Izrael potvrdio da ne može isporučiti avione F-16 Barak, Vlada će poništiti odluku o nabavi

  • Slika /Vijesti/2019/01 Siječanj/10 siječnja/MORH.jpg

Ministar obrane Damir Krstičević primio je glavnog direktora izraelskog Ministarstva obrane Udija Adama, koji ga je izvijestio da Izrael nije uspio ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju aviona F-16 Barak Hrvatskoj. Potom je predstavnike MORH-a i izaslanstvo izraelskog Ministarstva obrane u Banskim dvorima primio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Izrael izvijestio da ne može isporučiti zrakoplove F-16 Barak Hrvatskoj
 
Nakon sastanka s izraelskim kolegama, ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je kako je Izrael službeno izvijestio MORH da ne može dobiti odobrenje SAD-a za isporuku zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj.
 
Dodao je da će Ministarstvo, s obzirom na tu činjenicu, predložiti Vladi donošenje odgovarajućih odluka.
 
Ministar je naglasio da je hrvatska strana sve napravila ispravno i nema nikakve odgovornosti za ovu neočekivanu situaciju na koju Zagreb nije mogao utjecati.
 
"Postavili smo sva prava pitanja i dobili odgovarajuća jamstva", kazao je Krstičević te dodao kako je Hrvatska taj proces od početka do kraja vodila sustavno i odgovorno, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima. 
 
Istaknuo je kako je MORH i dalje otvoren za suradnju i razvoj odnosa s Ministarstvom obrane Države Izrael, kao i da Hrvatska i dalje ima političku volju jačanja sposobnosti vojnog zrakoplovstva razvijenog tijekom Domovinskog rata. 
 
"Uvjeren sam da će ova Vlada to znati i realizirati", zaključio je ministar Krstičević.
 
Hrvatska nije odgovorna za nemogućnost isporuke aviona
 
Izraelsko izaslanstvo potvrdilo je da ne može isporučiti avione te su dali do znanja da Hrvatska nije odgovorna za to. Generalni direktor izraelskog ministarstva Udi Adam, koji je predvodio izraelsko izaslanstvo, na konferenciji za novinare rekao je kako su Hrvatska i Izrael kroz čitav projekt bili u otvorenom i profesionalnom dijalogu.
 
''Nažalost, uvjeti nisu bili spremni i nismo bili u mogućnosti osigurati odgovarajući TPT (Third Party Transfer) i provesti projekt zbog okolnosti izvan naše kontrole. Kroz čitav projekt Hrvatska i Izrael bili su u otvorenom i profesionalnom dijalogu. Hrvatska je pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa. Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna'', rekao je Adam, dodavši da zbog nepredviđenih okolnosti posao nije moguće dovršiti.
 
Vlada će poništiti odluku o nabavi borbenog aviona
 
Vlada Republike Hrvatske stoga će poništiti Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona od 29. ožujka 2018., ali ostaje privržena nastavku modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
 


Pisane vijesti