Ključna zadaća svih politika je usklađivanje obrazovnog sustava sa stvarnim potrebama tržišta rada

  • Slika /Vijesti/2019/03 Ožujak/5 ožujka/IMG_0864.JPG

Projektom “Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja” financiranog sa 67,8 milijuna kn iz europskih fondova dodijeljene su stipendije učenicima deficitarnih obrtničkih zanimanja. Na svečanosti je sudjelovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, a uz njega su bili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo danas 3.017 stipendija učenicima srednjih škola u obrtničkim zanimanjima, koji će mjesečno dobiti stipendije u iznosu od 750 kuna, odnosno 9.000 kuna godišnje.
 
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao doprinos provedbi mjera iz Programa Vlade za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, provodi projekt "Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja" vrijedan 67,8 milijuna kuna. U sklopu tog projekta provode se aktivnosti vezane uz stipendiranje učenika koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima te poticanja gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje financirane sredstvima iz fondova Europske unije.
 
Tako će se za školsku godinu 2018./2019. dodijeliti stipendije u ukupnom iznosu od 27,15 milijuna kuna, rečeno je na manifestaciji "Obrtnik od formata - umjetnik od zanata“,  na kojoj je ugovore o stipendijama dobilo stotinjak učenika. 
 
Spojiti obrazovni sustav sa stvarnim potrebama tržišta rada
 
U svom izlaganju premijer Plenković istaknuo je da je ovo sjajna poruka kako se u trokutu između obrazovnog sustava, države i obrtništva manifestira želja Vlade da Hrvatska unaprijedi obrazovni sustav i da reforma školstva koja se provodi odgovori na ključnu zadaću - kako spojiti ono što daje obrazovni sustav sa stvarnim potrebama tržišta rada.
 
"To je ključ jednadžbe svih uspješnih društava", rekao je Plenković.
 
Napominjući kako imamo deficite u pojedinim zanimanjima, Plenković je rekao kako se nada da će učenici iskoristiti šanse koje im se pružaju i na tržištu rada, da će vrlo brzo dobiti šansu zarađivati i na društveno odgovoran način pridonositi napretku Hrvatske. 
 
,,Obrazovanje je jedan od prioriteta Vlade, a zajedno s potporama dostupnim za male i srednje poduzetnike i obrtnike, obrazovanje za deficitarna obrtnička zanimanja doprinosi ravnomjernom razvoju svih krajeva Hrvatske'', poručio je Plenković.
 
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat poručio je kako će u Hrvatskoj biti i postolara i stolara, krojača i svih zanimanja po kojima je Hrvatska poznata i prepoznata. Bit će dobrih majstora", rekao je. 
 
Plan je iduće godine udvostručiti broj i iznos stipendija
 
Horvat je najavio da se za sljedeću školsku godinu planira udvostručiti broj stipendija, kao i iznos stipendija, s 9.000 na 18.000 kuna. 
 
To je jedna od mjera kojima se oživljava tržište rada, kao i jedna od demografskih mjera. Ta i ostale mjerama kojima Ministarstvo potiče razvoj poduzetništva i obrta usmjerene su zaustavljanju odljeva kvalitetnih radnika, tomu da ljudi ostanu živjeti u Hrvatskoj, poručio je ministar Horvat. 
 
I ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ističe da je cilj Vlade osigurati radna mjesta, zaposliti mlade ljude kako bi ostali u Hrvatskoj. 
 
Dodjela stipendija jedna je od mjera u tom smjeru, rekao je Pavić, poručivši i da će se promovirati poduzetništvo od vrtića do doktorata. 

Izvor: Hina / Vlada RH

Pisane vijesti | Andrej Plenković