Istra je najjača turistička županija, gospodarstvo i kvaliteta života na najvišoj su razini, a Vinistra to potvrđuje

  • Slika /Vijesti/2024/Svibanj/11 svibnja/Vinistra 01.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je 30. Međunarodnu izložbu vina i vinarske opreme Vinistra u porečkoj dvorani Žatika, naglasivši pritom da je ova manifestacija sjajan dokaz zašto je Istra naša najjača turistička županija i najprivlačnija regija i zašto su gospodarstvo i kvaliteta života na ovom području na najvišoj razini.

Ustvrdio je kako je Vinistra svake godine sve bogatija ponudom, sa sve kvalitetnijim vinima, odličnim vinarima te je podsjetio da je upravo početkom tjedna, zajedno s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, primio četiri regionalne organizacije vinara - Vinistru, Vina Dalmacije, Graševinu croaticu te Bregovitu Hrvatsku, odnosno sva četiri podneblja gdje se obrađuje vinova loza i kreiraju sjajna vina i autohtone sorte.

„Zadovoljstvo je danas biti u Poreču na 30. izdanju Vinistre koja je svake godine sve bogatija s kvalitetnim vinima odličnih vinara i vinogradara. Početkom tjedan ministrica Vučković i ja primili smo četiri regionalne organizacije vinara - Vinistru, Vina Dalmacije, Graševinu Croaticu i Bregovitu Hrvatsku, dakle sva podneblja u kojima naši vrijedni vinari i vinogradari obrađuju vinovu lozu i kreiraju sjajna vina, sjajne sorte, među kojima i autohtone. U tom kontekstu iznimno je važno govoriti o malvaziji i teranu koji su istarski brend. Moram priznati da je kombinacija vina, alkoholnih pića, ulja i gastronomske ponude na Vinistri dokaz zbog čega je Istra naša najjača turistička županija i zbog čega su gospodarstvo i kvaliteta života ovdje na najvišoj razini. Sve čestitke organizatorima, udruzi Vinistra i drago mi je da je i Ministarstvo poljoprivrede ove godine podržalo manifestaciju“, istaknuo je premijer.

Ova najatraktivnija izložba vina i vinarske opreme u Poreču je okupila 125 izlagača, od čega 85 uglednih vinara, većinom onih istarskih.

"Vinistra je također sjajan dokaz zašto je Istra naša najjača turistička županija i najprivlačnija regija i zašto je gospodarstvo i kvaliteta života na ovom području na najvišoj razini", zaključio je predsjednik Vlade. 

Sastanak sa čelnicima Valamara u Funtani: Održivi razvoj turizma nema alternativu

U sklopu boravka na Poreštini premijer Plenković posjetio je i hotelsko-turističku kompaniju Valamar i općinu Funtana, a u društvu predsjednika Uprave Valamara Željka Kukurina obišao je jedan od najboljih kampova u Europi, Istra Camping 5* u Funtani.

Na sastanku s menadžmentom razgovaralo se o razvoju održivog turizma u Hrvatskoj, u čemu je, kako je navedeno "Valamar primjer dobre prakse". Tijekom 70 godina poslovanja Valamar je postao predvodnik gospodarskog i društvenog razvoja u destinacijama u kojima posluje, a prepoznat je kao najbolji poslodavac u turizmu u Hrvatskoj i lider u održivom razvoju, rečeno je.

Predsjednik uprave Željko Kukurin podsjetio je kako u visokoj sezoni Valamar zapošljava 8.100 djelatnika, od čega je 83 posto domicilnih zaposlenika.

Ta je tvrtka najveći investitor u hrvatskom turizmu s uloženih 1,1 milijardu eura u povećanje kvalitete turističkih objekata i širenje portfelja na Jadranu te na području Europske unije, dodao je.

"Održivi razvoj turizma nema alternativu i predstavlja prioritet hrvatskog društva. Istra Camping je odličan primjer takvog razvoja koji smo napravili u suradnji s lokalnom zajednicom i uz potporu hrvatske Vlade. Zaista veseli da od ulaganja u kamp Istra svi imaju koristi, a posebno smo ponosni da šetnice, plaže i ostale izgrađene sadržaje danas, uz naše goste, koriste u prvom redu građani Funtane i ostalo lokalno stanovništvo Istarske županije", naglasio predsjednik Uprave Valamara.

"Velike čestitke Valamaru. Nakon susreta s gospodinom Kukurinom i Upravom, mogu reći da je riječ o zaista sjajnoj investiciji u ovaj kamp Istra 5*, jedan od najboljih kampova u Europi i uopće, koji je transformirao stari kamp od 2* velikim ulaganjem od 81 milijun eura. Moram priznati da sam prvi put čuo da se u kamp uložilo toliko sredstava, ali to se i vidi ovdje u Funtani i u Poreču, zaista smo impresionirani", izjavio je predsjednik Vlade Plenković.

Dodavši kako je Valamar danas najjača hotelska kuća od Dubrovnika do Poreča, koja je akvizicijama i ulaganjima u podizanje kvalitete osigurala veliki priljev gostiju, premijer Plenković je istaknuo da je Vlada u proteklih nekoliko godina, prije svega pristupom schengenskom prostoru i euro području, ali isto tako mjerama potpore u Covid krizi, omogućila da se premosti ta situacija za koju nitko od nas nije bio odgovoran.

"Valamar je vlastitim ulaganjima i kvalitetnim poslovanjem osigurao preduvjete da bude jedna od onih kompanija koja pridonosi rastu hrvatskoga turizma. Mi smo 2016. imali 8,1 milijardi prihoda od turizma, dok smo u 2023. imali 14,6 milijardi, a prema podacima, već sada dolasci su u plusu za 4 do 5 posto u odnosu na lani te stoga očekujem da 2024. bude najuspješnija turistička sezona do sada",  izjavio je Plenković. 

Izvor: Hina / Vlada


Pisane vijesti