Intenzivirat ćemo napore da svi koji posjeduju vatreno oružje, naročito nezakonito, da ga predaju hrvatskoj policiji

Slika /Vijesti/2024/Srpanj/25_srpnja/VRH_1633.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, na početku današnje sjednice Vlade, osvrnuo se na tragičan događaj u Daruvaru, još jednom izrazio sućut obiteljima poginulih i zaželio brz oporavak ozlijeđenima te pozvao sve koji imaju ilegalno oružje da ga predaju. Najavio je odluku u vezi s osnovicom za obračun plaće državnih dužnosnika koja godinama nije mijenjana, kazavši da je došlo vrijeme da se i to stavi na dnevni red jer su u međuvremenu stvoreni preduvjeti za gospodarski rast, investicijski kreditni rating i povećanje plaća u privatnom sektoru i u državnim i javnim službama.

Premijer je osudio strašan zločin u Daruvaru.

"Šokirani smo monstruoznim činom, koji je rezultirao sa šest ubijenih osoba i još toliko ranjenih u domu za starije”, kazao je, izrazivši sućut obiteljima poginulih i zaželjevši oporavak onima koji su ranjeni.

Dodao je da su ministri Piletić, Beroš i Božinović te glavni ravnatelj policije bili su istog dana u Daruvaru gdje je, sukladno ovlastima svih službi, obavljeno sve što se u tom trenutku moglo učiniti.

Korisnicima doma za starije u Daruvaru pružena je psihološka i svaka druga pomoć

Izjavio je da je protiv počinitelja podnesena kaznena prijava za 11 kaznenih djela te da je svim korisnicima doma za starije koji su sada smješteni u Veteranskom centru u Daruvaru pružena psihološka i svaka druga pomoć.

Ponovno je pozvao sve koji imaju ilegalno oružje da ga predaju hrvatskoj policiji.

„Već godinama činimo napore da ljudi koji posjeduju vatreno oružje, naročito oni koji ga posjeduju nezakonito, predaju ga policiji. Te akcije nemaju kraja, one su stalne i trajne, sve te napore ćemo intenzivirati”, rekao je.

Od ostalih aktivnosti prošloga tjedna izdvojio je sastanak Europske političke zajednice koji se održao u Ujedinjenoj Kraljevini, a na kojem se razgovaralo o sigurnosti, Ukrajini, energetici, povezivosti te prijetnjama demokratskim poredcima zbog miješanja vanjskih faktora.

Crnogorski političari nepoželjni u Hrvatskoj zbog sustavnog narušavanja dobrosusjedskih odnosa i zloupotrebljavanja Hrvatske u unutarnje političke svrhe

„Bilo je prigoda za niz susreta, između ostalih i s crnogorskim predsjednikom Milatovićem“, rekao je Plenković, dodavši da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova danas proglasilo nepoželjnim u Hrvatskoj Andriju Mandića, predsjednika Skupštine Crne Gore, zastupnika u Skupštini Milana Kneževića i Aleksu Bečića, potpredsjednika Vlade Crne Gore proglasila nepoželjnima u Hrvatskoj zbog sustavnog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa i kontinuiranog zloupotrebljavanja Hrvatske u unutarnje političke svrhe.

Premijer je podsjetio i na prošlotjedni posjet Njemačkoj gdje se sastao s premijerom Baden-Württemberga, gospodinom Winfriedom Kretschmannom. 

Zahvalio je ministru Glavini na sudjelovanju na otvaranju Hrvatskog tematskog parka u Europa-parku u Rustu, koji je, naglasio je Plenković, zaista sjajna i velika investicija i promidžba za Hrvatsku.

Osvrnuo se na posjet Dugom otoku, naglasivši važnost velikog projekta vodovodizacije Zadarske županije, otoka, priobalja i zaleđa - dovođenja vode na otoke, između ostalog i na Dugi otok.

„U Splitu je prošli tjedan otvoren veliki Tehnološki park Dračevac, najveći takav u Hrvatskoj“, rekao je predsjednik Vlade te podsjetio da je Vlada još 2018. na sjednici u Splitu donirala prostor bivše vojarne, a izgradnju tehnološkog parka sufinancirala je sredstvima iz ITU mehanizma.

Spomenuo je potpisivanje ugovora za nabavu šest elektrodizelskih vlakova vrijednih 57 milijuna eura koji će povezivati Split i Zagreb.

„Projekt financiramo zajmom Europske investicijske banke“, naglasio je.

Očekujemo uspješnu turističku sezonu

Govoreći o velikom godišnjem sastanku s turističkim sektorom na kojem su analizirani svi dosadašnji podaci ove turističke sezone, Plenković je istaknuo više dolazaka i noćenja, veći promet u zračnim lukama i na hrvatskim autocestama te bolje podatke o fiskalizaciji nego prošle godine.

„I ova će sezona biti izrazito uspješna“, ocijenio je.

Dodao je da je Hrvatska sigurna turistička destinacija, na 18. mjestu globalnih turističkih destinacija te pozvao  sve da budu mudri i oprezni oko formiranja cijena.  „Tako da za odgovarajući novac, svi koji Hrvatsku posjete, dobiju i odgovarajuću kvalitetu“, poručio je.

Osvrnuo se na susret s glavnim državnim odvjetnikom i njegovim zamjenicima, kazavši da su razgovarali o nizu arbitražnih postupaka koji su u tijeku.

Najavio je odluku o potpori općini Bošnjaci i Vukovarsko-srijemskoj županiji za sanaciju šteta nastalih tijekom velikog nevremena koje je ovu općinu i županiju 1. srpnja ove godine.

Kontinuirano radimo na jačanju vladavine prava

Izrazio je zadovoljstvo redovitim godišnjim izvješćem Europske komisije o vladavini prava koje je, istaknuo je Plenković, za Hrvatsku povoljnije u odnosu na lani. 

„Ima samo četiri preporuke i to su stvari na kojima kontinuirano hrvatska država radi i nastavit će raditi i jačati vladavinu prava“, poručio je premijer.

Vezano za odluku o rastu plaća državnih dužnosnika, koju će Vlada donijeti na sjednici, Plenković je ponovio da osnovica godinama nije mijenjana.

„U međuvremenu su stvoreni preduvjeti za gospodarski rast, investicijski kreditni rejting, povećanje plaća u privatnom sektoru, u državnim i javnim službama, vojsci, policiji, praktički u svim mogućim segmentima. Na početku trećega mandata vrijeme je da se adresira i pitanje državnih dužnosnika”, poručio je.

Dodao je da će ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan do kraja godine predložiti cjelovito rješenje uređenja dužnosničkih plaća.



Pisane vijesti