Hrvatski sabor donio odluku o referendumu za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji

Hrvatski je sabor, u skladu sa svojim ovlastima, Ustavom i zakonima, sa 129 glasova za i 6 suzdržanih donio Prethodnu odluku o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, sa 129 glasova za i 6 suzdržanih izmijenio Deklaraciju o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji te sa 124 glasa za i 12 glasova protiv Odluku o raspisivanju državnog referenduma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

U objedinjenoj raspravi o tri dokumenta, koja je prethodila glasovanju, novi je predsjednik Vlade Zoran Milanović zahvalio svima koji su radili na teškom poslu oko pregovora o ulasku Hrvatske u EU i podsjetio kako je prema aktualnoj deklaraciji datum referenduma trebao biti 9. siječnja. "To pomičemo za tri tjedna tijekom kojih mislimo da ljudima možemo objasniti ono što je bitno", kazao je. Budemo li čekali više od tri tjedna, za koliko predlažemo pomicanje datuma, izlažemo se riziku da nam proteknu neki rokovi, a da ništa novo građanima ne objasnimo", dodao je. Pozvao je građane da podrže i privedu kraju „tu važnu hrvatsku priču“.

Na državnom referendumu koji će se održati 22. siječnja hrvatski građani odgovorit će na pitanje jesu li za ili protiv članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Zakonom o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne samouprave, predviđeno je da pravo sudjelovanja na referendumu imaju hrvatski državljani. Odnosni birači imaju pravo sudjelovati na referendumu i ako se u vrijeme održavanja referenduma zateknu izvan granica Republike Hrvatske, na način da se izjašnjavaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u državama u kojima su se zatekli ili na drugi način određen zakonom.



Pisane vijesti