Intenziviramo političku i gospodarsku suradnju između Hrvatske i Kine

  • Slika /Vijesti/2018/11 studeni/23 studeni/DSC_2739.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima Sun Chunlan, potpredsjednicu Državnoga vijeća NR Kine, zajedno s izaslanstvom u kojem su također bili Chen Baosheng, ministar obrazovanja, Gou Zhongwen, ministar sporta, Ding Xiangyang, zamjenik tajnika Državnog vijeća, te Zeng Yixin, zamjenik ministra zdravstva.

Uvodno je potpredsjednica kineske Vlade zahvalila predsjedniku Vlade na nedavnom radnom posjetu Kini i susretu s kineskim premijerom Li Keqiangom, koji je podigao na novu razinu političku i gospodarsku suradnju Hrvatske i Kine i osnažio prijateljske odnose obiju zemalja.

Predsjednik Vlade je istaknuo važnost jačanja bilateralne suradnje, koja je dobila novi zamah nakon odabira kineske kompanije CRBC u projektu izgradnje Pelješkog mosta, kao i u nedavnom početku radova na gradnji vjetroparka Senj, u koji kineska kompanija Norinco ulaže 160 milijuna eura, što je najveća kineska investicija u Hrvatskoj.

Kina+16 u Dubrovniku

Razgovaralo se o pripremama sastanka na vrhu Kine i 16 država srednje i istočne Europe (Kina+16), koji će se održati na proljeće u Dubrovniku, neposredno nakon bilateralnog posjeta kineskog premijera Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednica kineske Vlade Sun Chunlan založili su se za snažniju suradnju na području gospodarstva i trgovinske razmjene, koja danas predstavlja oko milijardu dolara.

U kontekstu nedavnog prvog međunarodnog uvoznog sajma u Šangaju na kojem je sudjelovao hrvatski predsjednik Vlade, i na kojem je kineski predsjednik Xi Jinping pozvao na veći uvoz u Kinu, poseban naglasak je stavljen na daljnji rast hrvatskog izvoza u Kinu te rast kineskih ulaganja u Hrvatskoj.

Pozitivnim su ocijenili veliki rast dolazaka kineskih turista u Hrvatskoj, kojih će ove godine biti oko 250 tisuća. Razgovaralo se također o nizu aktivnosti u 2019. kojima će se obilježiti godina kulture i turizma između Kine i Hrvatske.

Izrazili su zadovoljstvo dinamikom razvoja odnosa na području obrazovanja i zdravstva s obzirom na to da su potpisani Program suradnje na području obrazovanja za razdoblje 2018.–2022, kao i Plan suradnje u području zdravstva i medicine za razdoblje 2018.–2020.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku su sudjelovali ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Pisane vijesti