Izjave za javnost potpredsjednika Vlade Petrova, ministara Buljevića, Medveda i Romića

Nakon današnje sjednice Vlade, s novinarima su razgovarali potpredsjednik Vlade Božo Petrov, ministar obrane Josip Buljević, ministar branitelja Tomo Medved i ministar poljoprivrede Davor Romić.

Ministar obrane Buljević istaknuo je da je  borba protiv korupcije bila jedan od prioriteta u radu ministarstva, istodobno s  očuvanjem borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. „Čim smo došli do saznanja o nepravilnostima koje su se pojavile oko nabavke i remonta određenog broja MIG-ova, sve smo dostavili  Državnom odvjetništvu, a svoj  posao su odradile i službe Vojne policije i VSOA-e. Državno odvjetništvo je sada pokrenulo postupke, sve je u rukama pravosuđa“, kazao je ministar ne želeći govoriti o onome što više nije u rukama ministarstva, te dodao da će i dalje nastaviti surađivati s Državnim odvjetništvom. „I dalje ćemo raditi, do kraja mandata ove vlade, sve što možemo da se pripremimo za donošenje pravih odluka o načinima na koje ćemo sačuvati borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ono obavlja sve svoje zadaće, u stanju ih je obavljati i to će u budućem kratkoročnom, odnosno srednjoročnom  razdoblju i nastaviti“, naglasio je te dodao da  u ministarstvu  nisu pokrenuti nikakvi stegovni postupci. „Čekamo relevantne službene informacije, a nakon toga ćemo pokrenuti sve potrebne mjere“, rekao je ministar obrane Buljević.

Ministar branitelja Tomo Medved kazao j e da je Vlada danas na sjednici dala suglasnost na odluku Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja da se jedna trećina dobiti Fonda usmjeri na Fond za stipendiranje djece hrvatskih branitelja i HRVI. „Stoga već danas započinje postupak objave rezultata natječaja, dostava ugovora na potpise i realizacija te obveze. Važno je naglasiti mogućnost da ti ugovori služe i za upise u studentske domove,“  kazao je. „Stoga je s ovom odlukom Vlade, Ministarstvo hrvatskih branitelja u potpunosti realiziralo tu obvezu koja je bila vezana s natječajem Fonda za stipendiranje djece hrvatskih branitelja, HRVI i stradalnika Domovinskog rata. Sve stvorene obveze za gotovo 6000 studenata i učenika bit će podmirene“, zaključio je ministar branitelja Medved.

Novinare je zanimalo što će biti s pregovorima sa sindikatima javnih i državnih službi, na što je odgovorio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Božo Petrov: „Vlada zna svoje obveze. Ova Vlada sigurno neće ostaviti bilo kakva dugovanja vezano za one obveze koje moramo isplaćivati tijekom godine. Znam da se postavlja pitanje zbog čega one nisu planirane u proračunu - nisu planirane jer su se trebali nastaviti pregovori sa sindikatima koji su trebali uključiti i regrese i božićnice i kolektivne ugovore koji dolaze pri kraju godine i isto tako i sporazum. Mi ćemo nastaviti svoje razgovore u užem timu s predstavnicima sindikata. Naravno, jedna od tema bit će regresi i sve nabrojeno. Ljudi koji su zaposleni u javnim i državnim službama ne trebaju se bojati za svoja prava. Vlada Republike Hrvatske će  svoj dio ispoštovati“,  rekao je potpredsjednik Vlade Petrov.

Na novinarski upit o najnovijim podacima Hrvatske gospodarske komore koji pokazuj da je Hrvatska u Europskoj uniji najveća uvoznica mesa,mlijeka te  voća i  povrća, ministar poljoprivrede Davor Romić je kazao:  „Što se tiče stanja u mliječnom sektoru, u nekoliko sam navrata isticao da je to najosjetljiviji sektor: mi uvozimo više od 50% mlijeka; a stanje i problemi u mljekarskom sektoru u EU rezultat su globalnog problema, odnosno odnosa Europske unije i Rusije  jer je  došlo do smanjenog izvoza mlijeka u Rusiju, pa zbog toga i do akumuliranja proizvodnje u EU, a time i pritiska na našu proizvodnju. Uvozimo i meso, slična je situacija i s mesom, s time da smo u istom trenutku i izvoznici goveda i goveđeg mesa. Što se tiče voća i povrća, moram reći da smo  uvoznici u jednom većem dijelu, ali isto tako i izvoznici. Istaknut ću da u ovoj godini očekujemo i proizvodnju mandarina koje ćemo izvoziti na razini od gotovo sto tisuća tona. Naše potrebe se kreću oko 15 tisuća tona, a sve ostalo trebamo izvesti na druga tržišta.“

Ministar Romić podsjetio je da od početka mandata Vlada želi pripremiti strategiju, da želi znati kuda i u kojem pravdu treba ići  i da na temelju te strategije razvijamo svoju proizvodnju. „Više puta sam isticao da država koja nema svoje žitarice, koja nema svoje mlijeko može biti u problemu. Iz toga razloga ćemo raditi na jačanju tog vrlo bitnog sektora. Moj fokus u ovom dijelu mandata je bio pripremiti dokumente, strategiju i mjere kako bi se strateškim putovima onaj novac, koji imamo, bilo iz nacionalne omotnice bilo iz Programa ruralnog razvoja, usmjerio u one proizvodnje u kojima su naše komparativne prednosti. Kad je u pitanju voće i povrće, mi imamo sve agroekološke uvjete da te poljoprivredne proizvodnje ostvarujemo. A ostvarivat ćemo ih ako pomognemo svojim poljoprivrednim proizvođačima. Ujedno ih molimo na bolju organizaciju, oni to mogu napraviti zajedno s nama.  Organiziranje poljoprivrednih proizvođača jedan je od problema,  posljedično,  i poljoprivredne proizvodnje. Radi se na tome da poljoprivredni proizvođači budu konkurentni. Zbog toga uvodimo niz mjera koje pomažu da poljoprivreda bude konkurentna. To su mjere ruralnog razvoja. Na raspolaganju imamo  2,6 milijarde eura da uložimo u ruralni prostor.  Neke od tih mjera usmjerene su upravo povećanju konkurentnosti naše poljoprivredne proizvodnje. Ona se,istina, jednim dijelom temelji na staračkim obiteljskim gospodarstvima, ali zato smo i uveli potpore za mlade, da ih ojačamo i da impomognemo da budu što konkurentniji na velikom tržištu u našem okruženju.“ Ministar poljoprivrede odbacio je navode da izvozimo kvalitetnu, a uvozimo nekvalitetnu hranu. „ Uvozimo prema standardima Europske unije,  tu imamo kontrolu i to se ne prepušta slučaju, nego se nadzire, jednako kao i ono meso, mlijeko i voće koje izvozimo na druga tržišta“, kazao je ministar Romić.



 

Pisane vijesti