Informacije plasirane oporbenim strankama korištene za političke napade usmjerene na rušenje Vlade

Slika /Vijesti/2023/Prosinac/12 prosinac/PVRH Andrej Plenković.jpg

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da je razriješio dužnosti ministra gospodarstva Davora Filipovića i njegova savjetnika Juricu Lovrinčevića. Kazao je da je zgrožen korespondencijom između savjetnika bivšega ministra i jednog novinara. Smatra da, ukoliko su poruke autentične i točne, to upućuje na školski primjer koruptivnog djela. Rekao je da su pojedine oporbene političke stranke, u čemu se naročito isticao Most, koristile informacije koje su dobivale iz samog Ministarstva i najužeg ministrova kruga.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je konferenciju za medije u Banskim dvorima na kojoj je potvrdio da je razriješio sad već bivšeg ministra Davora Filipovića, čime je ujedno Jurica Lovrinčević prestao biti njegov posebni savjetnik.

Kazao je da su razlog i povod njegove odluke saznanja iz medijskih napisa.

"Sadržaj te korespondencije između savjetnika bivšega ministra i jednog novinara, je takav je da smo svi zajedno u Vladi, a osobito ja, ostali konsternirani i zgroženi", naglasio je Plenković.

Rekao je da u toj korespondenciji vidi dva pravca djelovanja.

Sve upućuje na moguće koruptivno djelo

Prvi se odnosi na pitanje razgovora o medijskom oglašavanju Ministarstva odnosno drugih državnih tijela povezanih s Ministarstvom gospodarstva. Premijer smatra da, ukoliko su poruke autentične i točne, to upućuje na školski primjer koruptivnog djela, a odnosi se uglavnom na ono što je objavljeno u jednom tjedniku, kao i objavljenim snimkama.

Drugi je element, naveo je, onaj koji se odnosi na kontakte između bivšega savjetnika bivšeg ministra, također s jednim predstavnikom medija, i na to da se kasnije te iste informacije, koje je posjedovao kao savjetnik ministra gospodarstva, plasiraju oporbenim političkim strankama koje te iste informacije koriste za političke napade usmjerene na rušenje Vlade.

"Dakle, imamo dio koji se odnosi na oglašavanje koji je, po meni, ako je autentičan, jako loš. I drugi, koji se odnosi na praktički političko komplotiranje nekoga tko je odabran od strane ministra da radi za njega u ministarstvu kao posebni savjetnik, a ispada da je taj isti gospodin umjesto kao što se aludira u članku tjednika da je to nekakav moj miljenik i pouzdanik, u biti miljenik i pouzdanik Mosta", istaknuo je premijer.

Most koristio informacije koje su dobivali iz najužeg ministrova kruga

To je sve, dodao je, naravno dovelo do vrlo jasnog političkog zaključka mene kao predsjednika Vlade da u takvim okolnostima više nemam povjerenje u ministra koji je savjetnika doveo na vlastitu inicijativu.

Premijer je kazao da nije poznavao Juricu Lovrinčevća, kao ni njegov poslovni i gospodarski put, dok ga bivši ministar Filipović nije predložio za svojega savjetnika.

Rekao je da su pojedine oporbene političke stranke, u čemu se naročito isticao Most, koristile informacije koje su dobivale iz samog Ministarstva i najužeg ministrova kruga. To je, dodao je, čista sprega tog gospodina, pojedinih medija i oporbe ne bi li se djelovalo protiv Vlade za čiji bi interes trebao raditi.

"U političkom smislu smo vidjeli potpuno razotkrivanje Mosta", kazao je Plenković, ponovivši da je riječ o sprezi njih s onima koji su im dostavljali informacije.

Situacija bez presedana

Premijer je ocijenio da je riječ o situaciji bez presedana, odbacivši zlonamjerne teze da je bivši savjetnik ministra gospodarstva bio njegov miljenik ili pouzdanik.

"Cijeli napad Mosta bio je orkestriran i čista sprega, politički napor da se pričini šteta Vladi koju vodim, a u kontekstu svih aktivnosti vezane uz sektor energetike", ustvrdio je.

Plenković je najavio da slijede konzultacije o budućem ministru gospodarstva i održivog razvoja.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer je rekao da mu je bivši ministar Filipović kazao da nije imao saznanja o tome što je radio njegov savjetnik.

Upitan o mogućem budućem ministru, kazao je da se ništa neće dogoditi u Ministarstvu u idućih nekoliko tjedana te da imenovanje može biti i početkom iduće godine, jer neće biti izvanrednog zasjedanja Sabora koji s radom završava u petak.

Na pitanje hoće li biti smjena u agencijama koje se spominju u korespondenciji, predsjednik Vlade je rekao kako to tek treba vidjeti.

Brojni iskoraci Vlade za hrvatske građane i gospodarstvo

Upitan broji li koliko je ministara otišlo, premijer je naglasio da je Vlada napravila iskorake u brojnim područjima svojeg djelovanja.

Izdvojio je veću zaposlenost i manju nezaposlenost, ulazak Hrvatske u Schengen i europodručje, mjere za pomoć građanima i gospodarstvu u energetskoj krizi te povećanje plaća i mirovina. Spomenuo je da je Vlada Hrvatskoj osigurala 25 milijardi eura u ovom desetljeću te podsjetio da će šest borbenih aviona Rafale doći do 30. travnja iduće godine.


 

Pisane vijesti