Imunološki zavod preoblikuje se u ustanovu u okviru Ministarstva zdravlja

Slika /Vijesti/2015/srpanj/30 srpnja/JKP_3392.jpg

Ministar Varga: „Na taj način Vlada Republike Hrvatske će sačuvati radna mjesta i radnike Imunološkog zavoda, a stvorit će se i uvjeti za opstojnost i održivost proizvodnje cjepiva i krvnih derivata, kao strateški važnu proizvodnju za očuvanje zdravlja stanovnika Republike Hrvatske“.

Vlada je na današnjoj 241. sjednici donijela Odluku o pokretanju postupka radi preoblikovanja trgovačkog društva Imunološki zavod d.d., u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva Imunološki zavod. Ministar zdravlja Siniša Varga kazao je da se ovom Odlukom stvaraju temelji da se trgovačko društvo Imunološki zavod d.d. uredbom preoblikuje u državnu zdravstvenu ustanovu. Pojasnio je da će nakon donošenja ove odluke Vlada Republike Hrvatske donijeti uredbu kojom će biti određeno da je novonastala ustanova pravni sljednik Imunološkog zavoda d.d., i kao takva preuzima imovinu, prava i obveze trgovačkog društva te njegove zaposlenike. „Na taj način Vlada Republike Hrvatske će sačuvati radna mjesta i radnike Imunološkog zavoda, a stvorit će se i uvjeti za opstojnost i održivost proizvodnje cjepiva i krvnih derivata, kao strateški važnu proizvodnju za očuvanje zdravlja stanovnika Republike Hrvatske“, zaključio je ministar Varga.
 
Predsjednik Vlade Zoran Milanović kazao je da je rješenje za Imunološki zavod bio povratak državi. „To nije najsretnije rješenje, ali to je bio jedini način da se tvrtka sačuva i da joj se da svježi početak“, dodao je premijer i naglasio „Ovo je još jedan dokaz da ozbiljno shvaćamo probleme koje nismo uzrokovali, a to je velika većina problema u Hrvatskoj. Mnoge smo riješili, a mnoge ćemo još riješiti“.

U izjavi novinarima nakon sjednice Vlade, ministar zdravlja Siniša Varga je kazao kako će se novac za četiri neisplaćene plaće radnicima Imunološkog, koje su također dio preoblikovanja, osigurati u suradnji s Ministarstvom financija.

Ministar je pojasnio da će Imunološki zavod, kako bi pokrenuo proizvodnju, surađivati sa Zavodom za transfuzijsku medicinu te farmaceutskim tvrtkama, koje će biti vanjski suradnici. „Naravno, sve pod okriljem HALMED-a. Na početku ćemo koristiti proizvodni pogon u Rockfellerovoj, ali je nastojanje da se napravi potpuno novi proizvodni pogon“, rekao je.

Dodao je da očekuje da će za to trebati manje od 100 milijuna kuna, koliko je bila procjena potrebnih sredstava u trenutku kada se išlo s natječajem za pronalazak strateškog partnera.



 

Pisane vijesti | Zdravlje