Industrijska proizvodnja u ožujku porasla za 3,5 posto u odnosu na ožujak 2014.

Slika /Vijesti/2015/travanj/29 travanj/shutterstock_170129294.jpg

U ožujku je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla za 3,5 posto na godišnjoj razini, brže nego mjesec dana prije i znatno više od očekivanja. 

Državni zavod za statistiku objavio je u srijedu da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u ožujku porasla za 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima skočila 3,5 posto u odnosu na ožujak prošle godine.

To predstavlja ubrzanje rasta u odnosu na prethodni mjesec, kada je proizvodnja povećana za 1,9 posto na godišnjoj razini, a to je i znatno bolji podatak nego što se očekivalo.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u ožujku industrijska proizvodnja porasla za 1 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 0,5 do 1,5 posto.

Snažno ojačavši drugi mjesec zaredom, industrijska je proizvodnja nadoknadila oštar pad iz siječnja od 5 posto.

"Podaci za ožujak tako su uvelike ublažili negativan učinak pada industrijske proizvodnje zabilježene u prvom mjesecu ove godine. Kumulativno je u prva tri mjeseca industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim indeksima, zabilježila blagi rast od 0,3 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2014.", navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

U ožujku je na godišnjoj razini najviše, za 11,1 posto, skočila proizvodnja energije, a s rastom od 2,6 posto slijedi proizvodnja intermedijarnih proizvoda.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, za 2,5, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,3 posto. Proizvodnja kapitalnih proizvoda ojačala je 0,1 posto.

"U nastavku godine očekujemo da bi poticaj rastu industrijske proizvodnje mogao doći od snažnije inozemne potražnje (izvoza), dok je potisnuta domaća potražnja još uvijek ograničavajući čimbenik snažnijeg oporavka industrijske proizvodnje", navode analitičari RBA.

U cijeloj ovoj godini očekuju rast industrijske proizvodnje od oko 1,5 posto. Bio bi to veći rast u odnosu na lani, kada je industrija ojačala 1,3 posto u odnosu na 2013., što je bio njezin prvi rast na godišnjoj razini, nakon pet godina neprestanog pada.

(Hina)

Vijesti iz medija | Ekonomija