Kineski premijer u službenom posjetu RH i 8. sastanak šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine

Na poziv predsjednik hrvatske Vlade Andreja Plenkovića, predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj te sudjelovati na 8. sastanku šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine, od 9. do 12. travnja 2019. godine, u Zagrebu i Dubrovniku.
 
Riječ je o prvom posjetu kineskog premijera Hrvatskoj, a predsjednici vlada Plenković i Li Keqiang u protekle su se dvije godine susreli pet puta, među kojima i tijekom posjeta premijera Plenkovića Kini u studenome prošle godine u Pekingu.
 
Službeni posjet predsjednik Vlade Li Keqiang započet će sastankom s predsjednikom Vlade Plenkovićem, u srijedu, 10. travnja, u Banskim dvorima, a u toj će se prigodi potpisati niz bilateralnih sporazuma iz raznih područja te usvojiti Zajednička izjava obiju vlada.
 
Predsjednici vlada zatim će, otvaranjem izložbe „Učenjaci drevne Kine“ u Klovićevim dvorima, službeno obilježiti početak hrvatsko-kineske godine kulture i turizma.
 
Prvoga dana službenog posjeta kineski predsjednik Vlade sastat će se i s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.
 
Službeni posjet Hrvatskoj predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang nastavit će posjetom gradilištu Pelješkoga mosta, u četvrtak, 11. travnja, gdje će zajedno s predsjednikom Vlade Plenkovićem obilježiti dovršetak prve faze izgradnje Pelješkoga mosta.
 
Izgradnja Pelješkoga mosta – trenutno najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj – najvidljiviji je simbol suradnje Hrvatske i Kine.
 
U četvrtak navečer, predsjednik Vlade Andrej Plenković bit će domaćin svečane večere za šefove izaslanstava u Dubrovniku, kojom će započeti 8. sastanak šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine.
 
Sastanak na vrhu bit će prigoda za daljnje produbljivanje suradnje između Hrvatske, Kine i zemalja srednje i istočne Europe.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang službeno će otvoriti Poslovni forum za poduzetnike iz Kine i 16 europskih zemalja, u petak, 12. travnja, u Hotelu Rixos Libertas u Dubrovniku.
 
Forum će okupiti oko tisuću sudionika, od kojih 400 iz Kine, a teme panela bit će suradnja na području infrastrukture i ulaganja, proizvodnje, inovacija, trgovine, turizma i kulture.
 
Na Poslovnom forumu inaugurirat će se internetska stranica za Koordinacijski mehanizam 16+1 za malo i srednje poduzetništvo čiji je Hrvatska nositelj, a potom će šefovi izaslanstava obići izložbu o suradnji između zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Također, susrest će se s gospodarstvenicima koji sudjeluju na B2B (Business-to-business) sastancima u okviru Foruma.
 
Središnji događaj, plenarna sjednica šefova vlada država srednje i istočne Europe i Kine, održat će se u dubrovačkom hotelu Palace, s početkom u 10.40 sati. Zaključci sastanka na vrhu bit će objavljeni u usvojenom dokumentu pod nazivom „Dubrovačke smjernice“ (Dubrovnik Guidelines).  
 
Po završetku plenarne sjednice šefova vlada predviđeno je potpisivanje niza ugovora i sporazuma o suradnji između Kine i ostalih država sudionica.
 
Nakon toga predviđene su izjave za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga i domaćina idućeg sastanka Suradnje 16+1, koji će bi određen upravo na sastanku u Dubrovniku.
 
Program:
 
Utorak, 9. travnja, Zagreb:
19.35          Doček predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga u Zračnoj luci Franjo Tuđman
 
Srijeda, 10. travnja, Zagreb:
9.30            Dolazak predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga u Banske dvore
 
                  Ceremonija službenog dočeka
 
                  Upisivanje u Zlatnu knjigu
 
9.45            Sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga, s izaslanstvima
 
10.30          Razmjena potpisanih memoranduma i protokola
 
10.40          Zajedničke izjave za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga
 
11.00          Sastanak predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga (Hrvatski sabor)
 
11.20          Svečano otvorenje Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma i otvorenje izložbe „Učenjaci drevne Kine: slikarstvo i život“ iz Nacionalnog muzeja Kine (Klovićevi dvori)
 
15.00          Sastanak predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga
 
 

Četvrtak, 11. travnja, Brijesta:
11.15          Dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga na gradilište Pelješkog mosta u mjestu Brijesta na Pelješcu
 
                  Prigodni program
 
                  Prigodna obraćanja predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga
 
                  Nastavak programa
 
11.50          Završetak programa u Brijesti
 
 
 
Četvrtak, 11. travnja, Dubrovnik, multilateralni dio programa:
 
18.15          Foto-prigoda šefova izaslanstava država srednje i istočne Europe i Kine na ulazu u Stari grad (Vrata od Ploča)
 
18.30          Odlazak prema Starom gradu
 
20.10          Linđo – Nakon završetka večere za sudionike sastanka na vrhu
 
 

Petak, 12. travnja, Dubrovnik:
 
8.45            Dolazak šefova izaslanstava u hotel Rixos Libertas
 
                  Foto-prigoda – pojedinačno fotografiranje predsjednika Vlade Plenkovića sa šefovima izaslanstava
 
9.10            Svečanost otvorenja 9. Poslovnog foruma zemalja srednje i istočne Europe i Kine
 
9.40            Završetak otvorenja Poslovnog foruma
 
9.45            Razgledavanje izložbe o suradnji u obrazovanju između zemalja srednje i istočne Europe i Kine
 
10.15          Susret s gospodarstvenicima koji sudjeluju na B2B sastancima
 
10.40          Početak sastanka šefova vlada država srednje i istočne Europe i Kine u Hotelu Palace
 
                  Zajednička fotografija
 
10.55          Plenarna sjednica
 
12.30          Svečanost potpisivanja ugovora/sporazuma o suradnji između zemalja srednje i istočne Europe i Kine
 
12.40          Izjave za medije hrvatskog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga te domaćina idućeg sastanka na vrhu Kina+16

Najave