Konferencija Digital Agenda for Europe u Opatiji: Hrvatska je ostvarila veliki napredak u području informatizacije javne uprave

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/konferencija_digital_agenda_for_europe_u_opatiji_hrvatska_je_ostvarila_veliki_napredak_u_podrucju_informatizacije_javne_uprave.jpg

Konferencija „Digital Agenda for Europe – Going Local“ održava se danas u Opatiji, u organizaciji Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva uprave i Povjerenstva za koordinaciju informatizacije javnog sektora, u suradnji s Europskom komisijom.

Cilj Konferencije je promicanje inicijative Europske komisije Digital Agenda for Europe, koja potiče sveobuhvatnu primjenu digitalne tehnologije i jedna je od sedam ključnih inicijativa Strategije Europa 2020.

Otvarajući Konferenciju, ministar uprave Arsen Bauk istaknuo je da informatizacija javne uprave znači prvenstveno pružanja bolje, brže i učinkovitije usluge građanima, ali i povećanje transparentnosti države. „Sve što je na internetu, što je javno dostupno i što se može kontrolirati je dobro i za građane i za upravu“, kazao je ministar. Kao primjer, ministar je istaknuo prvo povezivanje registara, a radilo se o povezivanju Matice umrlih s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. „Kada smo to napravili, primjerice, liječnici su iz proračuna prestali dobivati takozvane glavarine za pacijente koji su preminuli prije nekog vremena“, kazao je ministar dodajući da je drugi korak bio povezivanje Matice umrlih s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje, čime je prestalo isplaćivanje mirovina osobama koje su umrle.

Drugi aspekt informatizacije javne uprave je povećanje transparentnosti. Hrvatski sabor donio je ove godine Zakon o pravu na pristup informacijama, u kojem se tijela javne vlasti obvezuju na objavu određenih podataka na internetu. „Zakonom o financiranju političkih stranaka i izborne promidžbe također je definirano da se neke stvari moraju objaviti na internetu, a sve u cilju povećanja transparentnosti. Nije to još savršeno, ali idemo u dobrom smjeru“. Ministar Bauk istaknuo je pritom da se javnom dostupnošću informacija bitno smanjuje prostor za bilo kakve zlouporabe sustava. „Ovakve konferencije su dobre da se vidi što se radi u pojedinoj sredini i kako se to može primijeniti na druge. Na ovome nećemo stati, idemo još koji korak naprijed i uskoro će se vidjeti rezultati“, zaključio je ministar.

U pozdravnom obraćanju, pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku Darko Parić istaknuo je da je ideja ove Konferencije da se sve smjernice „Digital Agende“ spuste na lokalnu razinu i lokalnu samoupravu te da se, u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, pokušaju ukloniti prepreke koje postoje, ali i napraviti novi iskoraci. „Ova Vlada od samog početka daje veliki prioritet informatizaciji države, državne uprave i lokalne samouprave i prepoznala je potrebu da se puno toga mora učiniti u tom segmentu“. U tom smislu, pomoćnik ministra naglasio je važnost projekta e-Građanin, kojim će hrvatski građani po prvi puta moći sustavno pristupati različitim on-line uslugama tijela državne uprave.

Zamjenik glavnog direktora Glavne uprave za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologiju Europske komisije Zoran Stančić istaknuo je da je Europska komisija u Strategiji Europa 2020 jasno definirala sedam stupova na kojima će se graditi izlazak iz krize. Jedan od tih ključnih stupova je i Digitalna Agenda, kojom je jasno rečeno da su informacijsko-komunikacijske tehnologije ključni element koji omogućuje društveni i ekonomski razvoj Europske unije, a samim time i Hrvatske. „Očekujemo da ćemo danas razgovarati o prilikama za Hrvatsku u ovom području, ali i izazovima s kojima se suočava u cilju njihovog rješavanja“. Istaknuo je također i veliki napredak koji je Republika Hrvatska već ostvarila u smislu informatizacije javne uprave.

U prvome dijelu Konferencije govorilo se o smjernicama Europske komisije i razvoju širokopojasnog pristupa u Hrvatskoj. Zoran Stančić predstavio je smjernice te govorio o upotrebi strukturnih fondova u ICT sektoru. Predsjednik Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije Dražen Lalić govorio je o tržištu elektroničkih komunikacija, a pomoćnik ministra uprave Darko Parić predstavio je projekt državne optike i digitalnog šampiona. O primjeni informacijsko-komunikacijskih tehnologija na lokalnoj razini, kao primjerima dobre prakse, govorili su župan Primorsko-goranske županije Vidoje Vujić, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel te zamjenik gradonačelnika Krka Čedomir Miler.

Vladin projekt e-Građani predstavili su, u drugom dijelu Konferencije, Tomislav Vračić, načelnik Sektora za infrastrukturu u Ministarstvu uprave, i Tomislav Korman, voditelj Odjela za on-line komunikaciju Službe za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske. Ovaj je projekt pokrenut s ciljem približavanja javne uprave građanima. Obuhvaća središnji državni portal ( sustava gov.hr) koji će unaprijediti i poboljšati način pružanja informacija javnosti te objediniti informacije i sadržaje svih internetskih stranica tijela državne uprave. U prvoj fazi integrirat će se informacije s portala vlada.hr i mojauprava.hr, a nakon toga i stranice svih ostalih tijela državne uprave. Zatim, Nacionalni identifikacijski i autentikacijski sustav ( NIAS) koji je provjeren tijekom 2012. godine, a omogućit će siguran i povjerljiv pristup osobnim podacima građana i elektroničkim uslugama u različitim informacijskim sustavima javne uprave. U sklopu Sustava osobnog korisničkog pristupa omogućit će se osobni pristup svakog građanina putem internetskog sustava osobnim informacijama i porukama iz javne uprave.

O projektu e-Upisa u škole i na visoka učilišta govorili su ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže CAR-net i prof.dr.sc. Vedran Mornar s Fakulteta elektronike i računarstva, a o e-Zdravstvu za e-Pacijente zamjenica ravnatelja HZZO-a za informatiku Tatjana Prenđa Trupec.

Konferencija je završila Okruglim stolom na temu: Što Hrvatska donosi EU i što može očekivati od članstva u EU u području informacijsko-komunikacijske tehnologije. Sudjelovali su zamjenik generalnog direktora Glavne uprave za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologiju, pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku Darko Parić, Vanja Škorić iz GONG-a, predsjednica Kompanije Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević i predsjednik Uprave VIPnet-a Mladen Pejković, kao predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca, gradonačelnik Rijeke i predsjednik Udruge gradova i općina Vojko Obersnel te prof.dr.sc. Vedran Mornar.

> fotogalerija



Pisane vijesti