Intervju ministra branitelja Predraga Matića u Glasu Slavonije: Hrvatska je dosad bila blaga prema lopovima

Piše: Dražen Boroš
Čini se kako je najviše pozornosti javnosti prvih radnih dana nove vlade izazvao upravo Vukovarac Fred Matić najavom da će se (konačno) objaviti Registar hrvatskih branitelja.


Čini se kako je najviše pozornosti javnosti prvih radnih dana nove vlade izazvao upravo Vukovarac Fred Matić najavom da će se (konačno) objaviti Registar hrvatskih branitelja.
Iako to zapravo i nije neka novost jer se o tome govori još od trenutka kada je Matić postao savjetnik predsjednika Ive Josipovića, čini se kako je već sam spomen registra nekima bio povod za žestoki napad na tog skromnog i časnog vukovarskog heroja i junaka Domovinskog rata.
- Treba razbiti "famu" koju šire oni koji se plaše objave Registra. Neće to biti nikakav "lov na vještice". Pravi branitelji zapravo i nemaju nikakav razlog za strah jer se mora jednom zauvijek raskrinkati one koji su doslovce preko tuđih života i tuđih rana ostvarili nešto što im ne pripada, jer ova je zemlja bila dosta blagonaklona prema lopovima.
Za to će ipak biti potrebne zakonske izmjene, ali i vrijeme?
- Sasvim sigurno, taj registar neće biti objavljen za dan, dva, mjesec ili šest. To je predizborno obećanje Kukuriku koalicije koje će biti izvršeno u mandatu ove vlade. Onog trenutka kada se utvrdi da je netko nezakonito uživao neka prava, ona će mu biti ukinuta. Ako bude smatrao da je oštećen, moći će na sudu dokazati ispravnost svoga statusa. Ako i na sudu izgubi ono što mu je utvrđeno, onda sam za to da pravna država odigra svoju ulogu do kraja, a to znači sve što je protuzakonito stečeno, morat će se vratiti. I s kamatama.
Svjesni ste da ćete biti izloženi velikim pritiscima?
- Svi koji rade i plaćaju porez imaju pravo znati za koga i koliko izdvajaju iz svojih plaća. Tijekom ovih 20 godina uvjerio sam se da nema ni jednog hrvatskog građanina koji ima bilo što protiv da se iz njegovih primanja izdvaja za one koji su dali živote i zdravlje za ovu zemlju. Međutim, zašto bi odvajali za debele mirovine ili stambeno zbrinjavanje nekoga tko to nije zaslužio. Pojednostavljeno - ne želim u Ministarstvu branitelja imati "buljubašiće". Želim biti ministar branitelja, a ne onima koji to nisu. Ti drugi neka po svoja prava idu u neke druge institucije.
Ne želim ponoviti Pančićevu pogrešku
Možete li ipak biti određeniji? Kada će Registar biti dostupan javnosti?
- Ne želim da se ponovi pogreška iz Pančićevog razdoblja, gdje se "na juriš" pronalazilo lažne branitelje, pa su oni na sudu zbog loše pripreme rješenja uspijevali dokazati ta svoja prava. Želim sa stručnim službama, a pogotovo u suradnji s MORH-om i MUP-om, koji su izdali te potvrde, pripremiti čvrsta zakonska rješenja koja neće imati rupe. A uvid u Registar imat će isključivo nadležna državna tijela.
Najavili ste kako će uz Registar branitelja biti objavljeni i neki drugi registri?
- Branitelji su '91. prednjačili u svemu, pa neka tako bude i sada. Pravi branitelji su moralna vertikala i stupovi društva. Kada očistimo svoje redove, imat ćemo puno pravo pitati i neke druge korisnike državnog proračuna po kojim kriterijima nešto dobivaju. Treba objaviti registar svih korisnika državnog proračuna, pa ako treba, možemo objaviti i registar ratnih profitera, jer javnost ima pravo na pristup informacijama. Želio bih da braniteljska populacija bude prva koja može reći da je čista i da to onda tražimo i od drugih.
Jeste li vidjeli otvoreno pismo koje su navodno poslali vukovarski branitelji (a od kojega se većina onih čija su imena spomenuta kao autori odmah ogradila), poslano dva dana prije Božića, u kojem Vas se pokušava diskreditirati?
- Nisam, ali to nije ništa novo. Apsolutno stojim iza svega što sam ovih 20 godina radio. Zanimljivo je da sam 1998., dok sam obnašao dužnost šefa kabineta HDZ-ovom ministru Njavri, bio junak Domovinskog rata i heroj iz Vukovara. Kad sam 2004. postao savjetnik ministrici Kosor, opet sam bio heroj i junak, ali kad sam 2010. počeo raditi s predsjednikom Josipovićem, onda sam postao dezerter, lažni invalid i ne znam što sve ne. Pozivam sva državna tijela, sudove, USKOK i DORH da prilikom objave Registra prvo pregledaju moje podatke i ako se utvrdi da sam bilo što slagao, spreman sam vratiti sve što sam dobio od države, snositi kaznenu odgovornost - ako treba ići u zatvor i još ću se u tom zatvoru i ubiti, jer nikada ne bih mogao živjeti uz sramotu da sam nekakav lažnjak i pokvarenjak.
Jedan od dva nestranačka člana Vlade
Vjerujete li da ćete za svoje ideje dobiti podršku kolega s obzirom na to da ste jedan od dva nestranačka člana Vlade?
- Apsolutno sam uvjeren u to jer se u drugim okolnostima ne bih ni prihvatio ovog posla. Jedna od stvari koju cijenim kod premijera Milanovića je ta što je svakom od svojih ministara dao odriješene ruke da profesionalno rade svoj posao.
Poručujem braniteljima: Neću biti škrt, ali neću biti ni lak na novcu kao što je to možda bilo do sada. Novca nema i štednju moraju podnijeti svi, ali smanjivanja prava branitelja, bar ne nekih većih, sigurno neće biti. Ako bi do toga došlo, moja zadnja linija obrane bit će najteži ratni vojni invalidi i djeca poginulih branitelja. Na njih ne dam ni pod koju cijenu.


