IBM otvara globalni Client Innovation Centar u Hrvatskoj; Premijer Orešković: Ovo je veliki dan za Hrvatsku

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/srpanj/20 srpnja/Naslovna_1.jpg

Tvrtka IBM i Vlada Republike Hrvatske danas su objavili suradnju na projektu osnivanja prvog IBM-ovog globalnog centra naziva IBM Client Innovation Centar, koji će biti smješten u Zagrebu. 

IBM-ov Centar pružat će usluge IBM-ovim korisnicima na globalnoj razini. Riječ je o zaokruženom spektru usluga za informatičku infrastrukturu i podatkovne centre opremljene kako IBM-ovim tako i heterogenim okolinama, uključujući proizvode drugih IT proizvođača. U Centru će se primjenjivati napredne tehnologije i alati uključujući i IBM Watson Analytics kapacitete, koje će korisnici iz različitih industrijskih grana poput maloprodaje, financija i proizvodnje, moći primjenjivati.

„Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo najaviti investiciju tvrtke IBM, koja će u Hrvatskoj otvoriti globalni Client Innovation Centar“, uvodno je, predstavljajući ovu investiciju, rekao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković, ističući da će ovaj Centar 24 sata dnevno, 365 dana u godini pružati tehničku podršku svojim korisnicima na globalnoj razini.

„Ova je investicija izuzetno važna za hrvatsku ekonomiju“; rekao je premijer Orešković naglasivši da ona šalje ključne poruke. Prva je poruka otvaranje 500 novih radnih mjesta u našem strateškom IT sektoru. Druga je poruka da će Centar surađivati s našim fakultetima na programima mentorstva, kako bi studenti bili spremni po završetku fakulteta odmah početi raditi u IBM-ovom Centru. „Ovo je jedna sjajna poruka i za jačanje investicijske klime, jer kada jedna firma kao što je IBM izabere Hrvatsku, to šalje vrlo jasnu poruku da je Hrvatska otvorena i da Hrvatska može konkurirati, ne samo s najboljima u Europi nego i u svijetu. Trebamo biti vrlo ponosni jer imamo odlične ljude, znanje i mogućnosti“. 

Premijer Orešković zahvalio je ministrima Zdravku Mariću i Tomislavu Paneniću kao i svima ostalima koji su bili uključeni u ovaj projekt i dali ogroman doprinos kako bi se on na kraju i realizirao. „Posebno na kraju zahvaljujem gospodinu Zecu, jer znam što to znači konkurirati i izboriti se za ovakvu investiciju, jer bi svaka zemlja voljela privući ovakvu globalnu firmu kao što je IBM“. 

„Ovo je veliki dan za Hrvatsku. Hvala svima koji su surađivali na ovom projektu. Nadam se da će ovo biti još jedan temelj na kojem će Hrvatska moći graditi i jačati svoju ekonomiju i svoj ugled u svijetu“, zaključio je predsjednik Vlade.
 
"IBM-ovi inovacijski centri ključni su u isporuci naših usluga korisnicima širom svijeta", rekao je Damir Zec, poslovni direktor IBM-a Hrvatska te dodao: „IBM je prisutan u Hrvatskoj više od 20 godina i svojim je djelovanjem utjecao na razvoj i stvaranje tehnoloških trendova u zemlji. Zagreb smo izabrali kao lokaciju za naš Centar uzimajući u obzir kriterije lokacije, poslovnog okruženja i tržišta rada.“

Istaknuo je da je jedan od razloga pokretanja ove investicije bilo i uvjerenje da Hrvatska ima sposobne ljude, potrebno znanje i da može pružiti kvalitetnu uslugu i izvan Hrvatske. Zahvalio je predsjedniku Vlade na izvanrednoj reakciji i pruženoj mogućnosti da u vrlo kratkom roku posjete referentnu poziciju koja je dala naslutiti da postoji prostor za ovakve investicije.

Također, zahvalio je i predsjednici Republike Hrvatske, kao i svima ostalima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, od resornih ministara, AIK-a do Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država. „Ovo je način na koji se zaista može napraviti puno, a daje i potpuno novu dimenziju mogućnostima investiranja u Hrvatskoj“, rekao je poslovni direktor Damir Zec. 

IBM Client Innovation Centar koji će biti smješten u Zagrebu surađivat će s IBM-ovim inovacijskim centrima za korisnike diljem svijeta. Pružat će tehničke usluge koristeći IBM-ove kognitivne alate čime će pomagati korisnicima da što brže prihvate nove tehnologije i stvaraju inovacije.
 
IBM će započeti kampanju za zapošljavanje te će u nekoliko idućih mjeseci i godina novi Centar zapošljavati studente i IT stručnjake koji posjeduju znanja iz područja jezika, informacijskih znanosti, matematike i srodnih škola i fakulteta.

Pisane vijesti | Govori i izjave | Trgovina i investicije