Knin: počela svečana proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/knin_pocela_svecana_proslava_dana_pobjede_i_domovinske_zahvalnosti_te_dana_hrvatskih_branitelja.jpg

KNIN, 5. kolovoza 2008. (Hina) - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 13. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Oluja" u kojoj je oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutog hrvatskog teritorija, svečano se danas obilježava u Kninu uz nazočnost visokih državnih dužnosnika, predvođenih predsjednicima Hrvatskog sabora i Vlade Lukom Bebićem i Ivom Sanaderom te izaslanikom Predsjednika RH, načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga generalom Zbora Josipom Lucićem.

Svečanost je počela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na kninskom Gradskom groblju.

Vijence su položili predsjednik Sabora Luka Bebić, premijer Ivo Sanader, te izaslanstvo predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, Oružanih snaga RH, ministrica branitelja Jadranka Kosor, predstavnici braniteljskih udruga i branitelja, političkih stranaka i grada Knina i Šibensko-kninske županije.

Današnju svečanost u Kninu najavio je i Orkestar Hrvatske vojske i Hrvatske ratne mornarice svirajući budnice gradskim ulicama, a nad gradom je proletio i borbeni zrakoplov Mig-21.

Nakon polaganja vijenaca državni i vojni dužnosnici sudjelovali su na Kninskoj tvrđavi na svečanosti podizanja hrvatske zastave čemu je prethodila zvonjava crkvenih zvona koja su simbolično obilježila oslobađanje Knina i ulazak Hrvatske vojske u grad prije 13 godina. Minutom šutnje odana je i počast svim hrvatskim braniteljima poginulim za slobodnu domovinu.

Jutros je održan i mimohod hrvatskih branitelja u kojem je kako je najavljeno sudjelovalo više od 1500 hrvatskih branitelja. Na čelu povorke nosile su se zastave svih ratnih postrojbi iz Domovinskog rata. Mimohod je krenuo iz vojarne "Kralja Zvonimira" prošao glavnim gradskim ulicama do stadiona nogometnog kluba "Dinara" gdje će se u 10,30 sati održati središnja svečanost i postrojavanje hrvatskih branitelja te Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova.

U 12 sati u crkvi sv. Ante održat će se misa za Domovinu koju će predvoditi šibenski biskup Ante Ivas. Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 13. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja" završit će večeras svečanim kooncertom na Gradskom stadionu NK "Dinara" u organizaciji Grada Knina i Hrvatske televizije.

U vojno redarstvenoj akciji Oluji prije 13 godina hrvatske vojne i redarstvene snage za samo 84 sata oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno pravni poredak Hrvatske.



Pisane vijesti