezentaciji vježbe koja je pokazala visoku pripravnost i sposobnost Hrvatske vojske u vojarni Ploče.
 
Cilj posjeta je ustanoviti kako Vlada može pridonijeti boljem životu građana na jugu Hrvatske
 
Kazao je da današnji posjet dolini Neretve ima za cilj upoznati sve bitne aspekte  život sugrađana u ovome dijelu Hrvatske i načinima na koje Vlada može pridonijeti. Posjet Komarni pokazat će kako je krenuo početak izgradnje Pelješkoga mosta.
 
Naglasio je da na temelju promjena Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave Pločama ostaje 8 milijuna kuna više, a primjerice Metkoviću, 16 milijuna kuna  više u proračunu. 
 
"Vidjet ćemo što još možemo učiniti na boljoj prometnoj povezanosti, zapošljavanju, rješavanju pitanja koja se odnose na gospodarenje otpadom, zaštitu okoliša i gospodarski poticaj kroz sredstva državnoga proračuna i EU fondova koji se ovdje također provode."
 
Više od 40 točaka na sjednici Vlade u Dubrovniku
 
Što se tiče sjednice Vlade, predsjednik Vlade ističe da će na sutrašnjoj sjednici Vlade u Dubrovniku biti više od 40 točaka, te da će se nakon sjednice potpisati brojni ugovori sa 20 od 23 jedinica lokalne i područne samouprave. Dodao je da ga veseli što se sjednica Vlade u Dubrovnik održava na Dan grada i  dan Feste sv. Vlaha.
 
Želimo nastaviti suradnju u obrambenom području i gospodarstvu s Izraelom i SAD-om
 
Upitan o novim dokumentima koji se objavljuju u medijima, a tiču se postupka nabave aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, predsjednik Vlade je rekao da unatoč nastojanjima da ovim natječajem koji je sada poništen, Hrvatska dobije višenamjenske borbene avione, te da taj proces bude i financijski priuštiv  - na kraju nije došlo do potrebnog odobrenja.  
 
,,Mi smo u fazi izrade analize i vjerujem da će biti prigode da o tome raspravljamo i u Hrvatskome saboru”, kazao je Plenković.
 
Dodao je da je bitno da odnosi Hrvatske sa Sjedinjenim Američkim Državama ostanu kvalitetni i dobri.
 
"Želimo nastaviti suradnju u obrambenom području, isto tako i s Izraelom, u svim dimenzijama gospodarske i poslovne suradnje", poručio je.
 
Predsjednik Vlade Plenković dodao je da je s naše strane važno što smo imali i dobre namjere i detaljan proces, te da će u Saboru biti prigoda za objašnjenje našega dojma zašto se nabava aviona nije dogodila kako je bilo planirano.
 
"U eteru ima puno informacija, ali je u ovome trenutku jedino relevantno to da je Izrael formalno preuzeo odgovornost da ishodi tzv. odobrenje za transfer trećoj strani Hrvatskoj. Do toga nije došlo pod onim uvjetima kakvi su bili ponuđeni na natječaju i tu stavljamo točku", poručio je Plenković, dodajući da će se iz ovog slučaja izvući određene pouke i ići dalje.
 
Prije obilaska vojarne, predsjednik Vlade Plenković, zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Krstičevićem, na mjesnom groblju u Dugim Njivama kraj Vrgorca odao je počast pokojnom bojniku Davoru Joviću,  hrvatskom branitelju i junaku Domovinskoga rata.


Pisane vijesti | Andrej Plenković