Institucije rade svoj posao, bilo bi neodgovorno da nismo reagirali oko krize u Agrokoru

Slika /Vijesti/2018/09 rujan/28 rujna/Izjava_PVRH.jpg

Predsjednik Vlade komentirao je pokretanje postupka pred Povjerenstvom o sprječavanju sukoba interesa, kazavši da službe rade svoj posao te je ponovio da se u slučaju Agrokora postupilo odgovorno, sukladno ustavnim ovlastima hrvatske Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na Svečanoj akademiji u povodu Dana policije i blagdana sv. Mihovila. 
 
"Sigurnosti u svakom pogledu, od jačanja kontrole hrvatske granice do vrlo značajnog međunarodnog aspekta – ne samo ispunjavanja kriterija za Schengen, nego i šire međunarodne suradnje", kazao je premijer, dodavši kako će Vlada i u zakonodavnom i proračunskom okviru poticati još snažniju, učinkovitiju i građanima pristupačniju hrvatsku policiju.
 
"Policijski službenici važna su sastavnica domovinske sigurnosti i ulijevanja povjerenja našim građanima", rekao je. 
 
U slučaju Agrokora postupilo se odgovorno, sukladno s Ustavom
 
Predsjednik Vlade komentirao je pokretanje postupka pred Povjerenstvom o sprječavanju sukoba interesa, kazavši da službe rade svoj posao te je ponovio da se u slučaju Agrokora postupilo odgovorno, sukladno ustavnim ovlastima hrvatske Vlade.

"Činjenica da je zakon usvojen u Hrvatskom saboru većinom, da je Ustavni sud utvrdio njegovu sukladnost s Ustavom te da je Uskok i Državno odvjetništvo odbacio raniju kaznenu prijavu", rekao je premijer Plenković. 
 
Podsjetio je na razmjere gospodarske i financijske krize koja je prijetila da preplavi hrvatsko gospodarstvo, institucije i političku stabilnost. "Mi smo donošenjem zakona i svemu što se kasnije poduzelo kroz djelovanje Izvanredne uprave, isplate OPG-ova, malih, srednjih i velikih dobavljača, svima dali da se konsolidiraju, stanu na noge, osiguraju održivost radnih mjesta. To je sustav od 60.000 radnih mjesta – mi smo taj tsunami skrenuli. I on je promašio metu", kazao je predsjednik Vlade. 

Napomenuo je da ne bi bilo odgovorno da se nije nastojalo pomoći jer je Agrokor privatna kompanija. "To bi bio potez koji bi bio ispod razine političke i etičke odgovornosti, profesionalnosti hrvatske Vlade, mene kao predsjednika Vlade, tadašnje potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić i svih nas zajedno, posebno većine koja je taj zakon izglasala", zaključio je. 
 
Očekujem da nadležna tijela istraže predmet o curenju informacija
 

Predsjednik Vlade istaknuo da se u okviru nadležnih tijela mora istražiti predmet o curenju informacija o pokrenutoj istrazi. "Očekujem da se cijeli taj predmet istraži. Naravno da nije dobro da iz sigurnosnoga sustava, iz bilo kojeg segmenta, izlaze informacije prema nekima koji s tim sustavom nemaju nikakve veze i onda ih prosljeđuju onima koji su pod nekom vrstom mjera", rekao je premijer.
 
S predsjednicom Republike će, po njenom povratku iz SAD-a, kazao je, razgovarati o potrebi sazivanja Vijeća za nacionalnu sigurnost.
 
Predsjednica kvalitetno zastupa hrvatsku vanjsku politiku
 
"Predsjednica je održala govor u Općoj skupštini, imala niz sastanaka, susrela se s brojnim dužnosnicima. Mislim da vrlo kvalitetno zastupa Hrvatsku. Drago mi je da je ona tamo zastupala hrvatsku vanjsku politiku i predstavila naše stavove o nizu globalnih tema i izazova s kojima se svijet susreće i glavna svjetska organizacija. To je bila njena misija kao i susreti s Hrvatima u SAD-u. Mislim da je to bilo dobro", zaključio je predsjednik Vlade Plenković.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković