Izjava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića

Slika /Vijesti/2017/10 listopad/11 listopad/DSC_7693.jpg

Nakon što je otvorio 44. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambientu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara.

Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je da je Vlada puno učinila s poreznom reformom, kao i da ima plan administrativnog rasterećenja, odnosno smanjivanja brojnih parafiskalnih nameta. Dodao je da je to zadaća Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, ali i svih ostalih resora. 

Plenković je istaknuo da poduzetnici od Vlade očekuju da osigura predvidljiv porezni i pravni okvir, koji će im omogućiti održivu i profitabilnu proizvodnju i trgovinu. 
 
Govoreći o stanju u Agrokoru, predsjednik Vlade istaknuo je kako je nakon strateškog donošenja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima - kojim su očuvana gospodarska i financijska stabilnost, radna mjesta, mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva te dobavljači i najuspješnija turistička sezona - ključno nastaviti proces restrukturiranja i nagodbe. 
 
„To je jedini i osnovni cilj onoga što Vlada radi i poduzima, razmjerno krizi koja je prijetila“, naglasio je Plenković.
 
Upitan kako gleda na zahtjev koordinacije dobavljača da otpis njihovih starih potraživanja, nastalih prije dolaska izvanredne uprave 10. travnja, ne smije biti veći od 15 posto, predsjednik Vlade je kazao da izvanredna uprava djeluje šest mjeseci, pojasnivši da je pred njom i vjerovnicima još devet mjeseci. Naglasio je da u tom procesu očekuje kvalitetno restrukturiranje i održivost kompanije, poručivši da su vjerovnici ti koji u konačnici moraju pridonijeti pronalaženju održivoga rješenja.
 
Na pitanje hoće li ga politički koštati objave Ivice Todorića na blogu o tome da ima dokaze o sastancima s članovima Vlade, predsjednik Vlade Plenković je rekao da uopće ne vidi što je sporno.
 
„Što očekujete od Vlade u trenucima kada sve više i više informacija upućuje na to da postoje ozbiljni problemi u koncernu, od toga da se prije nego što se donose bilo kakve mjere, zakoni i odluke, razgovara i nastoji utvrditi činjenice. Ta mistifikacija sastanaka tko je s kime bio i tko je s kime razgovarao potpuno je nebitna“, rekao je Plenković. 
 
Istaknuo je da je Vlada u tom trenutku pokazala dalekovidnost i odvažnost te povukla potez koji je jedini bio moguć. 
 
„Dakle, ne prepuštanje stihiji, ne nacionalizaciji, već na temelju komparativnog iskustva i u skladu s Ustavom pronaći zakonsko rješenje koje omogućuje da sada razgovaramo o tome kako dalje restrukturirati kompaniju i kako doći do nagodbe, a bez ikakvoga troška za porezne obveznike“, poručio je predsjednik Vlade. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković