Izdanje trogodišnje i 10-godišnje obveznice, ukupan nominalni iznos 2 mlrd eura

Slika /Vijesti/2024/Srpanj/10_srpnja/Ministarstvo_financija_Zagreb.jpg

Ministarstvo financija danas je objavilo konačne uvjete izdanja dviju obveznica - trogodišnje u iznosu od 750 milijuna eura, od čega su 158,3 milijuna eura uplatili građani, pri čemu će ostvariti prinos od 3,3 posto, te desetogodišnje, nominalnog iznosa 1,25 milijardi eura, uz isključivo sudjelovanje institucionalnih ulagača.

Kako su izvijestili iz resornog ministarstva, Republika Hrvatska, zastupana po Ministarstvu financija, realizirala je na domaćem tržištu kapitala uspješno izdanje obveznica dospijeća 2027. godine u nominalnom iznosu od 750 milijuna eura namijenjenih ciljano fizičkim osobama i institucionalnim ulagateljima, te obveznica dospijeća 2034. godine u nominalnom iznosu od 1,25 milijardi eura.
 
Trogodišnja obveznica nosi i epitet „narodne" jer su u njenom izdanju i ovaj put mogli sudjelovati građani, navode iz Ministarstva financija, a od ciljanog nominalnog iznosa izdanja od 750 milijuna eura, građani su uplatili 158,3 milijuna eura, dok na institucionalne ulagače otpada preostalih 591,7 milijuna eura.
 
Obveznice uplatilo 6.457 građana, prosječna uplata 24.515 eura
 
Prema podacima Ministarstvo financija, obveznice je uplatilo 6.457 građana, pri čemu je prosječna uplata iznosila 24.515 eura.
 
U nešto više od godinu dana ovo je bilo peto izdanje državnih vrijednosnih papira koje su mogli kupiti građani, od toga drugo državnih obveznica.
 
Interes za 10-godišnju obveznicu 1,59 mlilijardi eura
 
Ministarstvo financija danas je realiziralo i izdanje desetogodišnje obveznice u nominalnom iznosu od 1,25 milijardi eura.
 
Interes institucionalnih ulagatelja za obveznice dospijeća 2034. je bio 1,59 milijardi eura, navode iz ministarstva, pri čemu je bio dominantan interes mirovinskih fondova i poslovnih banaka.
 
"Razina interesa ulagatelja omogućila je izdavatelju financiranje po konkurentnim tržišnim uvjetima, te još jednom afirmirala status Republike Hrvatske kao atraktivnog izdavatelja na domaćem tržištu kapitala", poručili su iz Ministarstva financija.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti