Izbor na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe potvrda međunarodnog ugleda Hrvatske i aktivizma hrvatske diplomacije

  • Slika /Vijesti/2019/06 Lipanj/27 lipnja/DSC_4187.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić danas su u Banskim dvorima održali konferenciju za novinare.

Premijer Plenković uvodno je potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić na imenovanju čestitao osobno i u ime Vlade Republike Hrvatske.
 
"Ovo je najveći politički, diplomatski uspjeh republike Hrvatske u tri desetljeća naše samostalnosti kad je riječ o kandidaturama za najviše izvršne dužnosti u međunarodnim organizacijama", kazao je Plenković.
 
"Marija i ja smo razgovarali o ovoj kandidaturi krajem siječnja. Činjenica je da je Hrvatska imala sjajno predsjedanje Odborom ministra 2018. te ostavila izvanredan dojam i na zastupnike u Parlamentarnoj skupštini  i na predstavnike država u Odboru ministara", rekao je Plenković, podsjetivši na prepoznat i dobro  primljen hrvatski programom četiriju bitnih točaka: suradnje s lokalnom i područnom samoupravom, borbe protiv korupcije, zaštite prava manjina i stavljanja naglaska na kulturnu baštinu.
 
Plenković je izrazio žaljenje što naše predsjedanje Odborom ministara, koje je bilo ključno za ovu kandidaturu, nije imalo veći odjek u medijima.
 
"Odluku smo donijeli kad smo shvatili da je to izvrsna prilika da Hrvatska u međunarodnoj zajednici pokaže kako ima jako dobar  položaj, uzimajući u obzir da je Hrvatska članica Vijeća Europe već 23 godine i u 70. godišnjici paneuropske organizacije'', poručio je.
 
Zaključio je kako Marija Pejčinović Burić sa svojim političkim profilom, profesionalnom angažmanom i predanosti europskome putu ovo zaslužuje dodavši da, unatoč respektabilnim konkurentima, njezin uspjeh uz potporu od 159 glasova govori o velikom povjerenju koje je nova glavna tajnica Vijeća Europe dobila od zastupnika.
 
"To povjerenje i obvezuje", naglasio je Plenković.
 
Imenovanje Hrvatsku na razini međunarodnih organizacija pozicionira na stupanj na kojem dosad nismo bili
 
Zaključio je da mandat, koji počinje ove jeseni, predstavlja veliki profesionalni i politički izazov, ali Hrvatsku pozicionira na razini međunarodnih organizacija na stupanj na kojem dosad nismo bili.
 
"Ovo nije neka kvota, ovo je demokratski proces načina odabira prvog čovjeka jedne važne međunarodne organizacije", zaključio je Plenković.
 
Izrazio je uvjerenje da će Vijeće Europe u budućoj tajnici imati osobu koja će znati rješavati ključna pitanja koja su na dnevnome redu ove organizacije te da će vrijednosti koje je Hrvatska prihvatila 1996., kad je Hrvatska potpisala Statut biti nit vodilja u godinama koje su pred nama.
 
Pejčinović Burić: Dva velika iskoraka Vijeća Europe
 
Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić zahvalila je svima, posebno predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na inicijativi, povjerenju i nominaciji.
 
"Osoba se ne može sama nominirati, formalno nominaciju treba podnijeti država članica, prema preferenciji države iz koje kandidat dolazi. Zahvaljujem na tom povjerenju", kazala je.
 
Naglasila je da je put do jučerašnjeg glasovanja bio dosta komplicira i taj kompetitivni proces podrazumijeva dva izlučna kruga. U prvom, dodala je, glasuju države članice, dakle njih 47, svaka s pravom glasa - bez obzira radi li se o San Marinu ili Njemačkoj, svaka s jednim glasom.
 
"Činjenica da sam ušla u drugi krug bio je prvi veliki korak i, što se mene tiče, pokazao je da je bio pravi put za kandidaturu. To je dalo veliku snagu da onda u sljedećoj fazi, koja se odnosila na glasovanje unutar Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, gdje je malo drugačiji sustav. Dakle, svaka država ovisno o veličini ima broj, od dva zastupnika do njih 18. Tu je matematika, mogućnost i predviđanje rezultata bilo puno kompleksnije i puno teže", rekla je.
 
