Intervju za Vjesnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka: Tko sad ne ozakoni bespravno sagrađeno, rušimo!

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/intervju_za_vjesnik_ministra_graditeljstva_i_prostornog_uredenja_ivana_vrdoljaka_tko_sad_ne_ozakoni_bespravno_sagradeno_rusimo.jpg

Piše: Maja Sajler Garmaz

Pred ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Ivanom Vrdoljakom nekoliko je važnih projekata kojima namjerava pokrenuti građevinski sektor, povećati energetsku učinkovitost u zgradama javne namjene, ali prije svega pokušat će razmrsiti »gordijski čvor« zvan bespravna gradnja.

Najavljujete posao za 15.000 ljudi na projektu obnove javnih zgrada prema modelu energetske učinkovitosti. O kakvom je projektu riječ?

- Još ove godine Ministarstvo kreće s projektom povećanja energetske učinkovitosti na zgradama javne namjene. Među 11.000 takvih zgrada mnogo ih je s dotrajalim fasadama, prozorima i krovovima. Zato ti objekti gutaju mnogo energije, što je štetno za okoliš, a skupo za proračun. Povećanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu među najvećim je našim prioritetima, što je i razlog da smo unutar Ministarstva formirali Upravu koja se samo time bavi. U suradnji s drugim ministarstvima i s lokalnom samoupravom već radimo popis objekata koji će ući u prvi krug obnove.

Osim što će osigurati posao građevinarima, projekt će donijeti i osjetne uštede energije. Zna li se kolike bi uštede mogle biti?

- Procjena je da naše zgrade javne namjene troše i do pet puta više energije od prosjeka u Europskoj uniji. Uz male intervencije, uštede energije mogu biti oko 30 posto, a uz veće i do 60 posto. U konačnici bi to donijelo oko milijardu kuna u proračun, što znači da će se taj projekt sam otplatiti. Ove godine planiramo povećati energetsku učinkovitost na prvih 500 objekata javne namjene.

Kako ćete riješiti problem više od 150.000 bespravno sagrađenih kuća? Zašto postojeći Zakon o postupanju s nezakonito sagrađenim objektima ocjenjujete neprovedivim?

- Zakon je u nekim dijelovima nedorečen, a u drugima prerigorozan. Izmjenama ćemo omogućiti obročno plaćanje te dobivanje rješenja o izvedenom stanju odmah po plaćanju prve rate. Naravno, vlasnik objekta morat će platiti iznos do kraja. Na to smo se odlučili jer smo uvidjeli da će neki vlasnici legalizacijom moći prodati objekt ili ga staviti pod hipoteku, što će im dodatno osigurati novac za podmirenje obveza prema državi. Otklonit ćemo još neke prepreke u Zakonu, poput one o zabrani ozakonjenja objekata u arheološkoj zoni. To je, recimo, za Vinkovce velika barijera, jer je cijeli grad arheološka zona, čime se u cijelosti onemogućava legalizacija objekata. Svim tim mjerama motivirat ćemo vlasnike da se odluče na legalizaciju i vjerujem da će većina prigodu i iskoristiti, jer bespravni objekt danas u Hrvatskoj i nema neku vrijednost.

Hoće li biti i rušenja bespravno sagrađenih kuća?

- Bit će i toga, pa zato upozoravam građane da se više ne upuštaju u bespravnu gradnju. Za one koji su se oglušili na sva upozorenja i počeli graditi nakon 21. lipnja 2011. u zonama u kojima gradnja nije dopuštena ili su pak premašili gabarite dopuštene prostornim planom - za njih neće biti popusta. Želimo da Hrvatska bude uređena zemlja, a to isključuje bespravnu gradnju. Sada podvlačimo crtu. Produljenja rokova više neće biti. Onaj tko 30 godina nije pokazao interes za rješavanje statusa svog objekta i tko to ne učini do roka koji mu Zakon sada daje, snosit će posljedice svoje odluke.



Vijesti iz medija