II. ProInvest u Osijeku: Prezentacije ključnih mjera za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva

Ministri iz Vlade posjetit će 18. ožujka 2013. Osijek u okviru ProInvesta –programa prezentacije koraka koje Vlada poduzima pri pokretanju investicijskog ciklusa i restrukturiranju gospodarstva. Prezentacije su namijenjene upoznavanju poduzetnika i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prilagodbama zakona i otklanjanju prepreka za što jednostavniju i efikasniju provedbu investicijskih projekata.

Investicije u javnom i privatnom sektoru, uz iscrpnije korištenje novca iz EU fondova ključ su za oporavak hrvatskoga gospodarstva. Pokretanjem novog investicijskoga ciklusa, Vlada RH očekuje preokret negativnih trendova, djeluje na stvaranju pozitivne ulagačke klime, poboljšanju likvidnosti u gospodarstvu, jačanju konkurentnosti i povratku poslovnog optimizma.

U ostvarenju ambicioznog plana javnih ulaganja i poticanja privatnih investicija, radne skupine za investicije i EU fondove na dnevnoj osnovi identificiraju probleme i otklanjaju prepreke pri realizaciji investicija. Novim zakonskim rješenjima Vlada nastoji poticati ulaganja, poboljšati investicijsku klimu, olakšati restrukturiranje gospodarstva, zadržati i otvoriti što više radnih mjesta. Istodobno, u izravnom kontaktu poduzetnicima će biti prezentirane mogućnosti financiranja projekata, povoljni kreditni programi HBOR-a, potpore u sklopu Poduzetničkog impulsa i garancije HAMAG-a, a uz mjere aktivnog zapošljavanja velike su mogućnosti korištenja bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije u koju Hrvatska ulazi 1. srpnja 2013.

ProInvest, ključne mjere Vlade RH za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva nakon Splita, bit će prezentirane u Osijeku, 18. ožujka 2013. u velikom amfiteatru Poljoprivrednog fakulteta.

U Osijeku će o ključnim Vladinim mjerama govoriti Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva prezentirat će “Zakon o poticanju ulaganja i unapređenju investicijske klime“.

Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede prikazat će mogućnosti investicija u poljoprivredi, Dražen Pros, zamjenik ministra poduzetništva i obrta govorit će o provedbi programa Poduzetnički impuls u 2013., Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskoga sustava o mjerama aktivne politike zapošljavanja u 2013.

Boris Lalovac, zamjenik ministra financija izvijestit će o prvim iskustvima u provedbi Zakona o financijskom poslovanju poduzeća i predstečajnoj nagodbi, dok će Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU ukazati na mogućnosti financiranja investicija kroz fondove Europske unije, a Anton Kovačev, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak o kreditnim programima HBOR-a u 2013.

Izjave za medije su predviđene u 12 sati, a od 13 do 15 sati održat će se panel diskusije o poticanju investicija temeljem zakonskih propisa, investicijskom ciklusu u poljoprivredi te kreditnim programima HBOR-a, te o mogućnostima restrukturiranja poduzeća koje pruža Zakon o financijskom poslovanju poduzeća i predstečajnoj nagodbi , mogućnostima financiranja investicija iz EU fondova, Poduzetničkom impulsu te mjerama Aktivne politike zapošljavanja.

Program:

10.00-10.15 – Pozdravni govor: Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije: ”Investicije – ključ gospodarskog rasta i oporavka”

10.15-10.30 – Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva: „Zakon o poticanju ulaganja i unapređenju investicijske klime – poticaji za investicije i zapošljavanje“

10.30-10.45 – Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede: „Investicije u poljoprivredi“

10.45-11.00 – Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava: „Mjere aktivne politike zapošljavanja u 2013.“

11.00-11.15 – Dražen Pros, zamjenik ministra poduzetništva i obrta: „ provedba programa Poduzetnički impuls u 2013.“

11.15-11.30 – Boris Lalovac, zamjenik ministra financija: „Zakon o financijskom poslovanju poduzeća i predstečajnoj nagodbi – prva iskustva i zaključci“

11.30-11.45 – Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU: „ Mogućnosti financiranja investicija kroz fondove Europske unije“

11.45-12.00 – Anton Kovačev, „Kreditni programi HBOR-a u 2013.“

12.00-12.15 – Izjave za medije

12.15-12.30 – Pauza za kavu

Panel diskusije 13.00-15.00

I.Veliki amfiteatar – Panel diskusija o poticanju investicija temeljem zakonskih propisa, investicijskom ciklusu u poljoprivredi te kreditnim programima HBOR-a, uz pitanja sudionika događaja

Sudjeluju: Branko Grčić, Ivan Vrdoljak, Tihomir Jakovina, Anton Kovačev, Davor Majetić, Damir Novinić

II.Mali amfiteatar – Panel diskusija o mogućnostima restrukturiranja poduzeća koje pruža Zakon o financijskom poslovanju poduzeća i predstečajnoj nagodbi , mogućnostima financiranja investicija iz EU fondova, Poduzetničkom impulsu te mjerama Aktivne politike zapošljavanja, uz pitanja sudionika događaja.

Sudjeluju: Tatjana Dalić, Dražen Pros, Boris Lalovac, Jakša Puljiz, Darko Liović, Vanja Bilić



Najave