Hrvatsko-francusko strateško partnerstvo i nova stranica u jačanju obrambenih sposobnosti Hrvatske

Slika /Vijesti/2021/studeni/24 studenoga/VRH_7538 (2).png

Uoči današnjeg posjeta francuskog predsjednika Macrona premijer Plenković na današnjoj je Vladinoj sjednici najavio usvajanje teksta strateškog partnerstva između Hrvatske i Francuske te odluku o suglasnosti MORH-u za troškove kupnje aviona Rafale u idućih pet godina, koji će ugovori, ocijenio je, otvoriti novu stranicu u jačanju obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. "Strateško partnerstvo znači čvrstu potporu jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta Hrvatskoj, priliku za razvoj gospodarske, kulturne suradnje i političkog dijaloga, ali iznad svega čvrstu potporu ambiciji Hrvatske da postane dio Schengenskog prostora i europodručja", istaknuo je Plenković.

Otvarajući 86. Vladinu sjednicu predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je svima, ministrima, kao i zastupnicima oporbe i parlamentarne većine na sudjelovanju u današnjem Aktualnom saborskom prijepodnevu, ocijenivši ga korisnim i informativnim te se potom osvrnuo na aktualne teme proteklog tjedna.

Dostojanstveno obilježena 30. obljetnice Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

Potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu i ministrima premijer je zahvalio na organizaciji i sudjelovanju u 30. obljetnici Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, koja je obljetnica, rekao je, dostojanstveno obilježena.

"Mislim da je prošlo dostojanstveno, upravo onako kako i treba iskazati poštovanje prema žrtvama tijekom Domovinskoga rata i onima koji su dali najviše za Hrvatsku, za našu slobodu, samostalnost, a to su hrvatski branitelji", ocijenio je Plenković.

"Puno je posla pred nama, osobito u našim nastojanjima da se otkrije sudbina nestalih i onih za kojima njihove obitelji dan-danas tragaju i žele znati što se zbilo s njihovima najbližim i to je obveza za nas da nastavimo raditi u tom pravcu."

Od ostalih aktivnosti Plenković je izdvojio posjet predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Carmela Agiusa s kojim se sastao i ministar Ivan Malenica.

"Razgovarali smo o preostalim aktivnostima ovog mehanizma i važno je da suradnja koja postoji i dalje bude na visini  očekivanja koje Hrvatska može svojim doprinosom i sada dati u pogledu rada ovog mehanizma kao nastavka rada Suda za područje bivše Jugoslavije", kazao je Plenković.

Spomen-ploča kao podsjetnik na 30 godina hrvatsko-slovenske suradnje

Podsjetio je i na posjet Sloveniji te na susret sa slovenskim premijerom Janezom Janšom i bivšim predsjednicima slovenske i hrvatske Vlade Alojzom Peterleom i Franjom Gregurićem kojom je prigodom u Otočcu na Krki otkrivena spomen-ploča kao podsjetnik na 1991. godinu kad su počeli važni kontakti i politički susreti između Hrvatske i Slovenije u vremenu Miloševićeve agresije na Slovenije i Hrvatsku.

"Suradnja koja je tada uspostavljena bila je izrazito bitna za jednu i drugu zemlju", rekao je Plenković te nastavio da je važno da u tom procesu imamo potporu Slovenije i u vezi naših nastojanja za ulazak u Schengenski prostor i europodručje, da rješavamo brojne bilateralne teme i na miran, trezven i dostojanstven način unaprjeđujemo odnose sa Slovenijom.

Plenković je istaknuo i jučerašnji posjet Hrvatskoj poljskoga premijera Mateusza Morawieckog, koji se u obilasku zemlja srednje i istočne Europe bavi temom sigurnosti i stabilnosti na svojim istočnim granicama, zabrinut zbog priljeva nezakonitih migranata iz Bjelorusije u Poljsku.

"Kao što se jučer imali priliku i čuti vrlo je jasno rekao da nije riječ o spontanim migrantskim rutama, već politički orkestriranom i organiziranom naporu da se destabilizira sjeveroistok Europske unije, nije samo Poljska u pitanju, nego i Litva i Latvija", kazao je Plenković.

Svjedočimo prvom bilateralnom posjetu francuskog predsjednika Hrvatskoj

Najavio je i da će na današnjoj Vladinoj sjednici, uoči večerašnjeg dolaska u Zagreb francuskog predsjednika Emmanuela Macrona biti prihvaćen tekst strateškog partnerstva između Hrvatske i Francuske, koji će sutra biti potpisan.

Nakon večerašnje službene večere Plenković je kazao da se sutrašnji program nastavlja sastankom s predsjednikom Republike Zoranom Milanović te potom, u Vladi s izaslanstvima gdje će ugovor o nabavi višenamjenskih borbenih aviona Rafal potpisati ministar Mario Banožić i francuska ministrica Florence Parly.

"Ti ugovori otvaraju jednu novu dimenziju i novu stranicu jačanja obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Strateško partnerstvo znači čvrstu potporu jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta, a ne samo Europske unije Hrvatskoj i prilika za razvoj gospodarske, kulturne suradnje i, naravno, političkog dijaloga, ali iznad svega čvrstu potporu ambiciji Hrvatske da postane dio Schengenskog prostora i europodručja. Trebalo je skoro 30 godina da svjedočimo prvom bilateralnom posjetu francuskog predsjednika Hrvatskoj."

Na završetku uvodnoga obraćanja Plenković je naglasio važnost obilježavanje Međunarodnoga dana suzbijanja nasilja nad ženama, 25. studenoga

"Ova je tema predmet kontinuiranog rada i političkoga interes naše Vlade, da sprječavamo nasilje u društvu, osobito u obitelji i nad ženama", zaključio je Plenković uvodni dio sjednice.



Pisane vijesti | Andrej Plenković