Treba razbiti "famu" koju šire oni koji se plaše objave Registra. Neće to biti "lov na vještice"

Dečki su zaslužili da se o njima drukčije priča

- Želim prije svega vratiti izgubljeno dostojanstvo i osmijeh na lice hrvatskim braniteljima. Radit ćemo na resocijalizaciji i vraćanju branitelja u društveni život, jer bolje je da se bave nečim korisnim za sebe i društvo nego da budu u kladionici ili gostionici. Oni nisu i ne smiju biti teret i paraziti društva, nego njegov najbolji dio. Što se mene tiče, ja sam ostavio najbolje radno mjesto na svijetu (ono predsjednikovog savjetnika) da bih radio na najgorem. I jedini razlog što sam se toga prihvatio je taj što uvijek kada dođem na ono groblje pomislim da su ti dečki zaslužili da se o njima i njihovim obiteljima, ali i o onima koji su preživjeli, drugačije priča u ovom društvu.

Bez čistki

Jeste li izabrali najbliže suradnike?

- Sva kadrovska rješenja su iz sadašnjeg ministarstva. Dakle, nije bilo nikakvih čistki kojima je bivša vlast plašila ljude pred izbore. Dinko Mikulić, Nevenka Benić i Ivan Grujić bit će moji pomoćnici. To su sve profesionalci koji imaju dugogodišnje iskustvo i vjerujem da će raditi jednako uspješno kao i do sada.

ODLIČJE NAZVATI PO GENERALU ZADRI

Kad ćete podijeliti prva odličja Heroja Domovinskog rata?

- U suradnji s MORH-om, MUP-om i Uredom predsjednika poglavito, radit ćemo na izmjeni Zakona o odlikovanjima i priznanjima. Da bismo dobili najbolje od najboljih, moj je prijedlog da se odlikovanje zove po generalu Blagi Zadri - prvom imenu Domovinskog rata. I tko na prsima bude imao medalju s njegovim likom, taj će stvarno moći reći da je najbolji od najboljih. Ne znam hoćemo li uspjeti to napraviti već u ovoj godini, ali svakako ćemo se uz mrtve pokušati odužiti i živima koji su dali najveći doprinos u Domovinskom



Vijesti iz medija