Hrvatsko predsjedanje IHRA-om daje dodatnu dimenziju podizanju svijesti u borbi protiv antisemitizma

  • Slika /Vijesti/2023/Travanj/23 travnja/VRH_2317.jpg

„Prisjetiti se 78. obljetnice proboja zatočenika ustaškog logora ovdje u Jasenovcu je i prisjećanje svih žrtava Holokausta, svih žrtava totalitarnih režima i naravno da smo danas došli iskazati pijetet, naše poštovanje, s porukom mira, tolerancije, ali isto tako i s porukom da u našem obrazovnom sustavu nužno govoriti o ovim temama“, poručio je predsjednik Vlade Plenković nakon odavanja počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac.

Naglasio je da Hrvatska ove godine prvi put predsjeda Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust  te da je usvojila radne definicije što daje dodatnu dimenziju naporima kako bismo emancipirali ovu temu, podigli svijest u borbi protiv antisemitizma i na taj način, osobito mladim generacijama, prenijeli one  traumatične trenutke u povijesti koji su važni i u vezi kojih moramo imati jasne i decidirane stavove.
 
Premijer je izrazio zadovoljstvo što su se danas, uz ostale okupljene u Jasenovcu i predstavnici Židovske zajednice, kazavši da će ta poruka imati svoju rezonanciju u godinama koje su pred nama.
 
Oni koji provociraju najviše štete reputaciji Hrvatske i našem međunarodnom ugledu
 
Podsjetio je da je Hrvatski sabor usvojio Zakon o prekršajima sa znatno povećanim kaznama za isticanje ustaških simbola kao i pozdrava ZDS te rekao da je to dobar korak i znak da idemo u pravom smjeru.
 
Dodao je da je su takva djela i trenutno zabranjena, a s povećanjem kazni znatno ćemo odvratili sve koji nastoje taj pozdrav koristiti.
 
„Oni koji provociraju na taj način najviše štete čine reputaciji Hrvatske, najviše štete čine našem međunarodnom ugledu“, kazao je Plenković, naglasivši da je kroz nekoliko zadnjih godina ta tema ipak svedena na jedan krug jako uski i mali krug ljudi,
 
Napomenuo da je je velika većina saborskih zastupnika bila za takve zakonske odredbe, što je dobro, a da su oni zastupnici koji to izgovaraju osobno odgovorni. „Nema generaliziranja, nema stavljanja svih na okup“, poručio je premijer.
 
Kazao je da već desetljećima traje licitacija s brojem žrtava jasenovačkog logora.
 
„Ovdje u spomen području Jasenovac je nešto više od 83.000 za sada registriranih poznatih žrtava, ovo drugo su kroz desetljeća povijesti već različite interpretacije i nerijetko pretjerivanja,“ istaknuo je.
 
Hrvatska podržava Ukrajinu kao žrtvu ruske agresije
 
Komentirao je i poruke o ulasku Ukrajine u NATO savez po hitnom postučku, kazavši da Hrvatska ima jasan stav: podržavamo Ukrajinu kao žrtvu ruske agresije koja traje već 15 mjeseci.
 
„Mi smo bili jedni od inih koji smo se snažno zalagali za davanje kandidatskog statusa  Ukrajini za članstvo EU“, naglasio je, dodavši da, da je kojim slučajem Ukrajina u NATO-u, onda vjerojatno ovog što se danas događa ne bi bilo.
 
„Pozicija cijelog Saveza pa tako i Hrvatske je politika otvorenih vrata. Ubrzani postupak ne može biti oko nijedne integracije. Mi Ukrajinu snažno podržavamo, potreban je konsenzus zemalja članica, taj će put trajati još neko vrijeme“, poručio je, zaključivši da će jednom u perspektivi i to biti realno.
 
Upitan za komentar ubojstva u zagrebačkom noćnom klubu, predsjednik Vlade je kazao da i u Hrvatskoj, kao i drugdje postoji kriminal, organizirani kriminal te kriminalne skupine protiv koji se borimo i suzbijamo ih. Istraga će pokazati što se u ovom slučaju dogodilo. „Nošenje oružja bez dozvole je zabranjeno, a i uz dozvolu je neuobičajeno“, zaključio je Plenković.
 
Počast romskim žrtvama
 
Nakon komemoracije u Jasenovcu, predsjednik Vlade Plenković s izaslanstvom posjetio je Romski memorijalni centar Uštica te položio vijenac ispred Spomen ploče na Romskom groblju.

"U Jasenovcu i Uštici odajemo počast nevinim žrtvama stradalim u vrijeme Drugog svjetskog rata i fašističke NDH", poručio je premijer.

Uz predsjednika Vlade vijence su u Jasenovcu i Uštici položile i supredsjedateljice hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust: Terezija Gras, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova te  Sara Lustig, posebna savjetnica predsjednika Vlade.



 

Pisane vijesti