U 70 godina prvi put izabran netko uz srednje i istočne Europe
 
Napomenula je da se, kada ju je nazvao glavni tajnik Parlamentarne skupštine i rekao rezultat glasovanja, prolomio snažan izraz zadovoljstva svih koji su bili prisutni.
 
Izdvojila je da se prvi put od kada postoji Vijeće Europe na to važno mjesto bira osoba koja dolazi iz srednje i istočne Europe. "Svi koji dolaze iz ovog našeg dijela, da tako kažem nove Europe, bili su sretni i zadovoljni. Pokazalo se da je ovako velika i važna institucija spremna i na taj korak", kazala je Pejčinović Burić.
 
Drugi važan korak, naglasila je Pejčinović Burić, jest taj da je izabrana žena na poziciju glavne tajnice Vijeća Europe. Napomenula je pritom da je u 70 godina postojanja Vijeća Europe bila samo jedna žena koja je vodila tu instituciju.
 
"Iz političke obitelji Europske pučke stranke, koja je poduprla mene kao kandidata, maksimalan broj glasova koji se mogao dobiti bio je oko 80, međutim s tim brojem glasova se nikada ne bi moglo dobiti ovu funkciju. To je velika dodana vrijednost ovog procesa, inkluzivnog s puno intervjua i razgovora", kazala je.
 
Dvotrećinska potpora obvezuje
 
Izvijestila je da je u zadnja tri mjeseca, kada je u pitanju Parlamentarna skupština, razgovarala s gotovo svim parlamentarnim izaslanstvima, a s nekima i više puta.
 
"Kroz taj izlučni proces razgovora sigurno da je ovo povjerenje, koje je na kraju došlo, temeljeno na onome što su mogli zaključiti kako će tko od nas najbolje raditi", dodala je.
 
Kazala je da je obvezuje činjenica da je dobila gotovo dvije trećine glasova i da glasovi, osim što dolaze iz EPP-a, dolaze i iz drugih političkih obitelji.
 
"Potpora je zaista velika i predstoji ozbiljan posao. Glavna tajnica je važna funkcija koja usmjerava rad organizacije", poručila je.
 
Ocijenila je, također, da činjenica da su se žene jako aktivirale oko njezine kandidature, i ne samo one iz EPP-a, pokazuje da je zaista važno da jedan od prioriteta usmjeri i na ravnopravnost žena u društvu, posebno njihovoj participaciji u političkom životu.
 
"Namjeravam veliku energiju uložiti upravo u to područje, da se osvješćuje i da se radi upravo na onim skupinama u društvu, tu uvrštavam i djecu, kojima je potrebno pomoći i kojima je Vijeće Europe prava adresa", kazala je.
 
Potvrda međunarodnog ugleda Hrvatske
 
Na pitanje novinara o izboru, Pejčinović Burić rekla je da je ovo veliki uspjeh za Hrvatsku.
 
Upitana o tome tko će nakon njezina odlaska na novu dužnost  preuzeti brigu oko predsjedanja Hrvatske Europskom unijom, potpredsjednica Vlade odgovorila je nikada ništa ne leži na jednoj osobi.
 
"Predsjedanje vodi veliki tim i ušlo je  u toliko duboku fazu da će to bez problema preuzeti bez turbulencija netko drugi", rekla je.
 
Predsjednik Vlade odgovorio je da Hrvatska ima vremena do početka mandata glavne tajnice VE dokad će se,  u konzultacijama sa svim akterima, odlučiti tko će je naslijediti i kada, dodavši da se u svezi s hrvatskim predsjedanjem  svaka dva tjedna održavaju sastanci Upravljačkog odbora za predsjedanje.
 
"Ovo je potvrda međunarodnog ugleda Hrvatske i aktivizma hrvatske diplomacije", zaključio je.



Pisane vijesti | Andrej Plenković