Hvala epidemiolozima i liječnicima na nadljudskim naporima koje ulažu, nastojimo izbjeći zatvaranje

Slika /Vijesti/2020/10 listopad/23 listopada/IMG_8655.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković  rekao je u srijedu da će se s porastom oboljelih i umrlih od Covida-19 pooštravati epidemiološke mjere, ali i nastojati izbjeći zatvaranje i restriktivne mjere kakve smo imali na proljeće.

"Situacija je pod kontrolom. Utakmicu balansiranja između održavanja zdravlja i gospodarskih aktivnosti morat ćemo voditi dok se ne dođe do cjepiva. Do tog trenutka pooštravat ćemo mjere, no i nastojati izbjeći zatvaranje i broj restriktivnih mjera kakve smo imali na proljeće", izjavio je Plenković novinarima nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a komentirajući širenje koronavirusa te uvođenje strožih mjera diljem Europe. 

Upitan za lockdown koji uvode mnoge europske zemlje, uključujući i Njemačku, Plenković je podsjetio da je u Hrvatskoj, nakon pogoršane epidemiološke situacije, donesen novi paket mjera radi onemogućavanja širenja zaraze.

"Brojevi u mnogim državama Europske unije su puno gori nego u Hrvatskoj", rekao je Plenković

Zahvalio je epidemiolozima i liječnicima koji zadnjih osam mjeseci ulažu nadljudske napore te pozvao građane, koji su pozitivni na testiranju, da transparentno informiraju službe o svojim kontaktima i omoguće njihovo praćenje.

"Ako su ljudi iskreni i navedu sve kontakte, taj posao je lakši", rekao je Plenković
 
Radikalizacija rezultat sustavnog govora mržnje
 
Komentirao je govor mržnje u Hrvatskoj rekao je kako je o tome bilo riječi na Koordinaciji sustava za nacionalnu sigurnost.
 
"Radikalizacija je rezultat jednog sustavnog govora mržnje gdje točno precizno možemo vratiti tko su ti koji taj govor mržnje potiču kroz koje medije i oni utječu na mlade ljude bez iskustva", rekao je. 
 
Rekao je da ga ministar Banožić nije izvještavao o sastanku s predsjednikom Milanovićem i rekao kako mu za te sastanke ne treba njegovo zeleno svjetlo. 
 
Vanđelić na čelu fonda za obnovu Zagreba
 
Predsjednik Vlade potvrdio je da će biti prvi čovjek Fonda za obnovu Zagreba biti Damir Vanđelić, predsjednik Nadzornog odbora Ine i član Nadzornog odbora Croatia osiguranja.
 
Na novinarsko pitanje da se u kuloarima priča bi Vanđelić mogao biti i HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, Plenković je rekao da za takve spekulacije nije čuo no da mu je drago da je tako dobro prihvaćen njihov odabir i da je tako 'zatitrao zagrebački kuloarski đir' jer je riječ o uglednom menadžeru. 
 
"HDZ ide u ususret lokalnim izborima da ili stekne ili obnovi povjerenje u brojnim gradovima ili županijama", rekao je i dodao kako će proces izbora kandidata trajati nekoliko tjedana. "Kada dođe vrijeme imat ćemo kandidate, uključujući i za Zagreb", poručio je. 
 
Nastavljaju se razgovori sa sindikatima, veća minimalna plaća
 
Otkrio je da su sa sindikatima dogovorili kvalitetniji model razmjene mišljenja te da o iznosu minimalne plaće pokušavaju naći zajednički nazivnik. 
 
"Što se tiče dinamike povećanja plaće, povećanje od dva posto koje je trebalo ići 1. listopada je odgođeno, ali ćemo učiniti sve da se isplate božićnice, no apeliramo na sve da imaju osjećaj za realnost s obzirom na trenutak u kojima se nalazimo", rekao je premijer.  

"Iduća godina je godina tranzicije i povratka na onu putanju koju smo imali ranijih godina", kazao je Plenković, najavivši sutrašnju Vladinu odluku o povećanju minimalne plaće u idućoj godini.
 
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković