Ključna poruka EXPO-a: suradnja i poštovanje nemaju alternativu i predstavljaju trajna civilizacijska dostignuća

  • Slika /Vijesti/2022/03 ožujak/6 ožujak/SAVE_20220306_110405.jpg

U današnjem međusobno povezanom svijetu, kulturna posebnost i nacionalni identitet ključne determinante globalne percepcije i prepoznavanja neke zemlje te je stoga EXPO jedinstven događaj koji educira, izlažući nove ideje i tehnologije, poručio je premijer Plenković prilikom svečanosti obilježavanja Nacionalnog dana Hrvatske na EXPO-u.

Hrvatsko izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, sudjeluje danas u Dubaiju na obilježavanju Nacionalnog dana Republike Hrvatske na svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai.  

Prije početka svečanosti, predsjednik hrvatske Vlade kratko se sastao s nacionalnim povjerenikom za EXPO 2020 Dubai,  članom Kabineta i ministrom tolerancije šeikom Nahayanom Mabarakom Al Nahayanom, koji je potom sudjelovao na svečanosti obilježavanja Nacionalnog dana Hrvatske na EXPO-u.

Hrvatski premijer i  šeik Al Nahayan zajedno su obišli Hrvatski paviljon i  Paviljon Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tijekom svečanosti, premijer Plenković prigodno se obratio okupljenima te čestitao domaćinima na organizaciji EXPO-a u izazovnim vremenima pandemije Covida-19.            
       
''U ovim vremenima kriza, globalnoj, kojoj smo svi bili podložni, ali i posljednjoj sigurnosnoj krizi uzrokovanoj ruskom invazijom na Ukrajinu, Ujedinjeni Arapski Emirati dali su vrijedan doprinos svijetu organizacijom ovogodišnjeg EXPO-a.''

Kulturna posebnost i nacionalni identitet

Poručio je da su u današnjem međusobno povezanom svijetu, kulturna posebnost i nacionalni identitet ključne determinante globalne percepcije i prepoznavanja neke zemlje te je stoga EXPO uistinu jedinstven događaj koji educira, izlažući nove ideje i tehnologije, te povezuje promičući kulturne i povijesne raznolikosti među različitim nacijama.

''Daje svakoj zemlji, bez obzira na njenu veličinu i broj stanovnika, jednaku šansu za nacionalni brend – da pokaže ono najbolje od sebe. Izuzetna postignuća i lijepa umjetnost daju nadu da je moguće učiniti svijet boljim i prosperitetnijim mjestom. U tom smislu vidim ulogu EXPO-a kao pokretača napretka, znanja, kreativnosti i suradnje među narodima svijeta'', rekao je hrvatski premijer.
 
“Povezivanje umova, stvaranje budućnosti”

Plenković je istaknuo da se glavna tema ovog EXPO-a, “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“, nadovezuje na međunarodnu suradnju u rješavanju globalnih pitanja, uključujući klimatske promjene, dok rasprave o održivim modelima razvoja, učinkovitom korištenju prirodnih resursa te o ubrzanju zelene i energetske tranzicije stavljaju naglasak na pronalaženje kreativnih i inventivnih rješenja.

''Svaka zemlja mora se usredotočiti na inovacije kako bi usmjerila svoj razvoj, pronašla svoju nišu u svijetu i osigurala prosperitetnu budućnost svojim ljudima. Stoga je Hrvatska kao svoju glavnu temu odabrala „Hrvatska – zemlja koja inspirira velike umove“. Izložbom “Mobilnost uma” u Hrvatskom paviljonu predstavljamo inovacije koje su u svijet donijeli Hrvati – od kojih se neke svakodnevno koriste i opće su poznate u cijelom svijetu'', kazao je.

Naglasio je da su Hrvati ponosni na svoju povijest, talent i kreativnost ljudi, lijepu i očuvanu prirodu te raznolikost naše kulturne baštine.

''Kao domovina kravate, modnog predmeta usvojenog i nošenog diljem svijeta već gotovo 400 godina, Hrvatska je zemlja izumitelja'', rekao je Plenković nabrojavši pritom hrvatske povijesne velikane poput Fausta Vrančića, Ivana Vučetića, Andriju Mohrovičića te Nikolu Teslu.

Osvrnuo se potom i na hrvatsku tvrtku “Rimac automobili” koja je danas vodeća svjetska tvrtka za električne hiperautomobile, e-mobilnost i samovozeća vozila.

''Tvrtka proizvodi najbrži električni automobil na svijetu Nevera i drago nam je što je model njezina hiperautomobila izložen u Hrvatskom paviljonu.''

Premijer je naveo da Hrvatska, osim tog inovativnog i kreativnog duha, ima i brojne talente u sportu, kulturi, glazbi i umjetnosti koji doprinose globalnoj promociji naše zemlje.

Hrvatska je također zemlja očuvane prirode s više od 1200 otoka i umjerenom klimom, bogatom arhitekturom i poviješću.

''Hrvatska ima deset lokaliteta svjetske baštine UNESCO-a – od kojih su neka vrlo poznata, poput Starog grada Dubrovnika i Splita. Hrvatska je mjesto koje treba posjetiti i doživjeti, a ovom prilikom bih vas želio pozvati da posjetite Hrvatsku, koja se također, što ne iznenađuje, nalazi među 25 najboljih svjetskih turističkih destinacija'', kazao je Plenković.

Povijesne veze Hrvatske s arapskim svijetom
 
Zahvalivši još jednom Ujedinjenim Arapskim Emiratima na organizaciji EXPO-a, predsjednika Vlade je poručio da ovaj događaj doprinosi jačanju međusobnih bilateralnih veza, posebice u sektoru energetike, građevinarstva, infrastrukture i turizma.

''No, želim vas podsjetiti i da Hrvatska ima odnose s arapskim svijetom koji datiraju još iz Srednjeg vijeka. Hrvati su stoljećima bili jedini slavenski narod koji je imao prekomorske veze s Arapima na Sredozemlju, dok je hrvatska Dubrovačka Republika intenzivno trgovala s arapskim zemljama kao posrednik između Istoka i Zapada'', naveo je premijer.

Kao zanimljivost naveo je još i podatak da se Hrvatska prvi put spominje na karti svijeta koju je izradio veliki arapski muslimanski geograf i kartograf Al-Idrisi, u 12. stoljeću, dok je u tom istom razdoblju hrvatski filozof Herman Dalmatin, kao jedan od najznačajnijih prevoditelja s arapskog na latinski jezik, bio pravi graditelj mostova između Istoka i Zapada.

''Preveo je na latinski astronomske tablice velikog arapskog matematičara Al-Khwarizmija, iz čijeg je latiniziranog imena nastala riječ “algoritam”, koju danas toliko često koristimo. Učestvovao je i u prvom prijevodu Časnog Kur’ana na latinski jezik. Svojim tekstovima De generatione Mahumet i Doctrina Mahumet, u kojima je opisao Muhamedov život, uvelike je pridonio boljem razumijevanju islamske vjere u srednjovjekovnoj Europi.''

Islamska zajednica u mojoj zemlji ima dugu tradiciju, poručio je premijer, jer Hrvatska je početkom 20. stoljeća bila treća europska država koja je službeno priznala islam kao vjeru 1916. godine.

Politička i gospodarska suradnja

Kako bi se dodatno ojačale veze Hrvatske s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Dubaiju je 2019. godine otvoren Generalni konzulat.

Hrvatska, koju u Emiratima osim premijera predstavljaju i ministar financija Zdravko Marić, šef diplomacije Gordan Grlić Radman i ministrica turizma i športa Nikolina Brnjac, pokušat će privući arapske investicije na Poslovnom forumu Dubai-Hrvatska koji će se održati danas poslijepodne u organizaciji dviju gospodarskih komora. 

''Mnoge hrvatske tvrtke, od kojih su neke među 80 tvrtki prisutnih na Dubai-Croatia Business Forumu, doprinose i unapređuju našu bilateralnu suradnju, uključujući INFOBIP, Podravku, Končar, Đuru Đakovića, HS Produkt i druge. Redovni letovi Zagreb – Dubai zbližavaju naše zemlje i narode'', kazao je Plenković.

Predsjednik hrvatske Vlade na kraju je poručio da je EXPO okupio različite dionike – pružajući jedinstven prostor za međukulturnu i poslovnu suradnju te da je ispunjena njegova svrha koja je pokazala da je svijet sve više međusobno povezan i ovisan.

''Dokazano je da svaka zemlja ostavlja trag u povijesti i ima potencijal za oblikovanje budućnosti. Neka ovo danas bude temeljna poruka – suradnja i međusobno poštovanje nemaju alternativu i predstavljaju civilizacijska dostignuća koja će ostati. Nadam se da će sudjelovanje Hrvatske kroz naše izložbe u Hrvatskom paviljonu pobuditi vašu znatiželju i potaknuti vas da posjetite i razvijate poslovne i kulturne odnose s Hrvatskom'', zaključio je premijer Plenković svoje obraćanje prilikom svečanosti obilježavanja Nacionalnog dana Hrvatske na EXPO-u.

U ranim poslijepodnevnim satima predsjednik Vlade Plenković susreo se s američkom ministricom trgovine Ginom Raimondo, koja je također u posjetu Dubaiju budući da je, osim hrvatskog, danas i Nacionalni dan Sjedinjenih Američkih Država na EXPO-u.

Plenković: Kreće intenzivnija i ozbiljnija suradnja s UAE-om

S predstavnicima Vlade u Dubai su stigli i brojni hrvatski poslovni ljudi koji su tijekom poslijepodneva sudjelovali na Poslovnom forumu Dubai–Hrvatska.

U svom govoru na poslovnom forumu dviju zemalja, premijer Andrej Plenković istaknuo je da će suradnja između Hrvatske i Ujedinjenih Arapskih Emirata uskoro postati intenzivnija i ozbiljnija.

Premijer je u govoru na forumu arapskim sudionicima predstavio hrvatsko gospodarstvo, naglasivši kako Hrvatska ima stabilan gospodarski rast i najviši investicijski rejting u povijesti. 

Nakon susreta s čelnicima Emirata, premijer je rekao da je dobio „snažnu vjeru da će suradnja između Hrvatske i UAE-a krenuti u intenzivnijem i ozbiljnijem smjeru“. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje u kojim područjima očekuje suradnju s arapskim investitorima, Plenković je odgovorio da ovako veliki odaziv hrvatskih gospodarstvenika pokazuje da će i ovaj gospodarski forum pridonijeti povećanju trgovinske razmjene.

''Vjerujem da će ona vrlo brzo ponovo prijeći 100 milijuna dolara. Postoje značajni investitori iz Emirata koji su već prisutni u Hrvatskoj, postoje hrvatske kompanije koje ovdje imaju urede, primjerice Podravka, Infobip, Rimac automobili, vjerujem da će to učiniti i drugi. Postoji i inicijativa da HGK osnuje ovdje svoj ured'', kazao je Plenković.

Istaknuo je da se ekonomija Ujedinjenih Arapskih Emirata  razvija brzo i snažno, a činjenica da je Hrvatska na putu u Schengen i u eurozonu, da ima najbolji kreditni rejting u povijesti, sigurno daje novu kartu vjerodostojnosti i kredibilnosti Hrvatskoj za investitore iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da dođu u Hrvatsku.

Hrvatska je primila više od 2000 Ukrajinaca i pomoći ćemo još

Osim što je posjetilo Hrvatski paviljon, Vladino izaslanstvo je posjetilo i paviljon domaćina – Ujedinjenih Arapskih Emirata, paviljon Saudijske Arabije te posebno paviljon Ukrajine gdje su ukrajinskim predstavnicima još jednom iskazali potporu, solidarnost i podršku u ovim teškim trenucima kada je Ukrajina žrtva agresije.

''Hrvatska je već primila više od 2000 ukrajinskih izbjeglica i prognanika, cijeli sustav koji smo uspostavili odlukom Vlade je spreman, pomoći ćemo još, razmjerno onom broju koji će doći u Hrvatsku. Vrijeme je da pokažemo veliku solidarnost i to zaista i činimo'', poručio je premijer.

Komentirajući navode Kremlja da je ruski predsjednik Vladimir Putin naručio popis država koje su uvele sankcije zbog invazije na Ukrajinu, rekao je da Hrvatska stoji iza svog djelovanja prema Moskvi. 

„Mi smo donijeli svoje odluke, dio smo Europske unije i NATO-a, dio onih zemalja koje poštuju međunarodno pravo i poredak i respektiraju granice drugih država. Stojimo iza svojih odluka neovisno o tome kakav će taj popis biti“, rekao je premijer. 

Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti