Ključno je zadržati transatlantsko jedinstvo i snažnu potporu Ukrajini koja se brani

  • Slika /Vijesti/2022/09 rujan/21 rujna/DSC_1348.jpg

"Svi ozbiljno shvaćaju poruke iz Rusije. Ključno je zadržati jedinstvo i snažnu potporu Ukrajini. Ukrajina se brani, ima pravo vratiti pod ustavnopravnu kontrolu svoje teritorije" , poručio je premijer Plenković danas iz New Yorka gdje boravi u povodu zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Pozdravio je puštanje Vjekoslava Prebega iz ruskog zarobljeništva kroz razmjenu zarobljenika, istaknuvši da je Hrvatska na tome radila mjesecima i zahvalivši i ukrajinskim vlastima i Saudijskoj Arabiji koja je tu odigrala veliku ulogu. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, u New Yorku, u povodu 77. sjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda, kojoj se danas obratio američki predsjednik Joe Biden, koji se osvrnuo na globalne izazove, zajednički odgovor na krizu, kao i daljnju pomoć Ukrajini.

"Američki predsjednik Biden vrlo je čvrsto odgovorio na najave koje dolaze iz Rusije, i kada je riječ i o mobilizaciji i spominjanju nuklearnog oružja. Nedvosmisleni stavovi koje Hrvatska dijeli od prvog dana, o Rusiji koja krši međunarodno pravo, Rusiji koja je učinila agresiju na Ukrajinu protivnu međunarodnom pravu", istaknuo je premijer Plenković u izjavi medijima.

Naglasio je kako je važno da, prije svega, transatlantska zajednica ostane jedinstvena i snažna u potpori Ukrajini, kazavši kako se ne sjeća takve solidarnosti koju je međunarodna zajednica pokazala prema toj zemlji, politički, ekonomski, financijski, humanitarno i vojno.

S druge je strane, dodao je, potrebno održati režim sankcija i pritisaka na Rusiju.

"To posebno govorim zato što postoji možda jedan dio svijeta koji je nekako malo suzdržan, nije do kraja artikuliran u ovako jasnim stavovima kao što to čine članice Sjeverno-atlantskog saveza i Europske unije", poručio je.

Ukrajina ima pravo ponovno vratiti pod ustavnopravnu kontrolu svoje teritorije

Na pitanje kakvi su tonovi u New Yorku i raste li zabrinutost zbog današnjih izjava Vladimira Putina, predsjednik Vlade je kazao da svi ozbiljno shvaćaju te poruke.

„Nitko ovdje niti podcjenjuje niti precjenjuje situaciju. Međutim, po svim našim, ali i analizama naših kolega ključno je zadržati jedinstvo i čvrst odgovor“, poručio je Plenković.

Rekao je da se Ukrajina brani te da ima pravo ponovno vratiti pod ustavnopravnu kontrolu svoje teritorije.

Spomenuo je kako Hrvatska godinama Ukrajini nudi iskustvo mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja, dodavši da su se okolnosti sada promijenile.

„Rat i ruska agresija su dobili takve razmjere da se Ukrajina aktivno bori za povratak teritorija, što je dobro. Bitno je da joj nastavimo pomagati“, poručio je.

Vjekoslav Prebeg pušten iz ruskog zarobljeništva, sutra se vraća u Hrvatsku

Premijer je novinarima komentirao i puštanje hrvatskog državljanina Vjekoslava Prebega iz ruskog zarobljeništva, istaknuvši da se na njegovom povratku radi mjesecima.

Rekao je da je svaki put u razgovoru s ukrajinskim dužnosnicima naglasio koliko je važno da se u procesu razmjene zarobljenika obuhvati i hrvatski državljanin.

Premijer je i telefonski razgovarao s Vjekoslavom Prebegom, kazavši da mu djeluje dobro i da je sretan zbog sutrašnjeg povrataka u Hrvatsku.  

Zahvalio je ukrajinskim vlastima i Saudijskoj Arabiji koja je tu odigrala veliku ulogu.

Niz bilateralnih susreta  

Premijer Plenković danas je u New Yorku, na marginama Opće skupštine, održao i niz bilateralnih sastanaka. Razgovarao je s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, kanadskim premijerom Justidom Trudeauom, slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, posebnim predstavnikom EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslavom Lajčakom i norveškim premijerom Jonasom Gahrom Storeom.

U poslijepodnevnim satima posjetio je Sveučilište Harvard gdje će održati predavanje studentima.

"Bit će to prigoda pojasniti mladim studentima i hrvatska stajališta o ključnim međunarodnim pitanjima, osobito o situaciji u Ukrajini, ali i naš put gdje smo u zadnjih 30 godina od nepriznate države ostvarili sve strateške ciljeve i ušli u NATO i Europsku uniju, a uskoro u europodručje i Schengen", kazao je premijer Plenković, istaknuvši kako taj put zemlje poput Hrvatske može biti inspirativan i za mlade ljude koji s Harvarda, uz najbolje moguće reference, ulaze u daljnji karijerni život.

Pisane vijesti