Infrastruktura i energetika najperspektivniji za suradnju Hrvatske i Albanije

Infastruktura, energetika, farmaceutika i turizam istaknuti su u ponedjeljak u Tirani, na forumu hrvatskih i albanskih gospodarstvenika, kao područja s najviše mogućnosti za suradnju Hrvatske i Albanije.

TIRANA, 27. veljače 2006. (Hina) - Infastruktura, energetika, farmaceutika i turizam istaknuti su u ponedjeljak u Tirani, na forumu hrvatskih i albanskih gospodarstvenika, kao područja s najviše mogućnosti za suradnju Hrvatske i Albanije.

Robna razmjena dviju zemalja drugu godinu za redom je u padu, u 2005. je iznosila skromnih 22.5 milijuna dolara, od čega je na hrvatski izvoz otpadalo nešto više od 21 milijun, što je i bio jedan od razloga za organizaciju gospodarskog foruma u Tirani, čijem su početku nazočila i obojica premijera - Ivo Sanader i Sali Berisha. Njih su dvojica nešto ranije na tiskovnoj konferenciji naglasili kako se politička suradnja dviju zemalja odlično razvija, ali gospodarska bitno zaostaje.

Sali Berisha je u svom obraćanju gospodarstvenicima rekao da Albanija poduzima mnoge korake koji bi trebali olakšati strana ulaganja, posebice u sklopu porezne i strukturne reforme. Rekavši da "u Albaniji ima velikih hrvatskih ulagača", Berisha je naglasio da prostora u budućnoj suradnji vidi posebice u područjima infrastrukture, energetike, farmaceutike i turizma, s čime se suglasio i hrvatski premijer.

Albanija je u posljednjih sedam godina udvostručila svoj bruto domaći proizvod i pokrenula mnoge infrastrukturne projekte, poput gradnje autoceste od Tirane prema jugu i obnove luke Drač, u čemu sudjeluju i hrvatske tvrtke. Sanader je na forumu naglasio da ih u Albaniji "želi vidjeti još i više".

Obojica su premijera iskazala nezadovoljstvo prometnom povezanošću dviju zemalja, založivši se za ponovno uvođenje izravne zračne linije Zagreb-Tirana i brodske linije Rijeka-Drač. Također su istaknuli važnost projekta gradnje Jadransko-jonske autoceste.

Sanader priliku za razvoj gospodarske suradnje vidi i u budućem proširenju CEFTA-e u kojoj bi svoje mjesto trebala dobiti i Albanija. "Mi sada svi imamo bilateralne ugovore o slobodnoj trgovini, ali bi proširenjem CEFTA-e jedan ugovor vrijedio za sve članice, odnosno sve bi imale jednake uvjete, što je izuzetno važno", poručio je Sanader gospodarstvenicima.

Na forumu sudjeluje brojno hrvatsko gospodarsko izaslanstvo, među ostalim, predstavnici Končara, Montmontaže, Ingre, Belupa, Chromosa, Crosca, i drugih.

Tijekom foruma potpisan je i ugovor o suradnji hrvatske i albanske gospodarske komore.

Po završetku sudjelovanja na gospodarskom forumu, Sanadera će večeras primiti i albanski predsjednik Alfred Moisiu.

Predsjednik hrvatske Vlade će u utorak u Draču, uoči trilateralnog susreta s Berishom i makedonskim premijerom Vladom Bučkovskim koji će biti posvećen suradnji u okviru Jadranske povelje i približavanju NATO Savezu, posjetiti luku Drač, odnosno projekt koji tamo izvodi Montmontaža-Hidroinženjering.



Pisane vijesti